Υπόθεση Μαγκουάιρ και περί (μη) δηλώσεων

Υπόθεση Μαγκουάιρ και περί (μη) δηλώσεων

Κύριε διευθυντά
Στις 28-8-20 δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας άρθρο σχετικά με την ποινική υπόθεση του διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστή Χάρι Μαγκουάιρ, στην οποία ήμουν συνήγορος προς υπεράσπιση της κατηγορίας εκπροσωπώντας δύο αστυνομικούς που έπεσαν θύμα επίθεσης (και όχι τριών που αναγράφετε). Το άρθρο αναδημοσιεύει φερόμενες ως δηλώσεις μου στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail. 

Στις δηλώσεις αυτές φέρομαι να έχω εκφραστεί εις βάρος του πιο πάνω ποδοσφαιριστή – αντιδίκου των εντολέων μου, με εκφράσεις που δεν τις έχω πει ποτέ (ότι δηλαδή οι ισχυρισμοί του είναι «γελοίοι» και ότι «οι κινήσεις [του] δεν είναι πράξεις ενός έντιμου άνδρα»).

Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε έχω εκφραστεί έτσι εις βάρος οποιουδήποτε παράγοντα μιας δίκης, καθόσον σέβομαι όλους τους διαδίκους ή κατηγορουμένους, οτιδήποτε και αν έχουν πράξει, λόγω και του θεσμικού μου ρόλου ως δικηγόρου και υπερασπιστή του δικαίου. Δυστυχώς, οι Αγγλοι δημοσιογράφοι διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά μου ή ενδεχομένως τα παράλλαξαν στη μετάφραση. Τέτοιους χαρακτηρισμούς δεν έχω ποτέ μου χρησιμοποιήσει για τον οποιονδήποτε, καθόσον δεν ταιριάζουν ούτε με το ήθος μου, ούτε με την παιδεία μου, ούτε και στον ρόλο μου ως επαγγελματία υπερασπιστή και ως ακαδημαϊκού διδασκάλου. Στην δε αγόρευσή μου στο δικαστήριο ήμουν πολύ ήπιος, παρότι η επίθεση κατά των αστυνομικών ήταν τελείως ανοίκεια και δεν στρεφόταν μόνο κατά των εντολέων μου αλλά και κατά του τόπου και της πατρίδος και του πολιτισμού μας, στον οποίο στηρίζεται εν πολλοίς και η αγγλική κουλτούρα.

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να εκφράσω και το παράπονο ότι ο αρθρογράφος σας δεν επικοινώνησε μαζί μου για να διασταυρώσει την πηγή του, κάτι που θα ήταν εύκολο εφόσον είμαι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος και τα στοιχεία επικοινωνίας μου είναι δημόσια. Αυτό επιβάλλεται και διότι η ανωτέρω αγγλική εφημερίδα,  ως γνωστόν, δεν ανήκει στις πιο αξιόπιστες του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά είναι τύπου tabloid.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι πρόκειται για μια απλή υπόθεση νεαρών τουριστών που παρέβησαν τον νόμο επιτιθέμενοι στους ίδιους αστυνομικούς που πήγαν να τους βοηθήσουν και είναι λυπηρό ότι ούτε οι δράστες ούτε η διεθνούς φήμης ομάδα ποδοσφαίρου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχουν μέχρι σήμερα έστω καταδικάσει τη βία. Με αποτέλεσμα να αφήνουν να πλανάται η εντύπωση ότι υπάρχουν μορφές δικαιολογημένης βίας, ενώ αντίθετα το αθλητικό ιδεώδες εμπεριέχει και την έννοια της καταδίκης οποιασδήποτε μορφής βίας από όπου και αν προέρχεται.

Δρ Ιωαννης-Ιακωβος Παραδεισης, Δικηγόρος Σύρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή