Μάικλ Δουκάκης: Δεν χρειαζόμαστε ακόμη έναν «ψυχρό Πόλεμο»

Μάικλ Δουκάκης: Δεν χρειαζόμαστε ακόμη έναν «ψυχρό Πόλεμο»

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O Μπάιντεν θα αποδειχθεί μια πολύ ευχάριστη αλλαγή», υποστηρίζει η εμβληματική μορφή της αμερικανικής πολιτικής, Μάικλ Δουκάκης, σε συνέντευξή του. Ο Ελληνοαμερικανός πρώην κυβερνήτης της Βοστώνης, που διεκδίκησε για τους Δημοκρατικούς το 1988 την προεδρία των ΗΠΑ, γνωρίζει καλά τον νέο πρόεδρο της Αμερικής και δηλώνει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι «φίλος της Ελλάδας» και πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα θα εισέλθουν σε μια νέα, καλύτερη φάση. Ο κ. Δουκάκης γιόρτασε την ημέρα των αμερικανικών εκλογών τα 87α γενέθλιά του και επισημαίνει ότι πρόθεσή του είναι να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τη λήξη της πανδημίας. 
 
– Θα ήθελα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω την άποψή σας για τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο πρόεδρος Μπάιντεν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του και αναρωτιέμαι εάν είναι αρκετή μια αλλαγή στη θέση του οδηγού για μια χώρα, ώστε να αλλάξει στο εσωτερικό της αλλά και στην εξωτερική πολιτική της.

– Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ πως η αλλαγή θα είναι δραματική και άμεση. Διότι ο Τραμπ ήταν λάθος σε όλα τα πεδία και πλέον επιστρέφουμε σε κάτι που είναι τόσο λογικό και φυσιολογικό. Με έναν άνθρωπο σαν τον Τζο Μπάιντεν που είναι πολύ καλός και ένας εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας. Πάντα ήταν. Και θα αποδειχθεί μια πολύ ευχάριστη αλλαγή. Πιστέψτε με. Για όλους μας. 

– Αρα, προβλέπετε πως θα δούμε μια ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας τόσο στη γειτονιά μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ενδυνάμωση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη;

– Ναι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι θα συμβεί. Και εύχομαι ειλικρινά να σημάνει μια νέα φάση στη σχέση μας με την Ελλάδα. Και θεωρώ ότι έτσι θα γίνει. Ο Μπάιντεν ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα και ήταν αναμεμειγμένος σε όλη τη δουλειά που κάναμε αυτά τα χρόνια για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τόσο διαφορετικό και τόσο καλύτερο από αυτό που είχαμε με τον Τραμπ. Δεν θα υπάρχει καμία σύγκριση. Ο Μπάιντεν επίσης γνωρίζει σε βάθος τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Και ο νέος υπουργός Εξωτερικών του είναι ένας ωραίος άνθρωπος και θα είμαστε τυχεροί που θα τον έχουμε. Μάλιστα, κάποιος μου είπε πως όταν ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Χάρβαρντ, είχε δουλέψει για την προεκλογική μου καμπάνια το 1988…
 
– Τι περίπτωση ανθρώπου είναι; Αφού δούλεψε μαζί σας;

– Κοιτάξτε, δεν το θυμάμαι, ήταν πολύ νέος εκείνη την εποχή… Αλλά πρόκειται για έναν στέρεο, λογικό χαρακτήρα και θα έχουμε σταθερότητα και συνέχεια, ενώ ελπίζω ότι θα ανανεωθούν οι σχέσεις μας όχι μόνο με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους. Με ανησυχεί πολύ η σχέση μας με την Κίνα και τα όσα συμβαίνουν εκεί. Θα έπρεπε να βελτιωθούν τα πράγματα και πρέπει να βελτιωθούν. Δεν χρειαζόμαστε ακόμη έναν «Ψυχρό Πόλεμο». Είχαμε αρκετά από αυτόν. Και νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που θα κάνουν και ο Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Τόνι Μπλίνκεν είναι πως θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα συνολικά. Ο Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος που λειτουργεί συμβιβαστικά, φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τον Τραμπ. Και αυτό είναι πολύ καλό.
 
– Εσείς ζήσατε την εμπειρία της προεδρικής εκλογής το 1988. Αναρωτιέμαι πόσο έχει αλλάξει η πολιτική τα τελευταία 32 χρόνια;

– Δεν είμαι βέβαιος πως έχει αλλάξει τόσο πολύ. Ακόμη υπάρχουν πολλά από τα ίδια θέματα στο τραπέζι. Αυτό που έχει αλλάξει είναι, για παράδειγμα, ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αφορά άλλωστε την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη.
 
– Και σε σχέση με την κατάσταση στο εσωτερικό της Αμερικής. Βλέπετε ακόμη μια βαθιά διχασμένη χώρα; Και ποια είναι η αίσθησή σας για το μέλλον;

– Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο. Ειλικρινά. Πρόκειται –όπως είπα– για έναν άνθρωπο που λειτουργεί συμβιβαστικά, που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Ο Τραμπ ήταν ακριβώς το αντίθετο. Αλλά θεωρώ πως ο κόσμος στις ΗΠΑ βαρέθηκε τη διαίρεση και θέλει να δει τα ζητήματα να λύνονται.
 
– Τέλος, έχετε κάποιο μήνυμα να στείλετε στην Ελλάδα και μήπως πρέπει να σας περιμένουμε μετά το τέλος της πανδημίας;

– Σίγουρα το εύχομαι και θα το ήθελα πάρα πολύ να επιστρέψουμε. Αλλά ξέρετε, μόλις γιόρτασα τα 87α γενέθλιά μου, μάλιστα συνέπεσαν με την ημέρα των εκλογών. Δυστυχώς δεν… μικραίνω, αλλά νιώθω καλά. Ακόμη κι αν και τα ελληνικά μου δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελα για να συνεννοούμαι, μερικές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω και την καθομιλουμένη, όμως αγαπάμε πολύ την Ελλάδα και ελπίζω του χρόνου να καταφέρουμε να έρθουμε και να περάσουμε λίγο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή