Φορολογική παράκρουση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειαζόμασταν κάποια καινούργια επιβεβαίωση, αφού όλοι το γνωρίζουμε εμπειρικά και αριθμητικά: το κράτος φορολογεί περισσότερο από όσο πρέπει το εισόδημα και την περιουσία, την εργασία, το κεφάλαιο και κυρίως την κατανάλωση. Η ανήθικη εμμονή με την οποία οι πολιτικοί διατάσσουν τους πολίτες να δουλεύουν για το κράτος είναι απαράδεκτη. Ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε!

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ προκαλούν τη γνωστή φοροκατάθλιψη, μια ασθένεια που κατά καιρούς, και πολύ συχνά αυτή την εποχή της κρίσης, κτυπά την υγεία πολλών Ευρωπαίων. Δείτε τι συμβαίνει στη Γαλλία, με τις συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία. Σκεφθείτε τις αναπάντεχες αντιδράσεις των Σουηδών, όπου το πιο ακραίο κόμμα στα δεξιά ανέβηκε, προ ολίγων μηνών, στο 17,5% (από 13%) πείθοντας ότι για τους υπερβολικούς φόρους της Σουηδίας φταίνε οι υπερβολικές δαπάνες από τις οποίες ωφελούνται οι πρόσφυγες και άλλοι μετανάστες.

Δεν έχουμε φθάσει εκεί, ευτυχώς!

Πλην όμως, σύμφωνα με την κατάταξη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ελάχιστα απέχει από τη Σουηδία: το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που πηγαίνει σε φόρους είναι 39,4% στην περίπτωσή μας και 44% στη χώρα του Βορρά. Είναι στην τρίτη θέση και είμαστε στην πέμπτη! Αναρωτιέμαι γιατί να μην είμαστε σαν το Ισραήλ (και δεν είναι καθόλου τυχαίο το παράδειγμα) όπου τα καταφέρνουν πολύ καλά –κι ας διαμαρτύρονται– με το 32,7%. Δεν είναι μόνον το (υπερ)μέγεθος των φόρων αλλά και η προέλευσή τους. Επιβαρύνουμε την εργασία, γεγονός που διαβρώνει το στοιχείο, την ανάγκη του οποίου έχουμε κατά προτεραιότητα, την ανταγωνιστικότητα, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται στο 11,7% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζουμε ότι ένα ακόμη μέρος των φοροεσόδων καταλήγει στο συνταξιοδοτικό σύστημα, όταν στο Ισραήλ βρίσκονται στο 5,3%. Και για να σιγουρευτείτε ότι η επιβάρυνση πηγαίνει στους φτωχότερους, οι τελικοί φόροι εισοδήματος (χωρίς τους καταναλωτικούς δηλαδή…) είναι το 9% του ΑΕΠ, ενώ στο Ισραήλ είναι το 11,6%, στη Σουηδία το 16% και στη Νέα Ζηλανδία (μία από τις πλέον φιλελεύθερες οικονομίες) το 18%, η οποία όμως δεν έχει καμία κρατική ασφαλιστική εισφορά. Η τρέλα που επιβλήθηκε από το δίδυμο Τσίπρα-Μοσκοβισί είναι οι πανάκριβοι φόροι στην κατανάλωση, που φτάνουν στο 15,4% του ΑΕΠ, όταν στο Ισραήλ είναι στο 11%, σε Νέα Ζηλανδία και Σουηδία στο 12% και στις Ηνωμένες Πολιτείες στο 4%. Και μετά μιλούν για υπεραπόδοση. Σα δεν ντρεπόμαστε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή