Η Ελλάδα τίμησε τον Μάικλ Δουκάκη για την προσφορά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η Ελλάδα τίμησε τον Μάικλ Δουκάκη για την προσφορά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα 3 Νοεμβρίου, ημέρα των αμερικανικών εκλογών και ακριβώς 32 χρόνια από την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μάικλ Δουκάκης, ο μακροβιότερος κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, συμπληρώνει το 87ο έτος της ζωής του. Πριν από μερικές ημέρες, σε μια σεμνή εκδήλωση στον κήπο της οικίας του κυβερνήτη στη Βοστώνη, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, απένειμε στον επιφανή Ελληνοαμερικανό πολιτικό εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, τιμώντας τον για τη δημόσια προσφορά του και τη συμβολή του στην προαγωγή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά στην τελετή που οργάνωσε το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, συνεχάρη τον κυβερνήτη για την πολιτική δράση του, «που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές των αποδήμων Ελλήνων». Ο Μάικλ Δουκάκης, από την πλευρά του, εμφανώς συγκινημένος και έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο Κίττυ Δουκάκη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για την τιμητική αυτή αναγνώριση και δήλωσε πόσο περήφανος νιώθει για την ελληνική καταγωγή του.

Η Ελλάδα τίμησε τον Μάικλ Δουκάκη για την προσφορά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις-1
Ο Μάικλ Δουκάκης με τον αντίπαλό του στις εκλογές του 1988 Τζορτζ Μπους.

Η απόφαση για την τιμητική διάκριση είχε ήδη ληφθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την είχε ανακοινώσει τηλεφωνικά ο υφυπουργός στον Μάικλ Δουκάκη. Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ήταν η προσωπικότητα εκείνη που ενσάρκωσε την τεράστια άνοδο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην κοινωνία των ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί οι σκαπανείς, ο Πολ Τσόγκας, ο Τζον Μπραδήμας και ο Πολ Σαρμπάνης, οι οποίοι κατάφεραν σε δυσκολότερες εποχές όχι μόνο να μπουν στην πολιτική αρένα, αλλά να αποτελέσουν πόλους επιρροής και για τους ομογενείς μας όπως και για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Η Ελλάδα τίμησε τον Μάικλ Δουκάκη για την προσφορά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις-2Ο Δουκάκης, ωστόσο, με την πολιτική του σταδιοδρομία, που ξεκίνησε το 1962, παγίωσε τη θετική εικόνα που είχαν οι Αμερικανοί για τους ελληνικής καταγωγής συμπολίτες τους: άνθρωποι ταπεινοί, εργατικοί, προκομμένοι, με απόλυτη πίστη στη μόρφωση των παιδιών τους, που αγαπούν τη χώρα των προγόνων τους δίχως αυτό να τους στερεί την αγάπη για την πατρίδα τους. Η ανάδειξή του ως υποψήφιου προέδρου σήμανε τη συλλογική και υπομονετική κορύφωση μιας εθνοτικής ομάδας. Ως υποψήφιος πρόεδρος απέναντι στον πατέρα Μπους, ο Δουκάκης έχασε στα σημεία της προεκλογικής εκστρατείας, όμως κράτησε πάντοτε τη μετριοπάθειά του και την προσήλωση στις ηθικές αξίες του, ενώ υπήρξε σταθερά στο πλευρό των Αφροαμερικανών και σφοδρός πολέμιος της οπλοκατοχής.

Η Ελλάδα τίμησε τον Μάικλ Δουκάκη για την προσφορά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις-3
Κέρι, Τεντ Κένεντι, Δουκάκης. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» το 2016, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης τόνιζε για τον Τραμπ, που ακόμη δεν είχε εκλεγεί: «Μου φαίνεται τρελός! Το εννοώ. Δεν θα ήταν ο πρόεδρος που θα ήθελα να δω στη χώρα αυτή. Ζούμε βέβαια σε ενδιαφέροντες καιρούς με καταιγισμό εξελίξεων, όπως το Brexit», είχε πει, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που θα διαδραμάτιζε τότε για την εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό των απογοητευμένων και θυμωμένων Αμερικανών. Οσο για τις επερχόμενες εκλογές, ο βετεράνος τονίζει ότι θα είναι οι σημαντικότερες από τότε που τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος. «Πρόκειται για μια νέα, διαφορετική και ιδιαίτερα προβληματική περίοδο της αμερικανικής πολιτικής, που ελπίζω να τερματιστεί σε μερικές ημέρες», ανέφερε σε συνέντευξή του, προωθώντας την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Η βράβευσή του από την Προεδρία  της Δημοκρατίας διοργανώθηκε χάρις στις διπλωματικές αρχές μας στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή