«Δικλίδα δημοκρατίας»;

Κύριε διευθυντά 
Στις 18 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο:

– Καταδικάζει τη βία από όπου και εάν προέρχεται.

– Εκφράζει την πεποίθησή του ότι έκνομες πράξεις δεν έχουν θέση στη δημοκρατία ως μέσα έκφρασης διαφωνίας και διαμαρτυρίας έναντι θεσμών και προσώπων. 

– Τονίζει ότι ο ολοκληρωτισμός δεν μπορεί να είναι απάντηση στα προβλήματα της δημοκρατίας και θεωρεί αυτονόητο πως κόμματα και αυτοδιοικητικές παρατάξεις έχουν υποχρέωση να αποδεικνύουν στην πράξη την προσήλωσή τους στο άρθρο 29 του Συντάγματος, το οποίο  αναφέρει πως η οργάνωση και η δράση τους «οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

– Δηλώνει ότι θα διαφυλάττει τη νομιμότητα και την ευπρέπεια στη δημόσια σφαίρα.

 Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος του κόσμου, αυτό το ψήφισμα θα έκανε τόση εντύπωση, όση και η διαπίστωση πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή. Ομως στο Π.Σ. Αττικής προκάλεσε σεισμό. Ολες οι παρατάξεις, πλην της διοικούσας και της δημιουργίας, αποχώρησαν. ΚΚΕ και συνοδοιπόροι εκφώνησαν φιλιππικούς κατά του «θράσους» του Τζήμερου να φέρει τέτοιο… ακροδεξιό κείμενο προς συζήτηση. Η κ. Δούρου με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι θεωρεί την κομματική βία «βασική δικλίδα της δημοκρατίας» και τον σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους «ατζέντα ακροδεξιού λαϊκισμού»! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σγουρός που δήλωσε ότι είναι κατά της βίας, αλλά οι λαϊκοί αγώνες εξαιρούνται διότι είναι… άλλη περίπτωση! 

Το ψήφισμα κατατέθηκε με πρωτοβουλία του γράφοντος. Υποστηρίζοντάς το, έθεσα στο περιφερειακό συμβούλιο ορισμένα ερωτήματα, τα οποία θέτω στον δημόσιο λόγο από το 2011:

– Μπορεί η βία που ασκείται κατά προσώπων και θεσμών, να νομιμοποιείται ως έκφραση πολιτικής δράσης;

– Ενα κόμμα που δηλώνει ότι, αν έρθει στην εξουσία, θα επιβάλει δικτατορία, θα καταργήσει τον στρατό, την αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, και θα τα αντικαταστήσει με επαναστατικές επιτροπές, ανήκει στο «δημοκρατικό τόξο»;

– Ενα κόμμα που καλεί μόνιμα τους πολίτες σε «ανυπακοή και απειθαρχία» και για κάθε νόμο με τον οποίο διαφωνεί προτρέπει τον «λαό» να «τον καταργήσει στην πράξη», πληροί τους όρους του άρθρου 29 του Συντάγματος;

– Ενα κόμμα που «ενημερώνει» τους πολίτες ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα εμπλακεί σε πόλεμο, εκείνο θα αναλάβει αυτόνομη στρατιωτική δράση μέχρι την οριστική ήττα της… εγχώριας αστικής τάξης, μπορεί να λειτουργεί νόμιμα;

Το ψήφισμα απάντησε, έστω και έμμεσα. Αμεση, θεσμική απάντηση θα δοθεί ποτέ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή