«Λογισμικό made in Greece μπορεί να έχει επιτυχία στο εξωτερικό»

«Λογισμικό made in Greece μπορεί να έχει επιτυχία στο εξωτερικό»

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψήφο εμπιστοσύνης» τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο ταλέντο των Ελλήνων προγραμματιστών δίνει ο Ροντόλφο Καρντενούτο, πρόεδρος του τμήματος Global Partner Operations της γερμανικής SAP, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης επιχειρηματικού λογισμικού παγκοσμίως. Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Κ» με αφορμή την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, το ανώτερο στέλεχος της SAP δηλώνει πως λογισμικό με ελληνική «υπογραφή» μπορεί κάλλιστα να έχει επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό, φέρνοντας για παράδειγμα καινοτόμους εφαρμογές Ελλήνων συνεργατών της εταιρείας.

Προσθέτοντας ότι η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας από το 2005 την καθιστά σήμερα «μέρος της λύσης» για την έξοδο από την κρίση, ο κ. Καρντενούτο σημειώνει πως η SAP θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά. Γι’ αυτό τον σκοπό, ο γερμανικός κολοσσός θα επενδύσει και θα στηρίξει το δίκτυο των εγχώριων συνεργατών του.

– Τι έχει να προσφέρει ο τομέας της πληροφορικής σε μια χώρα όπως η Ελλάδα;

– Κατ’ αρχάς αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομία της γνώσης, η οποία θα βασίζεται στην καινοτομία και, με τη σειρά της, θα στηρίξει την ανάπτυξη σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Μάλιστα, η συμμετοχή στην οικονομία της γνώσης είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι ισχύει π.χ. στη βιομηχανία, ενώ γίνεται ολοένα ευκολότερη με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Σκεφτείτε απλώς πόσο κοστίζει σήμερα ένα smartphone ή ένας υπολογιστής. Από την άλλη πλευρά, η πληροφορική δεν γνωρίζει σύνορα, με την έννοια πως μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μπορεί σχετικά εύκολα να αξιοποιηθεί εμπορικά σε άλλες αγορές.

– Κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε λογισμικό με «ελληνική» υπογραφή να έχει επιτυχημένη εμπορική πορεία και στο εξωτερικό;

– Πιστεύω πως ναι, κρίνοντας από τις καινοτόμους λύσεις που έχουν αναπτύξει συνεργάτες μας στην Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις πλατφόρμες και στα εργαλεία της SAP. Οσο βρίσκομαι στην Αθήνα θα συναντηθώ μαζί τους, για να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα συμβάλουμε ώστε οι εφαρμογές να λανσαριστούν στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Στη χώρα σας υπάρχουν ταλαντούχοι και δημιουργικοί προγραμματιστές, ενώ το επίπεδο των πανεπιστημίων είναι αρκετά υψηλό. Από τη δική μας μεριά, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές ή τους νέους αποφοίτους, με μια σειρά από προγράμματα κατάρτισης και εύρεσης εργασίας, όπως το SAP University Alliances και το Academy Cube.

– Τον Μάρτιο του 2013, όταν ο τότε συνδιευθύνων σύμβουλος της SAP Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

– Παρόλο που ακόμη δεν έχω συναντηθεί με πελάτες μας από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να έχω μια καλύτερη εικόνα για το κλίμα της αγοράς, και μόνο τα μακροοικονομικά στοιχεία αρκούν για να είναι κανείς όντως εντυπωσιασμένος από όσα έχει καταφέρει η χώρα από το 2005. Νομίζω πως, από μέρος του προβλήματος, η Ελλάδα είναι πια μέρος της λύσης για την έξοδο από την κρίση.

– Πώς κρίνετε την πορεία της SAP στη χώρα μας έως σήμερα;

– Είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι. Το ελληνικό τμήμα μας πέτυχε πέρυσι ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 62%, μια από τις μεγαλύτερες ανάμεσα σε όλα τα τοπικά μας γραφεία ανά τον κόσμο.

– Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, μέσα από τις 130 και πλέον χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται;

– Να διπλασιάσουμε την επόμενη πενταετία την κεφαλαιοποίησή μας, ώστε από τα 100 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, το 2020 να αγγίξει τα 200 δισ. δολάρια. Αν η ανάπτυξη της εταιρείας βασίστηκε τα προηγούμενα χρόνια εν πολλοίς στις εξαγορές, το «κλειδί» της νέας μας στρατηγικής είναι να επεκταθούμε και πέρα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, διευρύνοντας το πελατολόγιό μας στην κατηγορία των μικρομεσαίων ή μικρών επιχειρήσεων.

– Αυτή η στρατηγική σημαίνει πως η SAP σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στη χώρα μας, στην οποία κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

– Ναι, πιστεύουμε πως η Ελλάδα δίνει στη SAP αρκετές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Οπως και στις υπόλοιπες χώρες, βασικό ρόλο θα παίξουν κι εδώ οι συνεργάτες μας, οι οποίοι θα προσαρμόσουν τις τεχνολογίες μας στις ιδιαιτερότητες της αγοράς και στις ανάγκες των πελατών. Γι’ αυτό και θα επενδύσουμε και θα στηρίξουμε το δίκτυο των εγχώριων συνεργατών μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή