Νέος πανικός, νεότερη κρίση

Νέος πανικός, νεότερη κρίση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Τον Ιούνιο του 2014, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών πέρασε τις 1.300 μονάδες. Χθες έκλεισε στο «σατανικό» 666! Η πτώση είναι τεράστια: χάθηκε το μισό χρηματιστήριο, δηλαδή η μισή αξία των εταιρειών. Που δεν ήταν και σπουδαία, ήδη τότε, στην ουρά της μεγάλης κρίσης.

Οι αναλυτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Πώς είναι δυνατόν να πέφτει η αγορά σε τέτοια κατάσταση πανικού, να χάνεται τόσο μεγάλη αξία στις εταιρείες, να απομακρύνεται η λίγη τύχη που περιμέναμε πως θα μας περιμένει την επαύριο των μνημονίων; Μπορεί να μας κυβερνούν «αριστεροί», εχθροί των αγορών, αλλά μια κάποια αντίληψη για τη σημασία του χρηματιστηρίου στην ανάκαμψη και προσέλκυση επενδυτών δεν μπορεί να μην την έχουν!

Δείτε το και από άλλη σκοπιά. Ο υπουργός Οικονομικών θα περιοδεύσει στην Απω Ανατολή για να διαφημίσει την επάνοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα και την έξοδο από την κρίση. Πώς θα ζητήσει ο κ. Τσακαλώτος από τους Ασιάτες επενδυτές, όλοι τους παθιασμένοι με τη «θεϊκή» λειτουργία των αγορών, όπου όλοι σε μετρούν με τον χρηματιστηριακό πήχυ, να εμπιστευθούν την Ελλάδα; Φοβάμαι ότι ο επικεφαλής της «αριστερής» (να σου πετύχει!) πτέρυγας του κ. Τσίπρα θα χάσει τον χρόνο του. Το ίδιο θα πάθουν και τα πολλά (και σοβαρά) στελέχη διεθνών οργανισμών που τον βοηθούν και τον συνοδεύουν στη διοργάνωση. Κι εμείς, οι ήδη πτωχευμένοι φορολογούμενοι, θα χάσουμε μερικά ακόμη από τα λιγοστά ευρώ που περιμένει να εισπράξει ο κ. Τσακαλώτος για να διαφημίζει τα υπερπλεονάσματα.

Παρά ταύτα, η αντίδραση των πωλητών, αφού μόνον τέτοιους είχε χθες το ημικύκλιο, είναι υπερβολική. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι τράπεζες, που παραμένουν πρωταγωνίστριες της καταστροφής, δεν έχουν προβλήματα. Ούτε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι θα τα καταφέρουν με τους εξωπραγματικούς στόχους μείωσης των κακών τους δανείων (μη εξυπηρετούμενα και κόκκινα) μέσα στον χρονικό ορίζοντα που τους έχει ζητήσει η εποπτική αρχή της Φρανκφούρτης. Είναι εξίσου προφανές ότι η «Πειραιώς», δηλαδή η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, που οδήγησε την πτώση, έχει να αντιμετωπίσει τα δυσκολότερα ζητήματα. Αλλά να χάνει τη μισή της αξία μέσα σε λίγες ημέρες και να φθάνει στο σημείο να «αξίζει» μόλις μισό δισεκατομμύριο ευρώ, είναι υπερβολικό!

Αναρωτιέμαι πόσο λογικό είναι να περιμένουμε από τον κ. Φλαμπουράρη, που ορίστηκε γενικός δερβέναγας τραπεζών, να καταλάβει γιατί οι αγορές μπορεί να κάνουν τα πιο μεγάλα τους λάθη όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που συνηθίζουν να σπέρνουν ψεύτικες φήμες και μετά να τις πιστεύουν κιόλας. Κόλαση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή