Κωνσταντίνος Κούσουλας: ∆ιευθύνει το φημισμένο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα

Κωνσταντίνος Κούσουλας: ∆ιευθύνει το φημισμένο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που οι κουρασμένοι και αδύναμοι Ελληνες προσπαθούν ν’ αντισταθούν στην απάνθρωπη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Σε ωριμότητα σκέψης και πολυγνωσία. Επίσης, έμαθα να προσεγγίζω προβλήματα με υπομονή και επιμονή, εκτελώντας αποφάσεις με δεδομένα στοιχεία και κριτήρια, όχι με εικασίες.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Μετανάστευσα στην Αμερική μετά τη Β΄ Λυκείου. Κατάλαβα γρήγορα ότι ήμουν καλά προετοιμασμένος, ιδίως στα μαθήματα πρακτικής κατευθύνσεως, και κατόρθωσα να πάρω αμερικανικό απολυτήριο, παρότι τότε γνώριζα λίγα Αγγλικά. Από τους πρώτους μαθητές στο Γυμνάσιο Κηφισιάς, με πολύ καλούς καθηγητές, και έχοντας παρακολουθήσει το γενικό φροντιστήριο στην Αθήνα με υποτροφία, με αρχικό στόχο το Πολυτεχνείο, αποδείχθηκε ότι είχα τόσο υψηλό επίπεδο παιδείας, που στην τελευταία τάξη του αμερικανικού λυκείου νόμιζαν ότι ήμουν ευφυΐα.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Οι Ελληνες είναι δημιουργικοί και δραστήριοι, ανήσυχοι, με περιέργεια, με φαντασία και ανεπτυγμένη αντίληψη, επίσης με ανθρωπιά, ευαισθησία και συνείδηση.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Το ελληνικό πανεπιστήμιο πάσχει από έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης, ωστόσο πολλοί Ελληνες επιστήμονες καταφέρνουν να παράγουν διακεκριμένο έργο, όπως φαίνεται από τις δημοσιεύσεις τους. Χρειάζεται οργάνωση και εστίαση σε συγκεκριμένα πεδία όπου η Ελλάδα μπορεί να διαπρέψει: πληροφορική, γεωπονική και εφαρμοσμένη ιατρική – κλάδοι προτεραιότητας με έμφαση στις θετικές επιστήμες του μέλλοντος.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;

Προοπτικές για εφαρμοσμένη έρευνα και σύσταση νέων εταιρειών από νέους επιστήμονες με χρηματοδότηση από ειδικά κονδύλια (angel funding). Επαφή των πανεπιστημίων με ελληνικές και ξένες εταιρείες για την παραγωγή προϊόντων που χρειάζεται η Ελλάδα, όπως εμβόλια, διαγνωστικά, προϊόντα πληροφορικής και ιατρικής έρευνας κ.ά.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Το «αριστεύειν» ίσως έχει χάσει τη βασική έννοιά του – αριστεία σημαίνει πρωτιά, τελειότητα, μεγάλες επιτυχίες στα μαθήματα, στην έρευνα, στη ζωή. Φοβάμαι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πια τη βούληση για αριστεία και αρκούμαστε στη διαβίωση. Ομως οι νέοι Ελληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές διαπρέπουν στο εξωτερικό στην έρευνα και την τεχνολογία.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Οι εκατοντάδες καθηγητές και επιστήμονες του εξωτερικού είναι τα μάτια, η καρδιά και το μυαλό της Ελλάδας. Να οργανωθούν για να βοηθήσουν τη χώρα – ίσως ένα συνέδριο στην Αθήνα, όπου θα εξέφραζαν τις απόψεις τους, να είναι μια καλή αρχή.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Υπομονή και καλή δύναμη.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Οτι η Ελλάδα ίσως για πρώτη φορά καταλαβαίνει την αλήθεια. Πρέπει να συμμετέχουμε στο ίδιο παιχνίδι – οι Γερμανοί παίζουν σκάκι κι εμείς θέλουμε να τους παίξουμε στο τάβλι, ενώ πρέπει να μάθουμε σκάκι για να τους κερδίσουμε στο δικό τους το παιχνίδι.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Για να βοηθήσω στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της οικονομίας – αρρωσταίνω κάθε φορά που βλέπω την Ελλάδα μας να διασύρεται διεθνώς.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Να ακούω ελληνική λαϊκή μουσική, κυρίως Αλεξίου και Μητροπάνο. Και να παίζω τάβλι.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Ο Μ. Αλέξανδρος. Ως Ελληνες είμαστε ικανοί να κατακτήσουμε τον κόσμο εάν αφοσιωθούμε στην πρόοδο του τόπου και μάθουμε να δουλεύουμε συλλογικά. ≠

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ  ΖΩΗ ΤΟΥ

1953

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Ν. Κηφισιά.

 

1969

Μεταναστεύει με την οικογένειά του στην Αμερική.

1970

Τελειώνει το δημόσιο Γυμνάσιο του Hackensask, NJ.

1981

∆ιδακτορικό σε Βιοφυσική και Μοριακή Βιολογία από το Penn State University στην Πενσυλβάνια. 

1982

Μεταπτυχιακές σπουδές έως το ’88 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα

Το φυλαχτό της μητέρας μου.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ

Η μητέρα μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ

Ο ελληνικός καφές και τα σουτζουκάκια της μητέρας μου.

Η πιο ελληνική μου λέξη

Σ’ αγαπώ.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα

Αγαπημένα πρόσωπα συγγενών και φίλων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή