Πρόβλημα ευρωσυνόρων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες μέρες στους διαδρομιστές των Αθηνών η πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα πιεστεί από τους πιστωτές στο ζήτημα των συντάξεων κερδίζει έδαφος. Το πιθανολόγησα πριν από πολύ καιρό, στηριζόμενος στην πεποίθησή μου ότι οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να κάνουν με τον πρωθυπουργό μια «ανήθικη» συναλλαγή. «Ανήθικη», εξηγούμαι, μόνον επειδή θα πρόκειται για μια απαράδεκτη επέμβαση στις εκλογικές εξελίξεις της χώρας. Η πεποίθηση είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα κλείσουν τα μάτια στην ανατροπή της συμφωνίας που έκαναν με τον κ. Τσίπρα στο ζήτημα του χρέους, μέρος της οποίας είναι η ευθυγράμμιση των παλαιών συντάξεων με τις συντάξεις Κατρούγκαλου, εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά σε δύο σημαντικά γι’ αυτούς ζητήματα. Το ένα είναι η διευκόλυνση του κ. Ζάεφ ώστε η ένταξη του κρατιδίου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Το δεύτερο είναι η «συντήρηση» πολλών χιλιάδων μεταναστών επί ελληνικού εδάφους και εντός στρατοπέδων. Είναι αυτό εξαιρετικά σημαντικό για τις ολοένα και πιο λεπτές πολιτικές και εκλογικές ισορροπίες στα κράτη της Mitteleuropa. Μεταξύ αυτών και το κρατίδιο της Βαυαρίας, που θα έχει κρισιμότατες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου. Οπως σημείωνε ο αρμοδίως ενημερωμένος ιστότοπος «The Muslim News», σε χθεσινή ανταπόκρισή του από το όμορφο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, το κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) δεν έχασε ποτέ τις εκλογές (εκτός από μία φορά!) μεταπολεμικώς. Πρώτη φορά, όμως, θα αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που λέγεται AfD και το οποίο κατεβαίνει με «ευφάνταστα» συνθήματα όπως: «Οχι στην μπούρκα, ναι στο μπουρκίνι» αλλά και «Γερμανική κουλτούρα = Σχολεία χωρίς Ισλάμ». Πίσω από την ισλαμοφοβία υπάρχει ένα σοβαρό κρατικό ζήτημα. Η Ενωμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρότατο θέμα επιστροφής σε κλειστά σύνορα. Οι αντιευρωπαίοι αυτονομιστές, τους οποίους ο κ. Τσίπρας τσουβαλιάζει στην κατηγορία των «ακροδεξιών», κερδίζουν εκλογικό έδαφος επειδή ακριβώς υπάρχει σοβαρή ανασφάλεια που συνδέεται με τα διάτρητα σύνορα της Ευρώπης, δηλαδή με τα ελληνικά σύνορα, μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Σάλτσμπουργκ έθεσε με σοβαρό τρόπο το θέμα. «Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα» είπε, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τη συζήτηση αυτή επειδή η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται καν την «έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων», αλλά και επειδή «δεν αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών». Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει δίκαιο να προσπαθεί να θέσει τα σοβαρά ζητήματα στην ατζέντα. Ματαιοπονεί όμως: όταν καταλάβουν στο Μαξίμου τι ακριβώς είπε θα τον κατηγορήσουν, να το θυμηθείτε, ότι η διάκριση που κάνει είναι… φασιστικής εμπνεύσεως!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή