Η Κύπρος ανήκει στο λαό της

Κύριε διευθυντά

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας κ. Πάσχος Μανδραβέλης σε άρθρο του «Η μισή Κύπρος των πατριδοκάπηλων» (22/2/2024) επιχειρεί να πείσει ότι η μισή Κύπρος «είναι ήδη τουρκική», όπως το είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδης ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων τις προάλλες. Φυσικά, ο αρθρογράφος και ο Χρ. Στυλιανίδης γνωρίζουν ότι η μισή Κύπρος βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή. Επρόκειτο για μια ατυχή διατύπωση που θα μπορούσε να είχε λήξει ως θέμα με μια διορθωτική δήλωση του κ. Χρ. Στυλιανίδη. Ωστόσο, λάδι στη φωτιά έριξαν οι «εξηγήσεις» του, ο οποίος επέμενε ότι «είναι διατύπωση η οποία ακούγεται με ακριβώς τις ίδιες λέξεις και στην κυπριακή Βουλή, ακόμα και από Προέδρους της ∆ημοκρατίας», το οποίο είναι πρωτοφανής στρέβλωση. Χειρότερη στρέβλωση ήταν και η αναφορά του στην προδοσία της χούντας του 1974 η οποία έφερε την εθνική τραγωδία στην Κύπρο, την οποία ερμήνευσε ως παραγνώριση του συσχετισμού δυνάμεων. Η προδοσία της χούντας δεν ήταν «παραγνώριση συσχετισμού δυνάμεων», αλλά προδοσία!

Πάντως, μια ατυχής δήλωση φανέρωσε την πολιτική μανία των στρατευμένων «ελίτ» σε Αθήνα και Κύπρο, που στην επιδίωξή τους να δικαιώσουν τις εμμονές τους για «λύση-διάλυση» στην Κύπρο, υποστηρίζουν οτιδήποτε. Κι επειδή διερωτάται ο αρθρογράφος «τι είναι η μισή κατεχόμενη Κύπρος;», του απαντάμε ευθέως: Η κατεχόμενη μισή Κύπρος είναι κυπριακή υπό παράνομη τουρκική κατοχή. Επιπλέον, η κατεχόμενη μισή Κύπρος είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου δεν εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο λόγω της παράνομης κατοχής η οποία στερεί τον δεσμευτικό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. από τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Δείγμα των εμμονών του αρθρογράφου είναι οι χαρακτηρισμοί του προς όσους απλά διαφωνούν μαζί του, τους οποίους χαρακτηρίζει «εθναμύντορες της φακής» και με άλλα τέτοια επίθετα φτάνει στο έτος… 1897! Στο τέλος όμως ομολογεί το «πρόβλημά» του, την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004, όταν ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες εκφράστηκαν στο δημοψήφισμα με το συντριπτικό 76%. Μάλιστα, αν δεν υπήρχαν οι έξωθεν χρηματοδοτήσεις για προώθηση του Σχεδίου Ανάν με τους εγχώριους «opinion leaders», η απόρριψη θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, όπως δημόσια το δήλωσε διπλωμάτης ξένης πρεσβείας στην Κύπρο.

Καταληκτικά, ο πραγματικός στόχος του αρθρογράφου δεν είναι όσοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και σχολιαστές επέκριναν τον Χρ. Στυλιανίδη, αλλά οι πολίτες της κοινής λογικής σε Ελλάδα και Κύπρο, που συγκροτούν τη συντριπτική πλειοψηφία απέναντι στις δικές του ακραίες απόψεις. Αλλωστε, ο ανομολόγητος φόβος των στρατευμένων είναι πάντα o ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης της κοινής λογικής και σωφροσύνης.

*Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ – S&D), Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT