M. Κάλαφ: «Τα χαμηλά επιτόκια φέρνουν μεγάλες αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο»

M. Κάλαφ: «Τα χαμηλά επιτόκια φέρνουν μεγάλες αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο»

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον επανασχεδιασμό της πολιτικής των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων, οδηγεί το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων που επικρατεί στην Ευρώπη και στην Αμερική. Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος της MetLife, υπεύθυνος για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Mίκαελ Κάλαφ. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα συνέπεσε με τον εορτασμό των 50 χρόνων δραστηριότητας της εταιρείας στη χώρα μας. Ο επικεφαλής δραστηριοτήτων του ομίλου της MetLife σε 31 χώρες εξηγεί στην «Κ» τα σχέδια για την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών και περιγράφει το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

– Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία από τον κύκλο χαμηλών επιτοκίων;

– Σίγουρα το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η ασφαλιστική βιομηχανία. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη και ασκεί μεγάλη πίεση στην επενδυτική πολιτική του κλάδου και στην επιδίωξή του να επιτύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο απόδοσης κεφαλαίου για τους μετόχους τους. Επίσης μειώνει τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να επιτύχουν υψηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις και συνεπώς να προσφέρουν στους πελάτες τους μακροπρόθεσμα εγγυημένα προϊόντα. Με αυτό το δεδομένο η στροφή σε προϊόντα επενδυτικού τύπου είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη, που δεν συνδέεται με τις προθέσεις της αγοράς, αλλά με την πραγματικότητα.

– Κατά πόσο είναι συμβατή η στροφή σε προϊόντα επενδυτικού τύπου με την έννοια της σύνταξης και της μακροπρόθεσμης αποταμίευσης;

– Η ασφαλιστική βιομηχανία δεν μπορεί να υποτιμήσει τους οικονομικούς παράγοντες, γεγονός που σημαίνει ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί η χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και η καμπύλη των επιτοκίων, αναπόφευκτα αντανακλάται στα προϊόντα. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να μεταβάλει τη βασική ανάγκη που είναι η ενίσχυση της αποταμίευσης και η προστασία της οικογένειας. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι η ουσία της συζήτησης δεν είναι τόσο στην παροχή εγγυήσεων όσο στο να ενθαρρύνεις τους πολίτες να αποταμιεύουν, παρέχοντάς τους την αναγκαία ενημέρωση για τη συνολική εικόνα του περιβάλλοντος που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον και ακολουθώντας μια επενδυτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συνταξιοδότησής τους.

– Ποιο θεωρείται εύλογο επίπεδο απόδοσης στα αποταμιευτικά προϊόντα;

– Είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κάποιος, αλλά σε κάθε περίπτωση συνδέεται με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο για κάποιες χώρες είναι ακόμη και μηδενικό, καθιστώντας την πραγματική απόδοση ακόμη και σε αρνητικό έδαφος. Με αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ασφαλιστικό κλάδο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μετόχων του αλλά και στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων του, καλύπτοντας ανάγκες που απαντούν στα νέα δεδομένα αλλά και στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. Η επενδυτική πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο είδος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των ασφαλισμένων της, οι οποίες έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με συνέπεια να απαιτείται η προσαρμογή της επενδυτικής τους πολιτικής στα νέα δεδομένα.

– Ποια θα είναι η επίδραση του νέου κανονιστικού πλαισίου Solvency στη λειτουργία του ασφαλιστικού κάδου, αλλά και της πρωτοβουλίας για περαιτέρω εποπτικό έλεγχο στους συστημικούς ομίλους;

– Το Solvency παρεμβαίνει ουσιαστικά σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά την εταιρική διακυβέρνηση και προϋποθέτει να διαθέτεις μια πολύ ισχυρή ηγετική μονάδα. Ο δεύτερος αφορά την κεφαλαιακή δομή και απαιτεί από τις εταιρείες να διαθέτουν πολύ ισχυρούς ισολογισμούς, από την άποψη των εποπτικών κεφαλαίων. Αν και δεν έχουμε υπολογίσει ακόμη με πλήρη ακρίβεια τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία, η MetLife βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σε αντίθεση με τον αυξημένο εποπτικό ρόλο που συνεπάγεται το Solvency και για τον οποίο είμαστε σωστά τοποθετημένοι, θεωρούμε ότι μια ασφαλιστική επιχείρηση δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο. Η θέση μας είναι ότι ακόμη και μια αποτυχία δεν μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος και για τον λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε σχέση με τους νέους εποπτικούς κανόνες που δρομολογούνται, με δεδομένη μάλιστα την αβεβαιότητα σε σχέση με το τι θα είναι αυτοί οι κανόνες.

«Νέα δεδομένα μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων»

– Συμμερίζεστε την άποψη ότι το νέο κανονιστικό περιβάλλον θα οδηγήσει σε συγκέντρωση στον ασφαλιστικό κλάδο;

– Με βάση τις εκτιμήσεις για αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες, είναι βάσιμο κανείς να υποθέσει ότι θα προκύψει η ανάγκη μιας μεγαλύτερης συγκέντρωσης στον ασφαλιστικό κλάδο. Η MetLife θα εξετάσει τις εξελίξεις στη βάση της πολιτικής που ακολουθεί μέχρι σήμερα και η οποία υπαγορεύεται από την αρχή ότι οι εξαγορές που πραγματοποιεί ανταποκρίνονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό. Να θυμίσω ότι τόσο η εξαγορά της Travelers το 2005 που έκανε τη MetLife διεθνή οντότητα, όπως επίσης και της Alico to 2010, έναντι του ποσού των 16 δισ. ευρώ, ήταν εξαγορές που έγιναν με στρατηγική στόχευση. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η MetLife την περίοδο εκείνη ήταν η μόνη εταιρεία που μπορούσε να πραγματοποιήσει μια τόσο μεγάλη εξαγορά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, χωρίς τη συνδρομή του κράτους και χωρίς δανεισμό. Αντίστοιχα πέρυσι πραγματοποίησε μια μεγάλη εξαγορά στη Χιλή, ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία στην Τουρκία τέσσερα χρόνια πριν. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε την οργανική ανάπτυξη, αλλά έχουμε επίσης και τα κεφάλαια για να πραγματοποιούμε εξαγορές που μας δίνουν στρατηγικό προβάδισμα σε κρίσιμες αγορές.

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για την Ελλάδα;

– Η Ελλάδα έχει επιλεγεί και παραμένει έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Για τον όμιλο της MetLife η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση στην οποία ο όμιλος πιστεύει και την υποστηρίζει με τα απαιτούμενα κεφάλαια και την κατάλληλη ηγετική ομάδα, η οποία κάνει πολύ καλή δουλειά. Πιστεύουμε ότι η αγορά έχει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η χώρα ανακτά πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών και η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά.

– Κατά πόσον θα εξετάζατε το ενδεχόμενο εξαγοράς στην προοπτική πώλησης ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων με παρουσία στις τραπεζοασφάλειες;

– Είμαστε ήδη σε πολύ καλή θέση και επιδιώκουμε την περαιτέρω οργανική ανάπτυξη. Η πολιτική του ομίλου προβλέπει ανάπτυξη μέσω όλων των δικτύων διανομής, μεταξύ των οποίων και οι τραπεζοασφάλειες, που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες εξαγοράς, εάν προκύψει μια τέτοια εξέλιξη και ευκαιρία για συνεργασία με τραπεζικό όμιλο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή