Ιωάννης Σάρρας: Ο Ελληνας που… ελέγχει τα γαλλικά drones

Ιωάννης Σάρρας: Ο Ελληνας που… ελέγχει τα γαλλικά drones

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιωάννης Σάρρας είναι ερευνητής-μηχανικός στo Κέντρο Αυτομάτου Ελέγχου και Συστημάτων (Centre Automatique et Systèmes) της Ecole des Mines de Paris (Mines Paris Tech) και εργάζεται πάνω στον έλεγχο μικρο-ελικοπτέρων (drones).

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Οταν είδα στις ειδήσεις κάποιους Ελληνες νησιώτες να βοηθούν προσφυγόπουλα και να προσωποποιούν την έννοια της φιλοξενίας.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Να εκτιμώ και να σέβομαι την πολυπολιτισμικότητα, να εμπιστεύομαι το επιστημονικό ένστικτό μου, να απλουστεύω όσο είναι δυνατόν τις ιδέες για να είναι εύκολα κατανοητές και να μη βιάζομαι να κρίνω.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Την ελληνική γλώσσα και το ελληνικό αρχαίο πνεύμα, που εξαίρει την προσωπική αναζήτηση για συνεχή μάθηση και αριστεία, αλλά και την επιμονή παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Οι Ελληνες είναι του λόγου και όχι της πράξης, καθώς και ευθυνόφοβοι. Παραδόξως, όμως, είναι ιδιαίτερα εργατικοί και πολυμήχανοι όταν το επιθυμούν.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Καίριες αλλαγές είναι αναγκαίες σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Εστιάζοντας στο πανεπιστήμιο, χρειάζεται καλύτερη αξιολόγηση των καθηγητών σε έρευνα και διδασκαλία, περισσότερη έκθεση των φοιτητών στις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, επιβράβευση της καινοτομίας, εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και πανεπιστημίου.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;

Μεταξύ άλλων, θα στήριζα τη στοχευμένη χρηματοδότηση από την πολιτεία και ιδιωτικούς φορείς σε καινοτόμους εταιρείες μικρής κλίμακας (start-up). Θα βοηθούσα στην ανάδειξη προσώπων και ιδεών μέσω εφαρμοσμένων και θεωρητικών διαγωνισμών. Θα εξασφάλιζα την πρόσβαση των ερευνητών σε παγκόσμιες βιβλιογραφικές βάσεις και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, όπως και σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Δυστυχώς πουθενά και είναι κρίμα, καθώς υπάρχουν πολλοί ικανοί φοιτητές στους οποίους η αναγνώριση θα έδινε ιδιαίτερη ώθηση, αλλά και επιστήμονες των οποίων το έργο αξίζει να μνημονευτεί και να στηριχτεί από το κράτος.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Στο ψυχολογικό σκέλος, μπορούν να δώσουν την αυτοπεποίθηση ότι οι Ελληνες δεν υστερούμε σε σχέση με τους ξένους. Επαγγελματικά, να προαγάγουν περισσότερο τη συνεργασία και τη διεπιστημονικότητα, δίνοντας πνοή για νέες, καινοτόμους ιδέες και συμβάλλοντας για ένα πιο ορθό και εύρωστο οργανωτικό πλαίσιο.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Κυρίως να κάνει υπομονή αλλά και να συνεχίσει να κυνηγάει τα όνειρά του.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Ενα θετικό σημείο είναι η γενικότερη κοινωνική συσπείρωση, που είναι πέραν των πολιτικών πεποιθήσεων κάθε πολίτη.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Με ένα σταθερό επαγγελματικό πλαίσιο, που θα μου επιτρέπει να παρέχω τα αναγκαία στην οικογένειά μου και να εργάζομαι στον τομέα που επιθυμώ.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Να πίνω τον πρωινό ελληνικό καφέ.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Ο Μακρυγιάννης για την ανιδιοτέλειά του, το θάρρος του, την αγάπη του για την πατρίδα και την όρεξη για γνώση – παρά τη φτωχική καταγωγή του και μόρφωση.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα

Τον ήχο του μπουζουκιού. Το πρόσωπο που νοσταλγώ Τους γονείς μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ

Της τυρόπιτας.

Η πιο ελληνική μου λέξη

Φιλότιμο.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα

Μέλι και μαντζουράνα.

Σταθμοί στη ζωή του

1982

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

2004

Αποφοίτησε από το τμήμα Αυτοματισμού του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά. Η διπλωματική του, υπό την επίβλεψη του δρος Γεώργιου Σύρκου, ήταν η πρώτη καθοριστική επαφή του με την έρευνα.

2006

Με μεταπτυχιακό τίτλο στη Θεωρία Συστημάτων και Ελέγχου από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης και με υποτροφία από το Ιδρυμα Στρατηγού Μιχαήλ Αρναούτη και την ιδιαίτερη στήριξη έκτοτε της κ. Nathene Αρναούτη, επιτυγχάνει στις εξετάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και γίνεται υπότροφος για διδακτορικές σπουδές.

2010

Διδακτορικός τίτλος στη Φυσική με διάκριση από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και εξειδίκευση στη Θεωρία Αυτομάτου Ελέγχου με εφαρμογές στα μηχανικά συστήματα. 2013 Γέννηση του γιου του Φιλίππου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή