Το μπαλάκι στην Αθήνα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ τα κατάφερε, με την αμέριστη βοήθεια –που δεν ξέρουμε ακριβώς τις διαστάσεις της ούτε τις μορφές που πήρε, αλλά μπορούμε να υποπτευόμαστε– των απανταχού φίλων του. Βρήκε τους απαιτούμενους 80 βουλευτές για να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στο σύνταγμα της χώρας του, όπως ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών, και προφανώς θα επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων από τη δική του πλευρά· για να αποφύγει κατά το δυνατόν απρόσμενες δυσάρεστες εξελίξεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να ελεγχθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος των Σκοπίων ανήγγειλε δημοσίως ότι θα προσφέρει ιδιαίτερη προστασία σε όσους βουλευτές δέχονται απειλές ή φοβούνται επειδή ψήφισαν «Ναι»…

Οπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής των αντισυμβαλλομένων, ο Νίκος Κοτζιάς εκστασιάστηκε με το αποτέλεσμα, ως δικαιωμένος από την Ιστορία, και ο Πάνος Καμμένος προτίμησε να φάει τη γλώσσα του, καθώς επανειλημμένως είχε προβλέψει φωναχτά ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περνούσε από τα Σκόπια. Τώρα που πέρασε, προσπαθεί να περιμαζέψει τα κομμάτια του με διάφορους τρόπους, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν ο πρωθυπουργός, και υπουργός Εξωτερικών πλέον, τη φέρει στη Βουλή για κύρωση. Επομένως, το καινούργιο παιχνίδι μας είναι η πρόβλεψη πότε θα συμβεί αυτό, αν και ποιοι θα σπεύσουν να καλύψουν το… Καμμένο έλλειμμα ψήφων, εφόσον ο αρχηγός των ΑΝΕΛ πραγματοποιήσει τις απειλές του, και ποιες θα είναι οι γενικότερες συνέπειες στην πολιτική σκηνή.

Η επίσπευση των διαδικασιών από τον Ζόραν Ζάεφ σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, τα πάντα θα τελειώσουν στη δική του πλευρά περί τον Ιανουάριο, έστω αρχές Φεβρουαρίου. Τότε το μπαλάκι θα σταλεί στο τερέν της Αθήνας, μαζί με τις πιέσεις των ιδίων απανταχού φίλων, για να τελειώνει το ταχύτερο η εκκρεμότητα. Οι χρονικές διαφορές δεν είναι βέβαια μεγάλες, γιατί ο σχεδιασμός των Συρανέλ είναι να έλθει κατά τον Μάρτιο η κύρωση και τότε να πάρουν οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος το συναινετικό τους διαζύγιο. Ομως θα προσθέσει μία δυσκολία στην επιβίωση κυβέρνησης μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών τον Φεβρουάριο, κατ’ απαίτησιν της Δύσης. Αλλο η ανάγκη δίμηνης και άλλο τρίμηνης επιβίωσης μέχρι τις εκλογές τον Μάιο.

Ιδιαίτερης σημασίας ίσως αποδειχθεί μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που μελετά ήδη να καταθέσει στη Βουλή αμέσως πριν ή αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών η Ν.Δ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, αλλά, αν την καταθέσει πριν από την κύρωση –για να την εμποδίσει– μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αντίθετο αυτού που επιδιώκει. Αν πραγματικά το επιδιώκει και δεν ενεργεί για τις εντυπώσεις. Αν την καταθέσει μετά, το όφελος πιθανώς να είναι μεγαλύτερο. Πάντως, βολεύει τη Ν.Δ. να λήξει η συγκεκριμένη εκκρεμότητα πριν αναλάβει εκείνη την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή