Ο Καποδίστριας, ο Ελληνας αξιωματικός του τσάρου, η φυτεία με τα γεώμηλα και η Γεωργική Σχολή

Ο Καποδίστριας, ο Ελληνας αξιωματικός του τσάρου, η φυτεία με τα γεώμηλα και η Γεωργική Σχολή

Ο Καποδίστριας, ο Ελληνας αξιωματικός του τσάρου, η φυτεία με τα γεώμηλα και η Γεωργική Σχολή-1
Ενα πανέμορφο μεγάλο χωριό είναι το Νούενεν στην Ολλανδία, κοντά στο Αϊντχόβεν, διάσημο κυρίως γιατί εκεί ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ζωγράφισε (1885) ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του, υμνολογώντας με τον χρωστήρα του ξωμάχους, τιμώντας τον επίμοχθο βίο τους· σύμφωνα με εκμυστήρευση του ίδιου, οι «Πατατοφάγοι» είναι «το καλύτερο πράγμα που έκανα». Εδώ όμως τι έχουμε; Ενα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος εμπνευσμένο από την ελαιογραφία του Βαν Γκογκ σε υπαίθριο χώρο του Νούενεν. Το πιάτο στο τραπέζι έχει τον καρπό του κόπου τους, αυτό που έφαγαν την προηγούμενη ημέρα, αυτό που θα φάνε και την επόμενη. Πατάτες. Και για το τυπικόν: Ο δημιουργός λέγεται Πέτερ Νάγκελκερκε και ολοκλήρωσε το έργο του το 2015. Φωτ. SHUTTERSTOCK

Κύριε διευθυντά

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, σε άρθρο με τίτλο «Νόστιμοι… μύθοι» αναφέρεται ότι ο Καποδίστριας δεν έχει καμία σχέση με την ενσωμάτωση των γεωμήλων στη χώρα, βασισμένο στο βιβλίο του Σ. Παναγιωτίδη «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες». Η ιστορική όμως έρευνα τεκμηριωμένα αποδεικνύει το αντίθετο. Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας ανέθεσε στον Θεόδωρο Βαλλιάνο, αξιωματικό του Σώματος των Ινζενιέρων του τσάρου Αλέξανδρου, μεταξύ άλλων έργων (από τα οποία ίσως το σημαντικότερο η ανέγερση του Ορφανοτροφείου της Αίγινας), την επιστασία των εργασιών της φυτείας των γεωμήλων και την κατασκευή της «μεγάλης οδού», της πρώτης αμαξιτής οδού της χώρας, που συνέδεε τη Χώρα της Αίγινας με το προάστιο Περιβόλα και τη φυτεία των γεωμήλων.

Το ενδιαφέρον του για την καλλιέργεια της πατάτας επιβεβαιώνεται και από το ότι στην προσωπική του βιβλιοθήκη, καταγεγραμμένη από τον προσωπικό γραμματέα Guillaume Roubin, μεταξύ των 2.000 τόμων που περιέχονται (Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, ∆ικαίου, Εκπαίδευσης, Θρησκείας, Μεταφυσικής, Ιατρικής, Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Πολιτικής, Τέχνης, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας κ.λπ.), στην ομάδα Γεωπονία περιλαμβάνονται και δύο εκδόσεις με θέμα την καλλιέργεια της πατάτας, «Plantations de germe de pomme de terre» του C. de Vaux και «Sur le meilleur emploi de la pomme de terre», που αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια του Καποδίστρια να εισαγάγει την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα δεν ήταν τυχαίο γεγονός αλλά σοβαρά τεκμηριωμένη άποψη.

Στην ίδια άποψη στηρίζεται και η ίδρυση της Αγροτικής Σχολής της Τίρυνθας. Τώρα αν ο μύθος ο σχετικός με τους στρατιώτες που φύλαγαν τα σακιά με τις πατάτες κ.λπ. είναι αληθινός, δεν είναι εξακριβωμένο. Οπωσδήποτε πάντως δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Κυβερνήτη. Ισως όμως να το σκέφθηκε κάποιος άλλος πονηρός Ελληνας. ∆εν είναι και απίθανο…

Σχετικά: Μ. Κ. Αδάμη «Το Ορφανοτροφείο της Αίγινας», Μέντωρ 1993, «Ο Θεόδωρος Βαλλιάνος στην Αίγινα», Πρακτικά Ε΄ ∆ΠΣ Κεφαλονιάς, «Η βιβλιοθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια», Πρακτικά Συνεδρίου «Η Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα».

*Ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT