Πόλεμοι, θύματα, Υγεία και εξοπλισμοί

Πόλεμοι, θύματα, Υγεία και εξοπλισμοί

Κύριε διευθυντά
«Η πανδημία γελοιοποίησε όλα τα αμυντικά συστήματα των ισχυρών της Γης…», ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, σε σχετική ερώτησή σας, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» την Κυριακή 20/12. Αναπτύσσονται όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί ανά την υφήλιο με σκοπό να προστατεύσουν τη ζωή των πολιτών και την ακεραιότητα της κάθε χώρας. Ηρθε, όμως, αυτή η ιστορική πανδημία και οι τεράστιοι αυτοί στρατιωτικοί εξοπλισμοί δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε για την προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών κάθε χώρας, που ξοδεύουν τόσο πολλά, τόσο οι μικρές όσο κυρίως και οι μεγάλες χώρες.

Δεν τη γλίτωσαν από τον κορωνοϊό ούτε οι νυν ούτε οι τέως πρόεδροι, ούτε πρωθυπουργοί ούτε υπουργοί, ούτε αρχιερείς και πατριάρχες ανά την υφήλιο. Οι νεκροί από την COVID-19 είναι ήδη περισσότεροι από πολλούς πολέμους.

Ας αναφερθώ, ενδεικτικά, στις ΗΠΑ. Στον τελευταίο πόλεμο που έχασαν στο Βιετνάμ, οι νεκροί ήταν περίπου 58.000. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι νεκροί από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ έφτασαν τις 320.000.

Για πολλά άλλα κράτη, αν δούμε τις καθημερινές απώλειες, τόσο στον Α΄ όσο και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πάλι βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός σκοτώνει περισσότερους.
Πιστεύω πως το 2021 είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει μια εκστρατεία «περισσότερα στην υγεία, λιγότερα στους εξοπλισμούς» ή «λεφτά στην υγεία, πάγωμα στην υπεροπλία», ή κάτι παρόμοιο.

Εσείς που είχατε αυτή τη δοκιμασία του κορωνοϊού από τους πρώτους, μπορείτε να ευαισθητοποιήσετε και να κινητοποιήσετε πολλές δυνάμεις, που θα είναι πρόθυμες να προωθήσουν διεθνώς ένα κίνημα. Αφού η ιδέα θα έχει ελληνική προέλευση, θα κινητοποιηθεί και ο απόδημος ελληνισμός.

Με το κύρος της «Καθημερινής» γρήγορα θα μεταλαμπαδεύσετε αυτή την ιδέα και κάποιο κίνημα θα πάρει τη σκυτάλη και θα την προωθήσει στον πλανήτη, που τώρα υποφέρει και ανησυχεί και επιπλέον βλέπει ότι ούτε ο πυρηνικός εξοπλισμός ούτε οι πύραυλοι και τα αόρατα αεροπλάνα και υποβρύχια μπορούν να απαλύνουν τον πόνο αυτών που υποφέρουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ισως βρουν στέγη, σε αυτό το κίνημα, και οι αντισυστημικοί και με τη συμμετοχή τους σε αυτό να εκτονωθούν.

Η ουσία είναι ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να πιεσθούν και να πεισθούν όσοι ασκούν εξουσία για να δοθούν περισσότερα χρήματα κυρίως στις υποδομές υγείας και έρευνας, για να ετοιμαστούμε για τον επόμενο ιό που, ίσως, θα είναι χειρότερος από τον τρέχοντα κορωνοϊό.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από περισσότερα φάρμακα και εμβόλια και όχι από όπλα. Ας ανταγωνιστούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας και όχι στα φονικά όπλα.

Ιδού πεδίον δόξης!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή