ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αγορά πλατφόρμας διαχείρισης δανείων σχεδιάζει η Intrum

Αγορά πλατφόρμας διαχείρισης δανείων σχεδιάζει η Intrum

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που θα περιορίσει τον ηθικό κίνδυνο στη χώρα μας, χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intrum, Μίκαελ Ερικσον, τη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη. Στη συνέντευξή του στην «Κ», ο επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει στο Forum των Δελφών, εξηγεί ότι στα σχέδια του ομίλου για την Ελλάδα είναι η δραστηριοποίησή του ως ανεξάρτητου διαχειριστή.

– Η Intrum έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα δύο μεγάλα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατά πόσον εξετάζετε να δραστηριοποιηθείτε και ως διαχειριστής χαρτοφυλακίων;
– Πράγματι, συνήθως επενδύουμε τόσο σε χαρτοφυλάκια όσο και σε πλατφόρμες διαχείρισης απαιτήσεων στις αγορές όπου έχουμε παρουσία. Με αυτή την έννοια η Ελλάδα είναι κάπως διαφορετική περίπτωση. Ωστόσο, εξετάζουμε μια ποικιλία επιλογών και πρόσφατα υποβάλαμε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την απόκτηση άδειας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Στο πλαίσιο αυτό προσλάβαμε πρόσφατα έναν έμπειρο γενικό διευθυντή για τη χώρα, τον κ. Ακη Μπη, ο οποίος προέρχεται από τον όμιλο Cepal και εξετάζουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι ενδεχομένως η αγορά μιας αδειοδοτημένης πλατφόρμας διαχείρισης απαιτήσεων ή η απόκτηση τμήματος μιας τοπικής τράπεζας, ή ακόμη και η δημιουργία μιας δικής μας πλατφόρμας. 

– Με βάση την εμπειρία άλλων χωρών, ποια είναι τα εμπόδια στην ελληνική αγορά για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων; Πώς αξιολογείτε την πρόσφατη συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας;
– Οπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η Intrum, η οποία εδρεύει στη Στοκχόλμη και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq, είναι ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων με παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες. Η εταιρεία μας απασχολεί περίπου 9.000 επαγγελματίες που εξυπηρετούν τους πελάτες μας σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας pro-forma έσοδα ύψους 13,4 δισ. κορωνών Σουηδίας ή 1,26 δισ. ευρώ το 2018.

Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών στον τομέα της διαχείρισης οφειλών. Μια διαφορά σχετίζεται με την ωριμότητα της αγοράς από την άποψη της ρύθμισης των διαδικασιών είσπραξης και της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, καθώς και από το πόσο προβλέψιμες και ταχείες είναι οι νομικές διαδικασίες. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σαφή πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς και είναι πιθανό η αγορά να ωριμάσει περαιτέρω και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική τα επόμενα χρόνια. 

Ενα σημαντικό εμπόδιο στην ελληνική αγορά είναι η απουσία ανεξάρτητων πλατφορμών διαχείρισης απαιτήσεων.  Ολες οι καθιερωμένες μεγάλες πλατφόρμες για τη συγκέντρωση οφειλών στην Ελλάδα είναι σήμερα συνδεδεμένες ή ενσωματωμένες στις εγχώριες τράπεζες. Σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές οι ανεξάρτητες πλατφόρμες διαχείρισης απαιτήσεων εξασφαλίζουν επαγγελματικές πρακτικές είσπραξης και διευκολύνουν την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Intrum μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών σχετικά με τις τροποποιήσεις στον ν. 3869, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα λειτουργικά προβλήματα του νόμου και θα περιορίσει τον ηθικό κίνδυνο.

– Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών;
– Η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της δημιουργίας μιας υγιούς οικονομίας. Η αντίληψη της κοινωνίας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και ένα σωστά λειτουργικό, ισχυρό και συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο που υποστηρίζει τους οφειλέτες και τους πιστωτικούς φορείς, έχει θεμελιώδη σημασία για όλες τις χώρες και θα οδηγήσει σε υγιέστερες πρακτικές τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων.

Η Intrum εφαρμόζει ηθικές πρακτικές είσπραξης, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες τόσο σε φυσικά πρόσωπα ή νοικοκυριά όσο και για εταιρείες. Υποστηρίζουμε τους παρόχους πιστώσεων στην αποτελεσματική είσπραξη των οφειλών από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε φυσικά πρόσωπα να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Εάν οι τράπεζες κρατήσουν χρέος στον ισολογισμό τους και προσπαθήσουν να το διαχειριστούν οι ίδιες, το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαιο υψηλού κόστους από τις αγορές, το οποίο γενικότερα δεν βελτιώνει τη διαχείριση των εισπράξεών τους.  Εάν, αντιθέτως, οι τράπεζες επιλέξουν να πουλήσουν τις οφειλές αυτές σε εμάς, βελτιώνουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και μπορούν να επικεντρωθούν εξ ολοκλήρου στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, στην έκδοση νέων δανείων και πιστώσεων στην πραγματική οικονομία, καθώς εμείς τις στηρίζουμε με το να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα.

– Στην Ιταλία, η συνεργασία με την Intesa οδήγησε στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας στην οποία μεταφέρθηκε μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μπορεί να λειτουργήσει και στην Ελλάδα αυτό το μοντέλο;
– Η κοινοπραξία με την Intesa είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διμερούς συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σχέσης και για τα δύο μέρη. Πρέπει να θεωρηθεί παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να διαμορφώσει κερδοφόρες λύσεις και μοντέλα στο μέλλον. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μεγάλες και πολύπλοκες συναλλαγές που πρέπει να προσαρμοστούν στις τοπικές ανάγκες. Συνδυάζοντας τη γνώση και την εμπειρία μας από διάφορες χώρες της Ευρώπης, η συνεργασία με ένα κορυφαίο τοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ιταλία, όπως είναι η Intesa, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική, προσδίδοντας αξία στους πελάτες.