ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Α. Παπαπαναγιώτου προµηθεύει µε ελληνικά έπιπλα τον γερµανικό στρατό!

o-a-papapanagiotoy-pro-itheyei-e-ellinika-epipla-ton-ger-aniko-strato-2101353

«∆είτε αυτό», µου είπε δείχνοντας µε περηφάνια ένα µικρό στρογγυλό τραπέζι ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της «∆ροµέας» στη διάρκεια της συνάντησής µας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Ηταν ένα «έξυπνο» και όµορφο έπιπλο, κατασκευασµένο ώστε να σου επιτρέπει να τρως καθισµένος αναπαυτικά στην πολυθρόνα σου. Κατάλαβα έτσι καλύτερα την απάντηση που µου είχε δώσει λίγο πριν, όταν τον ρώτησα για το µυστικό της επιτυχίας του: «Να σκέπτοµαι και να αναπτύσσω, αυτό είναι τρόπος ζωής για µένα. Να κάνω σχέδια στο µυαλό µου και στα χαρτιά για αντικείµενα πιο καλά, πιο ανταγωνιστικά, πιο έξυπνα». Το «κυνήγι» της πρωτοτυπίας και το ανήσυχο πνεύµα χαρακτηρίζουν την πορεία αυτού του δραστήριου ανθρώπου. Από τα πρώτα βήµατα του «∆ροµέα» µέχρι σήµερα, που η εταιρεία διαθέτει περίπου 50 ευρεσιτεχνίες. «Αλλιώς δεν µπορείς να διακριθείς», λέει ο κ. Παπαπαναγιώτου.

Αφορµή για τη συνάντησή µας ήταν οι δύο πρόσφατες µεγάλες επιτυχίες του «∆ροµέα»: η σύµβαση για την αποκλειστική προµήθεια επίπλων γραφείου όλων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επόµενη πενταετία, προϋπολογισµού 30 εκατ. ευρώ, και µία ακόµη, µε τον γερµανικό στρατό για την προµήθεια ερµαρίων αξίας 1 εκατ. ευρώ.
Από τα τροχόσπιτα στα έπιπλα

Ολα ξεκίνησαν το 1979, όταν ο πολιτικός µηχανικός Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου από τις Σέρρες ίδρυσε µια εταιρεία µε αντικείµενο τα τροχόσπιτα µαζί µε τα δύο του αδέρφια Γιώργο και Γιάννη (στη συνέχεια, ο Γιώργος απεβίωσε και ο Γιάννης αποχώρησε από τον «∆ροµέα» και σήµερα δραστηριοποιείται στις ενεργειακές λύσεις). Είχε προηγηθεί ο µεγάλος σεισµός της Θεσσαλονίκης και σκέφτηκαν µια κατασκευή που εν στάσει ξεδίπλωνε σαν σκηνή και εν κινήσει ήταν τροχόσπιτο. Πήραν δίπλωµα ευρεσιτεχνίας και άρχισαν την παραγωγή. Η πορεία της εταιρείας, τόσο µε ελληνικά όσο και µε εισαγόµενα προϊόντα, ήταν εντυπωσιακή µέχρι το 1986, οπότε άρχισε να µειώνεται η ζήτηση τροχόσπιτων στη χώρα µας. Αποφάσισαν τότε να στραφούν σταδιακά στα έπιπλα γραφείου. ∆ιατήρησαν την επωνυµία «∆ροµέας», που ταίριαζε µεν απόλυτα στα τροχόσπιτα, αλλά φαινόταν άσχετη µε το νέο τους αντικείµενο. Και όµως, την καθιέρωσαν.

Τον επόµενο χρόνο κέρδισαν το διαγωνισµό για την πρώτη τους µεγάλη δουλειά -4.500 σταθµούς εργασίας για το Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι- ενώ ακολουθούν πολλές επιτυχίες, όπως η επίπλωση όλων των σταθµών του Αττικό Μετρό µε καθίσµατα αναµονής (2000), η επίπλωση όλων των αεροδροµίων της χώρας και όλων των διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ (2001) και η επίπλωση των Ολυµπιακών εγκαταστάσεων διαµονής αθλητών και δηµοσιογράφων (2004). Στο µεταξύ, από το 2000 η εταιρεία µπαίνει στο Χρηµατιστήριο. Την περίοδο 2001-2009 επενδύουν περίπου 40 εκατ. ευρώ σε µηχανολογικό εξοπλισµό και κτιριακές εγκαταστάσεις. Από το 2009 περιορίστηκαν σε επενδύσεις συντήρησης. Γιατί; «Αφενός µας αιφνιδίασε η πτώση στην ελληνική αγορά, λόγω της κρίσης που άρχισε το 2008, και αφετέρου δεν µπορέσαµε να γευτούµε τους καρπούς όσων επενδύσαµε στην ελληνική αγορά».

Ανοίχτηκαν και στο εξωτερικό. «Η στρατηγική µας ήταν, µε λίγα λόγια, να στραφούµε σε διαγωνισµούς για µεγάλα πρότζεκτ. Γιατί οι ιδιώτες έµποροι δεν µας γνώριζαν, ήµασταν άγνωστη εταιρεία». Η πρώτη µεγάλη διεθνής επιτυχία ήρθε το 2009 (αφορούσε έπιπλα για την Ε.Ε.). Ακολούθησαν πολλές άλλες µικρές και µεγάλες – ανάµεσά τους το ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία. «Μπορεί να τα διηγείται κανείς σαν χρονολόγιο και να µοιάζουν όλα εύκολα. ∆εν ήταν όµως. Σε αυτούς τους διαγωνισµούς συµµετέχουν οι µεγαλύτερες εταιρείες του κόσµου», λέει ο κ. Παπαπαναγιώτου.

∆εν επαναπαύτηκαν όµως στις επιτυχίες στους διεθνείς διαγωνισµούς. Εχουν πλέον συνεργάτες µεγάλους εµπόρους διανοµής, κυρίως σε Βέλγιο και Γερµανία – πρόσφατα απέκτησαν εκθεσιακό χώρο για τα προϊόντα τους στο Βέλγιο, ενώ στη Γερµανία ξεκίνησαν συνεργασία µε µια εταιρεία µε ευρύ δίκτυο εµπόρων που, δίπλα στα δικά της µεταλλικά ερµάρια, προωθεί γραφεία του «∆ροµέα». Και φυσικά, όντας µία από τις µεγαλύτερες, αν όχι η µεγαλύτερη εταιρεία επίπλων γραφείου στην Ελλάδα, διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο καταστηµάτων και στη χώρα µας.

5 ανεξάρτητες µονάδες παραγωγής

Το µεγάλο πλεονέκτηµα του «∆ροµέα», σύµφωνα µε τον ιδρυτή του, είναι η καθετοποιηµένη παραγωγή. «Μπορεί να θεωρείται ντεµοντέ µοντέλο για ανεπτυγµένες χώρες, εµείς το ακολουθήσαµε κατ’ ανάγκη». Το εργοστάσιό τους σε µια έκταση 115 στρεµµάτων στη βιοµηχανική ζώνη των Σερρών αποτελείται από 5 ανεξάρτητες µονάδες παραγωγής (ξύλου, µετάλλου, χύτευσης αλουµινίου, πλαστικού και πολυουρεθάνης, ταπετσαρίας). Αυτό τους επιτρέπει να µπορούν να κατασκευάζουν µε εγγυηµένη ποιότητα -αφού τα παράγουν οι ίδιοι- τα εξαρτήµατα που συναρµολογούνται για το τελικό προϊόν. Αναλαµβάνουν ακόµα εξειδικευµένες δουλειές για άλλες εταιρείες: κατασκευάζουν στοιχεία για κινητήρες θαλάσσης για τη MTU και εξαρτήµατα για φορτηγά της Mercedes.

Τον ρωτώ για τα capital controls και τις συνέπειές τους. «Είναι επώδυνα για µας µε την εξής έννοια. Επειδή εισάγουµε συνάλλαγµα, µπορούµε και να εξάγουµε όποτε χρειάζεται, σύµφωνα µε το νόµο. Εχει χαλάσει όµως η ισορροπία. Η σχέση µε τους προµηθευτές µας ήταν ελεύθερη. Τώρα, όλοι ζητούν πρώτα να εξοφλήσουµε και µετά φορτώνουν. Αυτό δηµιουργεί νέα οικονοµικά δεδοµένα: παίρνουµε µια παραγγελία και χρειαζόµαστε 2, 3, 4 εβδοµάδες να την ολοκληρώσουµε. Την παραδίδουµε και ο πελάτης µάς λέει θα σου δώσω επιταγή  δύο µηνών, ενός µήνα… Εµείς, όµως, έχουµε προπληρώσει τους προµηθευτές ένα µήνα πριν…»

Η συζήτησή µας «βάρυνε» µε τα θέµατα της επικαιρότητας. Τον ρωτώ για τα παιδιά του και το πρόσωπό του φωτίζεται. Μου µιλάει για την κόρη του Σοφία, που είναι ξεναγός και ζει στη Φλωρεντία – του έχει χαρίσει τρία εγγόνια. Για τη νοµικό Μαρία – συνεχίζει τις σπουδές της στο εξωτερικό. Για τον Κώστα – έχει σπουδάσει µαθηµατικός και µηχανολόγος µηχανικός στο Ααχεν. Τον περιµένει, µόλις τελειώσει την πρακτική του στη Γερµανία, να επιστρέψει για να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εταιρεία.