Οι συνδικαλιστές και τα υποβρύχια

Οι συνδικαλιστές και τα υποβρύχια

Κύριε διευθυντά
Με έκπληξη διαβάσαμε στην έγκριτη κατά τα άλλα εφημερίδα σας (6/12) ένα άρθρο κάποιου κ. Νικόλα Κατσίμπρα με τίτλο «Η ιστορία των καινοτόμων “μαφιόζων” του Πολεμικού Ναυτικού που έδωσαν ζωή στα υποβρύχια 214», το οποίο μάλλον ως προϊόν αντιεπιστημονικής φαντασίας ή ως κακό σενάριο μαφιόζικης ταινίας θα πρέπει να διαβάζεται.

Πέραν όμως αυτών, επειδή σε αυτό το κείμενο περισσεύουν και τα ψεύδη, σε μια καταφανή προσπάθεια, μαφιόζικης τεχνοτροπίας ενδεχομένως, να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις ή και να υπάρξουν κατευθύνσεις σε «λύσεις» υποβολιμαίες, καλούμε τον συντάκτη του κειμένου να μας απαντήσει:

Πότε οι συνδικαλιστές και με ποιο τρόπο πίεσαν το Πολεμικό Ναυτικό για «εξωφρενικά ποσά» και για ποιους «διαλεκτούς»;

Γιατί βέβαια, θα έπρεπε να γνωρίζει ο συντάκτης ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πίεσαν για υπερβολικούς μισθούς, αλλά αφού επί δύο και πλέον χρόνια αυτοί και μόνο αυτοί κράτησαν τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια «ζωντανά» χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ, στη συνέχεια απασχολήθηκαν για το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις το 65% των αποδοχών τους. Σε άλλο σημείο του κειμένου, ο συντάκτης αναφερόμενος με μεγάλη απαξίωση στους εργαζομένους και προσπαθώντας να τους μειώσει ακόμη περισσότερο, αναφέρεται σε μια δήθεν στρατιά διευθυντών και υπαλλήλων, οι οποίοι λόγω διαφορετικής «κουλτούρας» θα ήταν πολύ δύσκολο να τους διαχειριστεί κάποιος, ότι αυτός ο κάποιος θα είχε απέναντί του εκατοντάδες συνδικαλιστές και πολίτες των ναυπηγείων και ότι για την αντιμετώπισή τους θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι μαφίας ως μοναδική λύση. Και ότι αυτός ο κάποιος πράγματι χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις μεθόδους μαφίας και πέτυχε τον σκοπό του!

Σε όλο το κείμενο εκθειάζεται από τον συντάκτη η «ικανότητα» του «μαφιόζου» διοικητή και η «ικανότητα» κάποιων αξιωματικών και στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι από μόνοι τους κατάφεραν το μεγάλο επίτευγμα της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων, χωρίς ούτε μια λέξη –πέραν των πολλών απαξιωτικών– για τους εργαζομένους των ναυπηγείων. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ο συντάκτης του κειμένου ότι οι εργαζόμενοι είχαν τη γνώση και την εμπειρία και ήταν αυτοί οι οποίοι με τα χέρια τους και την τεχνογνωσία τους από την αρχή μέχρι το τέλος κατασκεύασαν τα υποβρύχια, είτε υπό την εργοδοτική ευθύνη της εταιρείας «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.», είτε υπό την εργοδοτική ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού.

Το εν λόγω κείμενο είναι τόσο κραυγαλέα προκλητικό που λόγω και της έκδηλης συμπάθειας και θαυμασμού του συντάκτη του προς τη μαφία και τις μεθόδους της, καταντά αποκρουστικό και εν πολλοίς αντιαισθητικό. Για τον λόγο αυτό νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσουμε και να αντικρούσουμε τα επιμέρους στοιχεία του. Οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν τόσο το περιεχόμενο, όσο και τον συντάκτη του, αλλά και τους σκοπούς που θέλει να εξυπηρετήσει.

Θα περιμένουμε όμως εκ μέρους σας μια συγγνώμη για λογαριασμό αυτού του «κυρίου» προς τους βαλλόμενους με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο εργαζομένους.

Για το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα»
Ο πρόεδρος
Ε. Μπαλογιαννης
Ο γεν. γραμματέας
Β. Καρακιτσιος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή