Τα οπλικά συστήματα και η αγορά F-35

Τα οπλικά συστήματα και η αγορά F-35

Κύριε διευθυντά

Με εντυπωσίασε το ανυπόγραφο –και χωρίς στοιχεία για την πηγή προέλευσης των πληροφοριών– πολύ σοβαρό άρθρο στην «Κ» του Σαββάτου 23/9 με τον τίτλο «Προβλήματα συντήρησης στα μαχητικά F-35».

Με εντυπωσίασε επίσης ότι τις διαπιστώσεις για τα προβλήματα τις κάνει ο GAO, ένας πολύ σοβαρός οργανισμός της αμερικανικής κυβέρνησης, την αποτελεσματικότητα του οποίου είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου στις ΗΠΑ.

Ο GAO λοιπόν διαπιστώνει καταστάσεις που φαίνονται απίθανες για τις Αμερικανικές Ενοπλες ∆υνάμεις (ΑΕ∆), καταστάσεις που δεν τις συναντάς ούτε στις ΕΕ∆ φαντάζομαι πλέον.

Στις ΗΠΑ οι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων και πλατφορμών υποχρεούνται να παραδώσουν μαζί με το οπλικό σύστημα (Ο.Σ.) πέραν των απλών ανταλλακτικών και αναλωσίμων μια σειρά κρίσιμων μερών (parts) σε αριθμούς που είναι ανάλογοι με τον αριθμό των εγκατεστημένων Ο.Σ.

Τα μέρη αυτά χρησιμοποιούνται για άμεση αντικατάσταση βεβλαμμένων με στόχο να μην καθυστερεί η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των Ο.Σ. Τα βεβλαμμένα μέρη αποστέλλονται για επιθεώρηση και επισκευή στο αρμόδιο εξουσιοδοτημένο – πιστοποιημένο από τον κατασκευαστή συνεργείο είτε εντός των ΑΕ∆ είτε εκτός αυτών.

Μετά την επισκευή τα επισκευασμένα επανεντάσσονται στο απόθεμα των κρίσιμων μερών.

Η όλη διαδικασία –που εκτιμώ ότι είναι ακόμη σε ισχύ– αποκαλείται «διαδικασία RBR – repair by replacement» περιορίζοντας δραστικά τον χρόνο που το Ο.Σ. μπορεί να παραμείνει μη επιχειρησιακό.

Είναι νομίζω περιττό να προσθέσω ότι η κατάσταση αυτή για ευνόητους λόγους πρέπει να τύχει της μεγίστης προσοχής από το ΥΠΕΘΑ που ελπίζω να διερευνήσει αν τα αναφερόμενα στο άρθρο αληθεύουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT