Νόστιμοι… μύθοι

Οι διασημότερες συνταγές, για σάλτσες, γλυκίσματα, ζύμες, περιβάλλονται από συναρπαστικούς μύθους...

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διασημότερες συνταγές, για σάλτσες, γλυκίσματα, ζύμες, περιβάλλονται από συναρπαστικούς μύθους. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν το κρουασάν γεννήθηκε στο Παρίσι, στη Βουδαπέστη ή στη Βιέννη. Η ιστορία, όμως, σύμφωνα με την οποία, το 1683, Βιεννέζοι αρτοποιοί δημιούργησαν μια ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρο για να γιορτάσουν το γεγονός ότι απώθησαν την πολιορκία των Οθωμανών, είναι γοητευτική. Για την ακρίβεια, επειδή στον φούρνο έπιαναν δουλειά αξημέρωτα, άκουσαν τους Οθωμανούς που ξεκίνησαν να σκάβουν τα τείχη από την πλευρά της ελληνικής συνοικίας και της ορθοδόξου μητροπόλεως και ειδοποίησαν τον στρατό.

Ούτε η ιστορία του σάντουιτς είναι απολύτως πιστευτή, αλλά σε ποιον δεν αρέσει να φαντάζεται ένα χαρτόμουτρο του 18ου αιώνα, τον Τζον Μόνταγκιου, κόμη της πόλης του Σάντουιτς στην Αγγλία, να ζητάει από τον υπηρέτη να του φέρει κάτι πρόχειρο να φάει στο χέρι, δυο φέτες ψωμί και ανάμεσά τους ένα κομμάτι κρέας, προκειμένου να μη σηκωθεί λεπτό απ’ το παιχνίδι;

Βέβαια οι ιστορικοί, όλοι, όχι μόνον όσοι ασχολούνται με τη διατροφή, θέλουν να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στην αλήθεια, σκαλίζουν πηγές, χειρόγραφα, διασταυρώνουν αναφορές· δεν αγαπάνε τους μύθους, επιθυμούν την κατάρριψή τους. Αυτό ακριβώς κάνει ο κοινωνιολόγος και ιστορικός Σταύρος Παναγιωτίδης με το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας». Μεταξύ άλλων μύθων που καταρρίπτει, από το ότι δεν δημιούργησε το ΙΚΑ ο Μεταξάς μέχρι ότι το σαμποτάζ του Εβρου δεν έγινε με ζάχαρη στα ρεζερβουάρ των τανκς, ασχολείται και με τις πατάτες του Καποδίστρια.

Η εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας στην Ελλάδα δεν ήταν δική του έμπνευση. Ούτε το τέχνασμα που κάποιοι υποστηρίζουν ότι σκέφτηκε ο Κυβερνήτης για να κάνει τους Ελληνες να αγαπήσουν τις πατάτες, βάζοντας στρατιώτες να φυλάνε μερικά σακιά με την εντολή να κάνουν τα στραβά μάτια εάν κάποιος πάει να τα κλέψει, είναι αληθινό περιστατικό. Ολα είναι μύθος. Και κυρίως, ότι οι Ελληνες δυσκολεύτηκαν να εντάξουν το γεώμηλο στη διατροφή τους. Το αντίθετο. Αγάπησαν την πατάτα από την πρώτη στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή