∆. Γραµµατόπουλος: Βραβευµένος ερευνητής Μοριακής Ιατρικής στη Βρετανία

∆. Γραµµατόπουλος: Βραβευµένος ερευνητής Μοριακής Ιατρικής στη Βρετανία

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ∆ηµήτρης Γραµµατόπουλος είναι από το 2006 τακτικός καθηγητής, κάτοχος της Εδρας Μοριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Warwick.

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

O δυτικός κόσµος όπως τον κατανοούµε σήµερα είναι συνυφασµένος µε την αρχαία Ελλάδα. Η κληρονοµιά αυτή σε κάνει υπερήφανο, όπως και οι επιτυχίες συµπολιτών µας, ιδίως κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εµπειρία σας;

Το «όπου γης και πατρίς» µε συνόδευσε πάντα. Η εµπειρία µού άνοιξε νέους ορίζοντες, ενίσχυσε  την ικανότητα προσαρµογής και µου επέτρεψε να γνωρίσω υπέροχες χώρες και ανθρώπους. Ακόµη, µε βοήθησε να ανακαλύψω και να ξεπεράσω τα όρια  του εαυτού µου.

Τι πιο πολύτιµο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Περιέργεια και προσαρµοστικότητα.

Πού υπερέχουµε και σε τι υστερούµε ως Ελληνες;

Οι οικογενειακοί δεσµοί και ο ισχυρότατος κοινωνικός ιστός αποτελούν σηµαντικά πλεονεκτήµατα των Ελλήνων. Από την άλλη, παρασυρόµαστε από το συναίσθηµα χάνοντας την επαφή µε τη λογική και την πραγµατικότητα και δεν µαθαίνουµε από τα λάθη µας.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήµιο;

Πλήρης διοικητική ανεξαρτοποίηση του πανεπιστηµίου από το κράτος. Μαζί µε κρατικούς φορείς το πανεπιστήµιο πρέπει να χαρτογραφήσει το ρόλο που θέλει να παίξει στην ελληνική κοινωνία – µε σχέδιο, στόχους, τρόπους αξιολόγησης και ελεγκτικούς µηχανισµούς.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτοµία;

Μεγαλύτερη συνεργασία ιδιωτικού φορέα και πανεπιστηµίου µε έµφαση στην καινοτοµία. Θα µπορούσε το κράτος να παίξει ουσιαστικό ρόλο – π.χ. επιβάλλοντας στις επενδύσεις ποσοστό χρηµατοδότησης καινοτοµίας.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Σήµερα θεωρείται κάτι µεµπτό και κατακριτέο και γίνεται προσπάθεια απαξίωσης της έννοιας και των θεσµών. Το αριστεύειν αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού πολιτισµού και πρέπει να οδηγεί ιδίως τους νέους Ελληνες.

Τι ουσιαστικό µπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριµένοι του εξωτερικού;

Πλην ορισµένων εξαιρέσεων, οι περισσότερες προσπάθειες εκείνων που επέστρεψαν απέτυχαν και κατηγορήθηκαν ως µη ρεαλιστικές. Ισως αυτό να συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά επίσης δίνει το στίγµα µιας έµφυτης εσωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστηµίων και αδυναµίας εξέλιξης που εκφράζεται µε αποφυγή αξιολόγησης και έλλειψη αξιοκρατίας. Οι Ελληνες επιστήµονες του εξωτερικού µπορούν να δώσουν εµπειρίες, διαφορετικές ιδέες, οργάνωση και εκπαίδευση του νέου δυναµικού, αλλά αυτό θα έχει αποτέλεσµα µόνο ήταν η πανεπιστηµιακή κοινότητα και το κράτος αναγνωρίσουν την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης.

Τι θα συµβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραµένει και βιώνει την ελληνική πραγµατικότητα;

Να έχει υποµονή και ευελιξία για προσαρµογή στη νέα πραγµατικότητα και να σκεφτεί outside the box. Η οικονοµική κρίση είναι σηµαντικό πλήγµα, αλλά µε το χρόνο κι άλλες χώρες, παρότι χτυπήθηκαν, κατάφεραν να επιβιώσουν. Η επαφή µε αντίστοιχα ακαδηµαϊκά συστήµατα θα είχε ευεργετικά αποτελέσµατα. Να καταλάβουν οτι η επιστήµη και η µάθηση δεν έχουν σύνορα και να µη φοβούνται να βγούν εκτός συνόρων. Θα µπορούσαν να µάθουν από επιτυχηµένους επιχειρηµατίες που διαπρέπουν µέσα στην κρίση.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Λέγεται ότι µέσα από κάθε κρίση βγαίνουν στην επιφάνεια νέες δυνάµεις και ροπές που ανανεώνουν την κοινωνία. Αυτό ελπίζω να συµβεί στην Ελλάδα.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Οταν θα πίστευα ότι η προσπάθειά µου θα έφερνε κάποια µικρή έστω βελτίωση.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Την περιέργεια να γνωρίσω και να κατανοήσω τον κόσµο. Να ακούω ελληνική  µουσική.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Η προσφορά πολλών εξαιρετικών Ελλήνων επιστηµόνων, όπως ο Γ. Χρούσος, µε συνοδεύει 25 χρόνια. Ως ήρωα θα ξεχώριζα τον µοναδικό Νίκο Γκάλη, το ζωντανό παράδειγµα του τι µπορεί κανείς να καταφέρει συνδυάζοντας το φυσικό ταλέντο µε πολύ σκληρή δουλειά και προσήλωση στην επίτευξη των στόχων του.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Τι πιο µικρό ελληνικό αγάπησα.

Ηλιαχτίδα πάνω στο µάρµαρο.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ.

Γονείς και φίλοι.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ.

Γεµιστά, µαγιάτικο στο φούρνο, ψαρόσουπα.

Η πιο ελληνική µου λέξη.

Κιµπάρης, φιλότιµο.

Τι παίρνω µαζί µου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα.

Λάδι, ελιές, φέτα, τσουρέκι και… αναµνήσεις.

Σταθμοί της ζωής του

1966

Γεννήθηκε στις Σέρρες.

1990

Στη Μεγάλη Βρετανία για µεταπτυχιακές σπουδές στη Βιολογία.

1998

∆εκαετής Υπoτροφία-Χρηµατοδότηση Εταίρου (Fellowship) του Ιδρύµατος Wellcome Trust για τη δηµιουργία εργαστηρίου στο Πανεπιστήµιο του Warwick  για την έρευνα του ρόλου των ορµονών του στρες στη βιολογική επικοινωνία µητέρας – εµβρύου.

1999

Ολοκλήρωση ειδικότητας και ανακήρυξή του ως µέλους του Βασιλικού Κολεγίου των Παθολόγων (RCPAth) στη Χηµειοπαθολογία (Chemical Pathology). Θέση Consultant µε ειδικότητα στην Κλινική Βιοχηµεία και Μοριακή ∆ιαγνωστική στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Coventry and Warwickshire.

 

2003

1ο βραβείο από τη διεθνή εταιρεία Γυναικολογικής Ερευνας για την έρευνα του ρόλου της ορµόνης CRH στην έναρξη του τοκετού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή