Χάρης Γεωργιάδης στην «Κ»: «Αγωνιώ για την Ελλάδα, όχι για την Κύπρο»

Χάρης Γεωργιάδης στην «Κ»: «Αγωνιώ για την Ελλάδα, όχι για την Κύπρο»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μία μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, μιλάει στην «Κ» για το τι έγινε στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά πόσο συζητήθηκαν διαφορετικές προτάσεις, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και κατά πόσο έχει αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα στα τελευταία Eurogrοup.

– Κάνατε μια δήλωση προχθές, σημειώνοντας ότι ούτε εσείς καταλάβατε ποια ήταν η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο τραπέζι του Εurogroup. Τι νιώσατε ότι έλειπε από την τοποθέτησή του;

– Στο προχθεσινό Εurogroup οι υπουργοί ενημερώθηκαν σε σχέση με τις διαπιστώσεις της τεχνικής διαδικασίας που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο. Δεν καταγράφηκε ικανοποιητική πρόοδος και συνεπώς δεν τέθηκε προς συζήτηση καμία πρόταση, κανένα κείμενο, κανένα ανακοινωθέν, αλλά ούτε και από ελληνικής πλευράς προσδιορίστηκε ή κατατέθηκε κάποιο συγκεκριμένο αίτημα. Αναμένω και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες αναπόφευκτα σε πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα, ούτως ώστε η Ελλάδα να μην μείνει εκτεθειμένη χωρίς πρόγραμμα και εκτεθειμένη στις αγορές.

– Εχετε σκεφτεί ή ακόμα και συζητήσει με τον ομόλογό σας τι θα γίνει αν η Ελλάδα βρεθεί 1η Μαρτίου χωρίς πρόγραμμα;

– Oχι δεν έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά θεωρώ αδιανόητο πως τα πράγματα να αφεθούν και να οδηγηθούν προς μία τέτοια εξέλιξη. Θέλω –παρά τις πολύ δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί– να ελπίζω πως θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες μέρες. Το Εurogroup είναι σε ετοιμότητα να συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή. Μένει να κατατεθεί αίτημα από τις ελληνικές αρχές, όπως έχει ανακοινώσει και ο πρόεδρος του Εurogroup και ελπίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει την προοπτική διεξόδου. Εχω καταγράψει και εγώ και οι υπόλοιποι υπουργοί κάποια βασικά δεδομένα, όπως ότι στόχος βασικός της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, η επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και πλεονασμάτων. Ισχυρή είναι η θέληση για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αυτά συνθέτουν ένα ικανοποιητικό υπόβαθρο το οποίο πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με τρόπο που θα επιτρέψει τη λήψη θετικής απόφασης για συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας και της χρηματοδότησης της χώρας της επόμενες μέρες.

– Συμμετέχετε στα Εurogroup εδώ και δύο χρόνια. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα βλέπετε διαφορά στη στάση των εταίρων μας;

– Επί της ουσίας όχι. Τα δεδομένα, άσχετα αν μας ευχαριστούν ή όχι, παραμένουν ίδια, οι συνέπειες μπροστά μας. Το ελληνικό πρόγραμμα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Η χώρα θα έπρεπε μέχρι τότε να είχε αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές. Αυτό δεν έγινε και έτσι δόθηκε δίμηνη παράταση. Οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση πραγματικής προόδου σε αυτό το δίμηνο και είμαστε ξανά ενώπιον της ίδιας πιεστικής κατάστασης. Δεν μπορεί μία χώρα είτε λέγεται Ελλάδα ή Κύπρος ή όποια άλλη να λειτουργήσει οικονομικά αν δεν έχει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είτε τη στήριξη από ένα πρόγραμμα. Αυτό είναι το βασικό δεδομένο μέσα στο οποίο όλοι πρέπει να λειτουργήσουν. Εντός ενός προγράμματος είναι γνωστό πως μία σχετική ευελιξία υπάρχει, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί θα είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε συγκεκριμένα αιτήματα διαφοροποίησης του προγράμματος. Ομως ένα πρόγραμμα για να διαφοροποιηθεί πρέπει να υπάρχει.

– Βλέπετε μία διαφορά στο κλίμα στο Εurogroup σε σχέση με την Ελλάδα τις δύο τελευταίες φορές που βρεθήκατε;

– Εχει δημιουργηθεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση και ως Ελληνας εκφράζω τον προβληματισμό και την αγωνία μου. Η Ελλάδα έχει αστείρευτες προοπτικές, αλλά αυτές οι προοπτικές πρέπει να αξιοποιηθούν μέσα στα πλαίσια μιας αξιόπιστης πολιτικής. Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, να συνδράμουμε και να υποστηρίξουμε ώστε να ξεπεραστεί ένα πολύ δύσκολο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί.

– Κατά πόσο θα επηρεαζόταν η Κύπρος από μία κρίση ελληνική, αν η Αθήνα δεν ζητήσει επέκταση και βρεθεί την 1η Μαρτίου χωρίς προστασία στις αγορές. Τι θα σήμαινε αυτό για την Κύπρο;

– Η Κύπρος ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα, η κυπριακή οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι με απάθεια παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα. Εχουμε ουσιαστικούς και εθνικούς λόγους που επιβάλλουν σε όλους μας την επιλογή κινήσεων που θα αποτρέψουν αυτό το αρνητικό ενδεχόμενο. Η αγωνία και η ανησυχία μου δεν σχετίζονται με επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, η οποία έχει αρκούντως σταθεροποιηθεί και θωρακιστεί. Η αγωνία μου σχετίζεται με την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει με αξιοπιστία και προοπτική στην Ευρωζώνη και να δημιουργήσει τις προοπτικές ανάκαμψης. Η αγωνία μου αφορά την Ελλάδα και όχι την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή