Κ. Χατζηδάκης: Η Ν.Δ. ήταν πάντα σε ρήξη με τις ιδέες της Ακροδεξιάς

Κ. Χατζηδάκης: Η Ν.Δ. ήταν πάντα σε ρήξη με τις ιδέες της Ακροδεξιάς

9' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στην κριτική που δέχθηκε για εμμονή στην προώθηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και για τον κύκλο του στο υπουργείο Ανάπτυξης, δίνει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Αναφέρεται στη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, («ήταν δίπλα μας σε όλες τις στιγμές»), στον Γιάννη Στουρνάρα και στον φερόμενο ως διάδοχό του στο υπουργειο Οικονομικών Σταύρο Παπασταύρου, αλλά και στη διαμάχη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οσο για το θέμα Μπαλτάκου και το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ., στέλνει σαφές μήνυμα πως «η προσπάθεια κάποιων να συνδέσουν τη Ν.Δ. με την Ακροδεξιά θα πέσει στο κενό».

– Περάσατε ένα δύσκολο νομοθέτημα από τη Βουλή, αλλά δεχθήκατε κριτική για εμμονή στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Ποιoς παρήγγειλε αυτήν την έκθεση;

– Η κυβέρνηση Παπαδήμου. Εγώ βρήκα την έκθεση ως δέσμευση της χώρας. Προχωρήσαμε με έναν Οργανισμό, τον ΟΟΣΑ, που είχε κάνει μια παρόμοια δουλειά στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και στον Καναδά. Στηριχθήκαμε στον ΟΟΣΑ λόγω αμεροληψίας και λόγω τεχνογνωσίας.

– Στο περί αμεροληψίας, άκουσα ακόμη και πρώην συναδέλφους σας στην κυβέρνηση να ισχυρίζονται ότι οι συγγραφείς της έκθεσης προώθησαν συγκεκριμένα συμφέροντα.

– Τα άκουσα κι εγώ. Δεν έγινε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό που είχε ήδη γίνει στις υπόλοιπες χώρες. Ποιοι δούλεψαν για τον ΟΟΣΑ φαίνεται στις σελίδες 4 – 7 της έκθεσης. Εγώ προσθέτω, όμως, το εξής: ανεξαρτήτως της έκθεσης, τη συντριπτική πλειονότητα όσων πρότεινε η αρχική έκθεση του ΟΟΣΑ έπρεπε ούτως ή άλλως να την κάνουμε. Είναι αρνητικό να λειτουργεί ομαλά η αγορά; Είναι αρνητικό να καταργείς νομοθετημένα καρτέλ; Είναι αρνητικό να πέσουν οι τιμές σε ορισμένους τομείς;

– Πότε η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εφαρμόσει το 80% της εργαλειοθήκης;

– Αυτό ήταν θέση της κυβέρνησης από τις 27 Νοεμβρίου 2013, όταν παρουσιάσαμε την έκθεση μαζί με τον κ. Γκουρία. Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Απορούμε γιατί ήταν προαπαιτούμενο η έκθεση του ΟΟΣΑ; Γιατί δεν απορήσαμε εξίσου όταν ήταν προαπαιτούμενο οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες ή νωρίτερα ο κώδικας των δικηγόρων και τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ; Ολες οι σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς κρίνονται από την Eπιτροπή και τους άλλους εμπλεκομένους ως προαπαιτούμενα. Από εκεί και πέρα, δεν είναι δυνατόν να είμαστε μια Βουλή των συντεχνιών ούτε να οργανώσουμε στη χώρα ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας.

– Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι έναντι αυτών που θίγονται θα υπάρξουν περισσότεροι που θα ωφεληθούν;

– Ωφελείται ο ασθενής, μέσω της απελευθέρωσης προς τα κάτω των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο πολίτης ο οποίος θα δει τα φαρμακεία να λειτουργούν περισσότερες ώρες, η νοικοκυρά γιατί μπορεί να υπάρχει εντονότερος ανταγωνισμός στην αγορά των απορρυπαντικών, ο καταναλωτής ο οποίος θα αγοράζει ψωμί όχι με το μάτι, στο περίπου, αλλά με το ζύγι. Επιπλέον, καταργήσαμε τους περιορισμούς, χιλιομετρικούς και άλλους, για την ίδρυση τουριστικών μονάδων, τους περιορισμούς σε σχέση με το εμπόριο τσιμέντου και οικοδομικών υλικών. Θα ορίσουμε τρεις τουριστικές περιοχές όπου τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, θα λειτουργούν πιλοτικά και τις 52 Κυριακές προκειμένου να δούμε την επίδραση ενός τέτοιου ανοίγματος…

– Κάνετε απολογισμό;

– Δεν έχω αντιμετωπίσει την παρουσία μου σε αυτό το υπουργείο με επικοινωνιακούς όρους. Ζούμε ιστορικές στιγμές, στις οποίες όλοι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτύπωμα που θα αφήσεις. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και απολύτως κατανοητή, ιδιαίτερα όταν θίγεις κακώς κείμενα. Αυτά που έκανα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, αλλά και αυτά που μου επέβαλλε η συνείδησή μου.

Ο πρωθυπουργός ήταν δίπλα μας σε όλες τις στιγμές

– Κύριε υπουργέ, διαβάζοντας το προσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα που διέρρευσε, βλέπω ότι έχετε πολλά δύσκολα μέτωπα και πριν και μετά τις εκλογές…

– Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει μια σειρά μέτρων απλούστευσης των εξαγωγών με ηλεκτρονικές διαδικασίες στα τελωνεία, με διεύρυνση του ωραρίου εργασίας των τελωνείων και λοιπά. Εχουμε απελευθερώσει τα δίδακτρα των σχολείων. Εχουμε υιοθετήσει ένα καινούργιο ευρωπαϊκό πλαίσιο για 16 τεχνικά επαγγέλματα. Εχουμε απελευθερώσει πλήρως την αγορά των φορτηγών, μικρών και μεγάλων, καθώς και την αγορά των υπηρεσιών μεταφορών στον τουρισμό. Τώρα, μετά την έγκριση του νόμου σε σχέση με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έχουμε στο επόμενο δίμηνο μπροστά μας μερικούς ακόμη σημαντικούς σταθμούς. Εχουμε τον νόμο-πλαίσιο για τη δραστική απλούστευση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων. Ετσι ώστε να στείλουμε ξανά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Εχουμε τον νόμο για τα logistics, τον νόμο για το υπαίθριο εμπόριο και τον νόμο που απλοποιεί και κωδικοποιεί όλη τη νομοθεσία σε σχέση με τις δημόσιες συμβάσεις. Δηλαδή προμήθειες, δημόσια έργα και υπηρεσίες. Ολα αυτά θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

– Θα ήθελα να δούμε, μαζί, τα πρόσωπα της διαπραγμάτευσης, η οποία εξ όσων κατάλαβα ξεκινούσε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

– Ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, ήταν δίπλα μας σε όλες αυτές τις στιγμές. Εάν είχαμε δειλιάσει, αν είχαμε σταματήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα κάναμε διπλό κακό. Στην Ελλάδα φυσικά, διότι δεν θα φτάναμε στα σημερινά αποτελέσματα, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση. Η ηγεσία η οποία δεν δρα, δεν κινείται μπροστά, που δίνει παραπάνω σημασία σε επιμέρους συντεχνιακές αντιδράσεις, δεν είναι πραγματική ηγεσία. Η δική μας ατζέντα είναι η μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ατζέντα της ακινησίας. Ε, αυτή τη σύγχυση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.

– Γιάννης Στουρνάρας;

– Εγώ με τον Γιάννη Στουρνάρα τα τελευταία δύο χρόνια έχω άψογη συνεργασία. Δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να μην κατανοεί ο ένας τον άλλον. Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά έχουμε προσπαθήσει, νομίζω, εκείνος στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και εμείς εδώ στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει.

– Σταύρος Παπασταύρου;

– Ο Σταύρος είναι φίλος από το 1985, από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Επομένως, είμαι προκατειλημμένος υπέρ του. Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχε και έχει πάντοτε ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για οποιοδήποτε σενάριο.

– Αθανάσιος Τσαυτάρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο πρώτος αρνήθηκε να υπογράψει, ο δεύτερος παραιτήθηκε…

– Εγώ για 13 χρόνια είχα μάθει στους δημιουργικούς συμβιβασμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενας τέτοιος συμβιβασμός βρέθηκε στο τέλος και για το συγκεκριμένο θέμα. Αν όλοι έχουμε ψυχραιμία σε τέτοιου είδους δημόσιες συζητήσεις, μπορούμε να καταλήγουμε σε αντίστοιχα αποτελέσματα. Το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας μάς επηρεάζει, δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις έτσι ώστε να έχουμε υψηλότερους τόνους. Κανείς, όμως, δεν θα θυμάται όλες αυτές τις διαδικασίες ύστερα από μερικές μέρες. Αυτό που θα μείνει είναι το αποτέλεσμα και πάντοτε έχω προσπαθήσει να εφαρμόζω πολιτική με αποτέλεσμα.

Η συμβιβαστική ρύθμιση για το γάλα

– Εχει εγκριθεί η θέση της ελληνικής πλευράς για τις επτά ημέρες διάρκειας ζωής του γάλακτος από την τρόικα;

– Γίνεται αυτή την ώρα μια συνολική επισκόπηση, από την πλευρά των υπευθύνων της τρόικας, των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου και τη σχετική ευθύνη για τη συζήτηση έχει το υπουργείο Οικονομικών. Η προτίμηση του υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με τη ρύθμιση για το γάλα φάνηκε από την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου. Αυτό που πέρασε τελικά είναι μία συμβιβαστική ρύθμιση με βάση τις θέσεις που εκφράστηκαν στη Βουλή. Εμείς, όμως, με το νομοσχέδιο αυτό στείλαμε ένα ευρύτερο μήνυμα αποφασιστικότητας, το οποίο πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί από τους εταίρους μας, διότι πέρα από τις παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκα, υιοθετήσαμε κι άλλα μέτρα που δείχνουν ότι θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα της αγοράς και να στηρίξουμε την παραγωγική βάση στην Ελλάδα.

– Ηταν η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση;

– Η διαπραγμάτευση πάντα έχει δυσκολίες. Οφείλω να πω ότι η διαπραγμάτευση σε σχέση με το θέμα των πλειστηριασμών ήταν ακόμη δυσκολότερη και γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν καταφέραμε και τότε να συμφωνήσουμε. Νομοθετήσαμε τότε μονομερώς. Εδώ δεν χρειάστηκε να κάνουμε κάτι τέτοιο, διότι στο τέλος συμπέσαμε. Το σημαντικό είναι ότι έγινε ένα βήμα μπροστά και είμαι πραγματικά ανακουφισμένος διότι παρ’ ότι ανετράπησαν δεκάδες ρυθμίσεις προηγούμενων ετών, η Βουλή στην πλειοψηφία της στήριξε αυτήν την προσπάθεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει νερό στον μύλο της Χ.Α.

– Το πρόσωπο των ημερών… Τάκης Μπαλτάκος. Συνεργαστήκατε για την προώθηση του νομοσχεδίου.

– Στα δικά μου θέματα δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Πρέπει να είμαι ειλικρινής και το υπογραμμίζω αυτό. Αλλά θέλω να σημειώσω ότι εάν κάτι προκύπτει ξεκάθαρα από το περιεχόμενο της συνομιλίας που καταγράφεται στο επίμαχο βίντεο, είναι ότι οι θέσεις του κ. Μπαλτάκου σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή ούτε εξέφραζαν τον πρωθυπουργό ούτε επηρέασαν τη στάση της κυβέρνησης. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι αποδεικνύεται το αντίθετο. Η δράση της Χρυσής Αυγής ερευνάται από τις διωκτικές αρχές και ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

– Ωστόσο, κ. Χατζηδάκη, ανακύπτει ζήτημα ιδεολογικού στίγματος της Ν.Δ.;

– Το πολιτικό στίγμα της Ν.Δ. το έχει δώσει με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός τα τελευταία δύο χρόνια συνεργαζόμενος αρχικά με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στη συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ, παλιό αντίπαλο της Ν.Δ., προκειμένου μέσα από μια διαδικασία σύνθεσης και συνεννόησης, να αντιμετωπιστούν τα άνευ προηγουμένου προβλήματα της πατρίδας μας. Η Ν.Δ. είναι η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, η οποία ήρθε σε σύγκρουση με τις ιδέες και τις αντιλήψεις της Ακροδεξιάς, από την εποχή του ιδρυτή της. Είναι η παράταξη που έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Είναι η παράταξη που εγγυήθηκε και εγγυάται μέχρι τώρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Και γι’ αυτό η προσπάθεια κάποιων να συνδέσουν τη Ν.Δ. με την Ακροδεξιά θα πέσει στο κενό.

– Είπατε πριν για τις μεταρρυθμίσεις. Για το μεταρρυθμιστικό στίγμα. Ποιος βάζει την ατζέντα; Εδώ φαίνεται να ακολουθούμε όλοι ατζέντα Χρυσής Αυγής.

– Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες έχουμε κατορθώσει, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, να ξανακάνουμε και πάλι την Ελλάδα, από μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Θυμηθείτε τον Ιούνιο του 2012, την κυβερνητική αστάθεια, τα σενάρια, τα άνευ προηγουμένου προβλήματα του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση που αναγνωρίζεται από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό έγινε γιατί δείξαμε υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τους μήνες που πέρασαν. Δεν ετεροκαθοριστήκαμε.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχουμε ξεκάθαρες θέσεις έναντι των αντιπάλων μας. Ναι, η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακραίο πολιτικό μόρφωμα, το οποίο πολλά στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται και με εγκληματικές πράξεις. Και γι’ αυτόν τον λόγο μού κάνει εντύπωση η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, ο οποίος ρίχνει εμμέσως νερό στον μύλο της Χρυσής Αυγής, όταν με τις δηλώσεις του υιοθετεί εμμέσως τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, που θέλει να ξεπλυθεί για τη μέχρι τώρα στάση της και πρακτική.

– Κλείνοντας, σας ανησυχεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές;

– Αυτή την ώρα, που οι θυσίες των Ελλήνων εδώ και τέσσερα χρόνια μπορεί να αποδώσουν, θα ήταν σχεδόν εθνική αυτοκτονία αν σταματούσε η προσπάθεια και γι’ αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία για τη θέση των πολιτών. Ξέρω ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε μπορεί να δυσαρεστεί πολλούς, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι που δυσαρεστούνται, όταν κοιτάζουν για εναλλακτικές λύσεις βλέπουν ότι δεν υπάρχουν. Αυτό που προσφέρεται ως εναλλακτική λύση είναι οι ακραίες καταγγελίες και ο λαϊκισμός. Αυτό δεν είναι λύση, είναι ένα ακόμη πρόβλημα για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή