80 χρoνια πριν… 23-10-1938

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΝΤΩΝΑΣ: Σήμερον το απόγευμα τα ιαπωνικά στρατεύματα συνεπλήρωσαν την κατάληψιν της Καντώνος εκκαθαρίσαντα την πόλιν από τα εναπομείναντα εν αυτή αποσπάσματα κινεζικού στρατού [φωτ.: Εκρήξεις που προκάλεσαν οι Ιάπωνες για να σβήσουν τις φωτιές που είχαν ανάψει οι Κινέζοι πριν εγκαταλείψουν την πόλη].

ΣΥΜΒΟΛΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ: Η Αρχαιολογική Εταιρία και το Μετσόβιον Πολυτεχνείον [φωτ.], δύο από τα εθνικώτερα εις την βαθυτέραν σημασίαν της λέξεως ιδρύματα, εορτάζουν σχεδόν ταυτοχρόνως την εκατονταετηρίδα της ιδρύσεώς των. […] Η σύμπτωσις του εορτασμού […] ενέχει κάποιον ανώτερον συμβολισμόν. Εμφανίζει πράγματι τον αδιάλυτον σύνδεσμον ο οποίος υπάρχει μεταξύ του αρχαίου ελληνικού παρελθόντος και του νέου ελληνικού μέλλοντος.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ:  […] διά του θανάτου του Αθηνών Χρυσοστόμου Α. Παπαδοπούλου εκλείπει ο σοφώτερος ιεράρχης όχι μόνον της συγχρόνου Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της όλης «Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο Αθηνών Χρυσόστομος υπήρξεν και ο διαπρεπέστερος εις τα γράμματα πάντων των προκατόχων του μητροπολιτών Αθηνών και ο πολυγραφώτερος των εκκλησιαστικών ιστοριογράφων της Ορθοδόξου Εκκλησίας των καθ’ ημάς χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή