ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κωνσταντίνος Κούσουλας: ∆ιευθύνει το φηµισµένο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστηµίου της Λουιζιάνα

Κωνσταντίνος Κούσουλας: ∆ιευθύνει το φηµισµένο Κέντρο Ερευνών  του Πανεπιστηµίου της Λουιζιάνα

Κάθε φορά που οι κουρασµένοι και αδύναµοι Ελληνες προσπαθούν ν’ αντισταθούν στην απάνθρωπη αντιµετώπιση των οικονοµικών προβληµάτων της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εµπειρία σας;
Σε ωριµότητα σκέψης και πολυγνωσία. Επίσης, έµαθα να προσεγγίζω προβλήµατα µε υποµονή και επιµονή, εκτελώντας αποφάσεις µε δεδοµένα στοιχεία και κριτήρια, όχι µε εικασίες.

Τι πιο πολύτιµο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;
Μετανάστευσα στην Αµερική µετά τη Β΄ Λυκείου. Κατάλαβα γρήγορα ότι ήµουν καλά προετοιµασµένος, ιδίως στα µαθήµατα πρακτικής κατευθύνσεως, και κατόρθωσα να πάρω αµερικανικό απολυτήριο, παρότι τότε γνώριζα λίγα Αγγλικά. Από τους πρώτους µαθητές στο Γυµνάσιο Κηφισιάς, µε πολύ καλούς καθηγητές, και έχοντας παρακολουθήσει το γενικό φροντιστήριο στην Αθήνα µε υποτροφία, µε αρχικό στόχο το Πολυτεχνείο, αποδείχθηκε ότι είχα τόσο υψηλό επίπεδο παιδείας, που στην τελευταία τάξη του αµερικανικού λυκείου νόµιζαν ότι ήµουν ευφυΐα.

Πού υπερέχουµε και σε τι υστερούµε ως Ελληνες;
Οι Ελληνες είναι δηµιουργικοί και δραστήριοι, ανήσυχοι, µε περιέργεια, µε φαντασία και ανεπτυγµένη αντίληψη, επίσης µε ανθρωπιά, ευαισθησία και συνείδηση.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήµιο;
Το ελληνικό πανεπιστήµιο πάσχει από έλλειψη σταθερής χρηµατοδότησης, ωστόσο πολλοί Ελληνες επιστήµονες καταφέρνουν να παράγουν διακεκριµένο έργο, όπως φαίνεται από τις δηµοσιεύσεις τους. Χρειάζεται οργάνωση και εστίαση σε συγκεκριµένα πεδία όπου η Ελλάδα µπορεί να διαπρέψει: πληροφορική, γεωπονική και εφαρµοσµένη ιατρική – κλάδοι προτεραιότητας µε έµφαση στις θετικές επιστήµες του µέλλοντος.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτοµία;
Προοπτικές για εφαρµοσµένη έρευνα και σύσταση νέων εταιρειών από νέους επιστήµονες µε χρηµατοδότηση από ειδικά κονδύλια (angel funding). Επαφή των πανεπιστηµίων µε ελληνικές και ξένες εταιρείες για την παραγωγή προϊόντων που χρειάζεται η Ελλάδα, όπως εµβόλια, διαγνωστικά, προϊόντα πληροφορικής και ιατρικής έρευνας κ.ά.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;
Το «αριστεύειν» ίσως έχει χάσει τη βασική έννοιά του – αριστεία σηµαίνει πρωτιά, τελειότητα, µεγάλες επιτυχίες στα µαθήµατα, στην έρευνα, στη ζωή. Φοβάµαι ότι στην Ελλάδα δεν έχουµε πια τη βούληση για αριστεία και αρκούµαστε στη διαβίωση. Οµως οι νέοι Ελληνες µεταπτυχιακοί φοιτητές διαπρέπουν στο εξωτερικό στην έρευνα και την τεχνολογία.

Τι ουσιαστικό µπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριµένοι του εξωτερικού;
Οι εκατοντάδες καθηγητές και επιστήµονες του εξωτερικού είναι τα µάτια, η καρδιά και το µυαλό της Ελλάδας. Να οργανωθούν για να βοηθήσουν τη χώρα – ίσως ένα συνέδριο στην Αθήνα, όπου θα εξέφραζαν τις απόψεις τους, να είναι µια καλή αρχή.

Τι θα συµβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραµένει και βιώνει την ελληνική πραγµατικότητα;
Υποµονή και καλή δύναµη.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;
Οτι η Ελλάδα ίσως για πρώτη φορά καταλαβαίνει την αλήθεια. Πρέπει να συµµετέχουµε στο ίδιο παιχνίδι – οι Γερµανοί παίζουν σκάκι κι εµείς θέλουµε να τους παίξουµε στο τάβλι, ενώ πρέπει να µάθουµε σκάκι για να τους κερδίσουµε στο δικό τους το παιχνίδι.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;
Για να βοηθήσω στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της οικονοµίας – αρρωσταίνω κάθε φορά που βλέπω την Ελλάδα µας να διασύρεται διεθνώς.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;
Να ακούω ελληνική λαϊκή µουσική, κυρίως Αλεξίου και Μητροπάνο. Και να παίζω τάβλι.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.
Ο Μ. Αλέξανδρος. Ως Ελληνες είµαστε ικανοί να κατακτήσουµε τον κόσµο εάν αφοσιωθούµε στην πρόοδο του τόπου και µάθουµε να δουλεύουµε συλλογικά. ≠

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ  ΖΩΗ ΤΟΥ

1953
Γεννήθηκε στον Πειραιά και µεγάλωσε στη Ν. Κηφισιά.
 

1969
Μεταναστεύει µε την οικογένειά του στην Αµερική.

1970
Τελειώνει το δηµόσιο Γυµνάσιο του Hackensask, NJ.

1981
∆ιδακτορικό σε Βιοφυσική και Μοριακή Βιολογία από το Penn State University στην Πενσυλβάνια. 

1982
Μεταπτυχιακές σπουδές έως το ’88 στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήµιο του Σικάγου.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Τι πιο µικρό ελληνικό αγάπησα
Το φυλαχτό της µητέρας µου.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ
Η µητέρα µου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ
Ο ελληνικός καφές και τα σουτζουκάκια της µητέρας µου.

Η πιο ελληνική µου λέξη
Σ’ αγαπώ.

Τι παίρνω µαζί µου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα
Αγαπηµένα πρόσωπα συγγενών και φίλων.