Τρομοκράτες και στο metaverse;

Η σκοτεινή πλευρά ενός παράλληλου κόσμου: Ταραχοποιοί πίσω από ψηφιακά άβαταρ, αληθινές μηχανορραφίες σε εικονικό περιβάλλον και εικονικές καταστροφές με πραγματικές οικονομικές απώλειες

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η τρομοκρατία άνθισε την προηγούμενη δεκαετία ήταν η χρήση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των social media, τα οποία ενίσχυσαν τη διεθνή δικτύωση των ταραχοποιών και έβαλαν τις βάσεις για δολοφονικές επιθέσεις που συγκλόνισαν, όπως είδαμε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στην περίπτωση του ISIS. Σήμερα, ειδικοί εντοπίζουν ένα νέο δυνητικό εργαλείο στα χέρια του διεθνούς εγκλήματος. Ο Ινδός αναλυτής Άμυνας και Αεροδιαστημικής Γκίρις Λινγκάνα, διευθυντής της ADD Engineering Components, εξηγεί στην «Κ» γιατί η διεθνής κοινότητα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από τις δυνατότητες που προσφέρει το metaverse, μεταξύ άλλων, στους τρομοκράτες.

Τρομοκράτες και στο metaverse;-1Πρακτικά, με ποιους τρόπους και για τι σκοπούς θα μπορούν τρομοκράτες να χρησιμοποιούν το metaverse;

Για μια σειρά από σκοπούς, όπως η διαδικτυακή στρατολόγηση και διείσδυση, αλλά και ο συντονισμός και σχεδιασμός καταστροφικών δραστηριοτήτων, όπως και η οριοθέτηση νέων στόχων. Οι τρομοκράτες μπορούν να δημιουργήσουν στο metaverse εικονικές ιδεολογικές και κοινωνικές κοινότητες, να επεκτείνουν τις τάξεις τους και να δημιουργήσουν εικονικούς κόσμους με αναπαραστάσεις πραγματικών δομών. Μπορούν να μηχανορραφούν από τα σπίτια τους, ενώ εμφανίζονται με τα επιλεγμένα ψηφιακά τους άβαταρ, τα οποία μπορούν να τους διευκολύνουν ώστε να συντονίζουν και να εκτελούν τα σχέδιά τους. Το metaverse προσφέρει επίσης τη δυνατότητα νέων στόχων, όπως η καταστροφή χώρων εικονικής και μικτής πραγματικότητας που καταλήγουν σε πραγματική οικονομική ζημία. Η άνοδος του metaverse αναμένεται να δημιουργήσει νέες αδυναμίες και ευκαιρίες εκμετάλλευσης από τρομοκράτες, εγείροντας μια νέα πρόκληση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Επιπλέον, το metaverse μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση εικονικών γεγονότων και δραστηριοτήτων που έχουν συνέπειες στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, ένα μνημόσυνο της 11ης Σεπτεμβρίου που φιλοξενείται στον εικονικό κόσμο ή ένας γάμος στο metaverse θα μπορούσε να διαταραχθεί από βίαιους εξτρεμιστές. Αυτές οι πράξεις μπορεί να έχουν βαθύ ψυχολογικό αντίκτυπο και να οδηγήσουν σε πραγματικό κακό. Παρά το γεγονός ότι είναι εικονικά, αυτά τα γεγονότα και οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν αληθινά χρήματα και αληθινά μέσα διαβίωσης, καθιστώντας τα ευάλωτα σε επιθέσεις από τρομοκράτες. Η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή καθιστά δύσκολο να παραβλέψει κανείς τη βλάβη που προκαλείται στο metaverse.

Πώς αντιμετωπίζει κανείς τα ρίσκα που μόλις περιγράψατε;

Χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει προληπτικά και αντιδραστικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο metaverse. Τα προληπτικά μέτρα αφορούν στη δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων που αποθαρρύνουν την εξτρεμιστική δραστηριότητα και προωθούν εναλλακτικές ιδεολογίες και αξίες. Τα αντιδραστικά μέτρα περιλαμβάνουν αυξημένη επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών για τον εντοπισμό και τη διακοπή της εικονικής εξτρεμιστικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των συνεπειών των εικονικών επιθέσεων. Επιπλέον, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πρέπει να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν πιθανές ευπάθειες στο metaverse.

Δεδομένων των δυνητικών απειλών που εγείρει το metaverse, είναι σημαντικό για ένα ευρύ φάσμα ατόμων και οργανισμών να αναλάβουν άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών ερευνητών, των υπευθύνων για την ανάπτυξη του metaverse και εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της κοινωνίας. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση της έρευνας και στη διευκόλυνση της συζήτησης για αυτό το θέμα. Αναπτύσσουν επίσης φυσικούς χώρους στο metaverse που στοχεύουν στην ενίσχυση των προσπαθειών οικοδόμησης της ειρήνης, διευκολύνοντας τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της βιομηχανίας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητικών ιδρυμάτων και ακαδημαϊκών ομάδων, που όλοι μαζί αποτελούν καταλύτη για διάλογο με παροχή συστάσεων για προληπτικά μέτρα.

Θα ήταν δυνατό να έχουμε ελέγχους και κυρώσεις στο metaverse;

Δεν είναι σαφές αν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Από τη μία πλευρά, το metaverse παρουσιάζει νέες προκλήσεις και αδυναμίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, καθώς παρέχει νέα μέσα συντονισμού και στρατολόγησης. Από την άλλη πλευρά, η εικονική και υβριδική πραγματικότητα του metaverse δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για οικονομικές απώλειες και καταστροφές, καθιστώντας κατ’ επέκταση δυνατή την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε κακόβουλες δραστηριότητες. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο πόσο αποτελεσματικοί θα ήταν αυτοί οι έλεγχοι και οι κυρώσεις στην πράξη, δεδομένης της πιθανότητας ανωνυμίας και των δυσκολιών παρακολούθησης και ρύθμισης της εικονικής δραστηριότητας. Τελικά, η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και των κυρώσεων στο metaverse θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και την εφαρμογή εξελιγμένων τεχνολογιών και συστημάτων για την παρακολούθηση και την πρόληψη κακόβουλης δραστηριότητας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT