Ο Καποδίστριας, ο Ελληνας αξιωματικός του τσάρου, η φυτεία με τα γεώμηλα και η Γεωργική Σχολή

Ο Καποδίστριας, ο Ελληνας αξιωματικός του τσάρου, η φυτεία με τα γεώμηλα και η Γεωργική Σχολή

Ο Καποδίστριας, ο Ελληνας αξιωματικός του τσάρου, η φυτεία με τα γεώμηλα και η Γεωργική Σχολή-1
Ενα πανέμορφο μεγάλο χωριό είναι το Νούενεν στην Ολλανδία, κοντά στο Αϊντχόβεν, διάσημο κυρίως γιατί εκεί ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ζωγράφισε (1885) ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του, υμνολογώντας με τον χρωστήρα του ξωμάχους, τιμώντας τον επίμοχθο βίο τους· σύμφωνα με εκμυστήρευση του ίδιου, οι «Πατατοφάγοι» είναι «το καλύτερο πράγμα που έκανα». Εδώ όμως τι έχουμε; Ενα γλυπτό σε φυσικό μέγεθος εμπνευσμένο από την ελαιογραφία του Βαν Γκογκ σε υπαίθριο χώρο του Νούενεν. Το πιάτο στο τραπέζι έχει τον καρπό του κόπου τους, αυτό που έφαγαν την προηγούμενη ημέρα, αυτό που θα φάνε και την επόμενη. Πατάτες. Και για το τυπικόν: Ο δημιουργός λέγεται Πέτερ Νάγκελκερκε και ολοκλήρωσε το έργο του το 2015. Φωτ. SHUTTERSTOCK

Κύριε διευθυντά

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, σε άρθρο µε τίτλο «Νόστιµοι… µύθοι» αναφέρεται ότι ο Καποδίστριας δεν έχει καµία σχέση µε την ενσωµάτωση των γεωµήλων στη χώρα, βασισµένο στο βιβλίο του Σ. Παναγιωτίδη «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες». Η ιστορική όµως έρευνα τεκµηριωµένα αποδεικνύει το αντίθετο. Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας ανέθεσε στον Θεόδωρο Βαλλιάνο, αξιωµατικό του Σώµατος των Ινζενιέρων του τσάρου Αλέξανδρου, µεταξύ άλλων έργων (από τα οποία ίσως το σηµαντικότερο η ανέγερση του Ορφανοτροφείου της Αίγινας), την επιστασία των εργασιών της φυτείας των γεωµήλων και την κατασκευή της «µεγάλης οδού», της πρώτης αµαξιτής οδού της χώρας, που συνέδεε τη Χώρα της Αίγινας µε το προάστιο Περιβόλα και τη φυτεία των γεωµήλων.

Το ενδιαφέρον του για την καλλιέργεια της πατάτας επιβεβαιώνεται και από το ότι στην προσωπική του βιβλιοθήκη, καταγεγραµµένη από τον προσωπικό γραµµατέα Guillaume Roubin, µεταξύ των 2.000 τόµων που περιέχονται (Ελληνικής και Λατινικής Γραµµατείας, ∆ικαίου, Εκπαίδευσης, Θρησκείας, Μεταφυσικής, Ιατρικής, Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Πολιτικής, Τέχνης, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας κ.λπ.), στην οµάδα Γεωπονία περιλαµβάνονται και δύο εκδόσεις µε θέµα την καλλιέργεια της πατάτας, «Plantations de germe de pomme de terre» του C. de Vaux και «Sur le meilleur emploi de la pomme de terre», που αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια του Καποδίστρια να εισαγάγει την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα δεν ήταν τυχαίο γεγονός αλλά σοβαρά τεκμηριωμένη άποψη.

Στην ίδια άποψη στηρίζεται και η ίδρυση της Αγροτικής Σχολής της Τίρυνθας. Τώρα αν ο µύθος ο σχετικός µε τους στρατιώτες που φύλαγαν τα σακιά µε τις πατάτες κ.λπ. είναι αληθινός, δεν είναι εξακριβωµένο. Οπωσδήποτε πάντως δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Κυβερνήτη. Ισως όµως να το σκέφθηκε κάποιος άλλος πονηρός Ελληνας. ∆εν είναι και απίθανο…

Σχετικά: Μ. Κ. Αδάµη «Το Ορφανοτροφείο της Αίγινας», Μέντωρ 1993, «Ο Θεόδωρος Βαλλιάνος στην Αίγινα», Πρακτικά Ε΄ ∆ΠΣ Κεφαλονιάς, «Η βιβλιοθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια», Πρακτικά Συνεδρίου «Η Ενωση της Επτανήσου µε την Ελλάδα».

*Ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή