Aπό το Α έως το Ω: Πέτρος Μάρκαρης

Aπό το Α έως το Ω: Πέτρος Μάρκαρης

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δημιουργός του διάσημου αστυνόμου Κώστα Χαρίτου δηλώνει πως σήμερα ήρωές του είναι «οι Ελληνες μεσοαστοί στα χρόνια της κρίσης που περνάμε», παραδέχεται πως ματαιοδοξεί, καθώς «όλοι οι συγγραφείς και καλλιτέχνες είναι ματαιόδοξοι», θεωρεί την οικογένεια «σανίδα σωτηρίας όλων των χωρών του Νότου παγκοσμίως» και παραθέτει το ρητό «Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» γιατί φοβάται «πώς έτσι θα καταλήξουν οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Αριστερά: «Ψάχνω την Αριστερά. Οταν την βρω, θα σας πω».

Βραχνάς: «Το ελληνικό πολιτικό σύστημα».

Γεννήθηκα: «Γεννήθηκα στη Χάλκη, το τρίτο από τα Πριγκηπόνησα της Κωνσταντινούπολης. Μαιευτήρας ήταν ο παθολόγος της οικογένειας και θείος μου. Επειδή ήταν χειμώνας και υπήρχε σφοδρή θαλασσοταραχή, είχε απαγορευθεί ο απόπλους. Ετσι, η μητέρα μου δεν μπόρεσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, για να γεννήσει σε μαιευτήριο».

Δαίμων: «Ο χειρότερος που έχω γνωρίσει ποτέ είναι (ευτυχώς) του τυπογραφείου».

Εμμονές – Ενοχές: «Να τηρώ πάντα ένα πολύ αυστηρό ωράριο δουλειάς. Οταν το παρακάμπτω, αρχίζουν οι ενοχές μου».

Ζορίζομαι: «Κάθε φορά που πρόκειται να αρχίσω ένα καινούριο μυθιστόρημα».

Ήρωες: «Οι Ελληνες μεσοαστοί στα χρόνια της κρίσης που περνάμε».

Θυμώνω: «Οταν δουλεύω και με διακόπτει το τηλέφωνο».

Ιστορία: «Στην οδό Ιμβρου, κοντά στο σπίτι μου, υπήρχε ένα ημιυπόγειο μαγαζί που πουλούσε καλύμματα. Το είχε ένα εξηντάρης με τέσσερις γάτες, που ήταν οι αρχόντισσες του μαγαζιού. Ο τύπος ήταν Κωνσταντινουπολίτης. Κάθε φορά που τον συναντούσα, μου έλεγε ότι ήθελε να γυρίσει στην Πόλη και να πεθάνει εκεί, αλλά δεν μπορούσε να αποχωριστεί τις γάτες του. Μια μέρα τον έχασα και δεν ξέρω, αν κατάφερε να γυρίσει στην Πόλη ή αν πέθανε. Οι γάτες, πάντως, δεν υπάρχουν. Το μαγαζί είναι άδειο εδώ και χρόνια».

Καταχρήσεις: «Η μόνη κατάχρηση που επιτρέπω στον εαυτό μου είναι τα ταξίδια».

Λιμάνι: «Το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, όταν έρχεσαι με το πλοίο από τα Πριγκηπόνησα και ανοίγεται μπροστά σου με τον Πύργο του Λεάνδρου και την έξοδο στον Βόσπορο».

Ματαιοδοξώ: «Ασφαλώς και ματαιοδοξώ. Ολοι οι συγγραφείς και καλλιτέχνες είναι ματαιόδοξοι. Η ματαιοδοξία είναι κομμάτι της ύπαρξής τους».

Νισάφι: «Μια λέξη που πρέπει να μάθει επειγόντως η πολιτική τάξη της Ελλάδας. Ισως τότε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παραμυθιάζει τους Ελληνες με υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει».

Ξαποστέλλω: «Δεν ξαποστέλλω κανέναν. Αφήνω όλους να με πρήζουν, γιατί θεωρώ άκρως προσβλητικό και απρεπές να ξαποστέλλω τους ανθρώπους, όποιοι κι αν είναι».

Οικογένεια: «Η σανίδα σωτηρίας όλων των χωρών του Νότου παγκοσμίως. Δεν είναι μόνο για εμάς ή παραδείγματος χάριν για τους Ισπανούς. Και οι Νοτιαμερικανοί έχουν σαν αγκωνάρι τους την οικογένεια. Σε όλο τον Νότο, οι αναγνώστες μου δεν ταυτίζονται με τον αστυνόμο Χαρίτο, αλλά με την οικογένειά του».

Πατρίδα: «Εχω προβλήματα με τη λέξη ‘πατρίδα’. Ισως, γιατί μεγάλωσα σε μια χώρα – την Τουρκία, την οποία ποτέ δεν ένιωσα ως πατρίδα μου. Προτιμώ τη γενέθλια πόλη και αυτή για μένα είναι η Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα είναι η γλωσσική μου πατρίδα και η χώρα στην οποία χρωστάω την ύπαρξη μου ως συγγραφέας».

Ρήξη: «Η ρήξη είναι συχνά εύκολη λύση. Η οικοδόμηση που πρέπει να την ακολουθεί είναι συνήθως το πρόβλημα. Με τον καιρό, έμαθα να εκτιμώ την κριτική, που ξυπνάει και ενεργοποιεί τον κόσμο περισσότερο. Ισως να φταίει και η ηλικία μου σε αυτό».

Συμβιβασμοί: «Είναι μέρος της ζωής μας. Κανείς μας δεν ζει χωρίς συμβιβασμούς. Η καινούρια κυβέρνηση το μαθαίνει αυτό σταγόνα-σταγόνα στο πετσί της».

Τέλμα: «Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα. Και γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο το μνημόνιο και η τρόικα. Φταίνε και πολλά άλλα».

Υπνος: «Από μικρό παιδί δεν ήμουν εύκολος στον ύπνο. Συνήθως ξυπνάω, ωστόσο, με καλή διάθεση και δεν χρειάζομαι χρόνο για να πάρω μπρος. Οσο για τα όνειρά μου, προτιμώ να μην τα θυμάμαι».

Φόβοι: «Στην ουσία έχω μόνον έναν και αυτός είναι ο φόβος για την κόρη μου. Πολλές φορές είναι παράλογος, αλλά είναι υπαρκτός και προσπαθώ να τον διαχειρίζομαι».

Χαράμι: «Γιατί χαράμι; Μου θυμίζει την Μπόκο Χαράμ και με πιάνει ταραχή. Προτιμώ το χάραμα μιας καινούριας μέρας».

Ψέματα: «Οταν είσαι συγγραφέας, το ψέμα είναι μέρος της ζωής σου. ‘Ου ψευδομαρτυρήσεις’. Αντε να γράψεις αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς ψευδομαρτυρίες».

Ω…: «Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν. Φοβάμαι πώς έτσι θα καταλήξουν και οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

* «Συναντήσεις με συγγραφείς στο café του ΙΑΝΟΥ»: Την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 20:30, ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον λογοτέχνη Πέτρο Μάρκαρη για το έργο και τη ζωή του. Μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας στον κ. Μάρκαρη στην ειδική πλατφόρμα επικοινωνίας της εκδήλωσης ή στο email: [email protected] και όλες θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά από το παρακάτω link:

Διαβάστε τη συνέντευξη ακούγοντας αγαπημένα τραγούδια του Πέτρου Μάρκαρη:

«Μάνα μου Ελλάς», Σταύρος Ξαρχάκος

 

«Το δίχτυ», Σταύρος Ξαρχάκος

«Πολίτικη κουζίνα – Στο πατάρι», Ευανθία Ρεμπούτσικα

 

«Το χαμόγελο της Τζοκόντας», Μάνος Χατζιδάκις

 

«Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», Μάνος Χατζιδάκις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή