Εντιμότατοι πλακατζήδες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφηγήματα, κάβοι, κωλοτούμπες, ατζέντα, διακύβευμα, ακόμα και η εστεμμένη δυστοπία ξεθωριάζουν εσχάτως μπρος στην εύηχη, ομιχλώδη ενσυναίσθηση με την οποία ενδύονται πολυτελώς γραπτά και νοήματα. Ρωτώντας χρήστες της έμαθα πως σημαίνει τη βαθιά κατανόηση των άλλων, το να νιώθεις όσα βιώνουν· ευλογία Κυρίου να συμπάσχεις με τα ζόρια τους και να χαίρεσαι με την αγαθή τους τύχη. Βασικό συστατικό λοιπόν η ενσυναίσθηση και μιας ριζωμένης ασεισμικής φιλίας: αλτρουισμός και πλέρια εμπιστοσύνη συμπληρώνουν το ψηφιδωτό της έντιμης σχέσης.

Δάμων και Φιντίας, ένα αρχετυπικό δίδυμο φιλίας που ξεπέρασε τα όρια της ανθρώπινης φύσης, ο αυτοθυσιαστικός εθελοντισμός στην κορύφωσή του. Ο επίλογος (προηγηθείσες λεπτομέρειες με μια άλλη ευκαιρία) της ιστορίας: Ο Διονύσιος ο νεότερος, ναι ο τύραννος των Συρακουσών, συγκλονίστηκε από το θέαμα δύο ανθρώπων (Δάμων και Φιντίας) που ο καθείς εκλιπαρούσε για τον ίδιο το προνόμιο να εκτελεστεί ώστε να σωθεί ο άλλος. Ράγισε η καρδιά του τυράννου, βούρκωσε (λέγεται πως ήταν η πρώτη του φορά) υποκλίθηκε με ενσυναίσθηση σε αυτό το κρεσέντο φιλίας, αφήνοντας και τους δύο ελεύθερους.

Μια άλλη, ευτράπελη όμως, διάσταση τυφλής αλληλοκάλυψης συμπυκνώνεται στον τίτλο της ταινίας «Οι εντιμότατοι φίλοι μου» του 1975 – όποιος δεν την έχει δει ασυγχώρητος. Μια παρέα πέντε πενηντάρηδων, προεξαρχόντων ερμηνευτικά των Φιλίπ Νουαρέ και Ούγκο Τονιάτσι, που τους ενώνουν μεταξύ άλλων άρρηκτοι δεσμοί σαρκασμού, επιδίδονται σε ανελέητη διάχυση fake news, τρέχουν μόνοι σε έναν καρναβαλικό μαραθώνιο σκαρώνοντας αμίμητες φάρσες, χωρίς καμιά ενσυναίσθηση για τα αθώα θύματά τους. Παλιμπαιδίζουν ξεδιάντροπα βυσσοδομώντας κατά της σοβαροφάνειας, διαβρώνουν την ομαλή ροή της καθημερινότητας, ψηφίζουν δαγκωτό «μεγάλη αναταραχή υπέροχη κατάσταση» σε κάλπη ειρηνική. Δείγμα ελεεινής γραφής τους: ντύνονται μηχανικοί του υπουργείου Δημοσίων Εργων και λένε στους φιλήσυχους, κουτσομπόληδες κατοίκους ενός χωριού ότι πρέπει να φύγουν γρήγορα γιατί θα γκρεμιστούν τα σπίτια τους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει από εκεί η νέα εθνική οδός. Θρήνος από τους εύπιστους και κατάρες για τους πολιτικούς. Οι πέντε στάθηκαν με ευπρέπεια στο ύψος της δύσκολης αποστολής τους, δίχως μεταξύ τους τρικλοποδιές και φανφαρονισμούς, ως έντιμοι φίλοι. Οχι της πλάκας. Με ενσυναίσθηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή