Οι φορολογικές προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε με δημοσιεύσεις στον Τύπο την «ένταξη των μερισμάτων στις νέες (προτεινόμενες) κλίμακες φορολογίας», προσδοκώντας πρόσθετο όφελος 1,8 δισ. Η επίτευξη του στόχου αυτού είναι αδύνατη, λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος οι εταιρείες των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (καλύτερη χρονιά από το έτος 2009) θα διανείμουν περίπου 3,5 δισ. μερίσματα και ότι το 65% των μετοχών αυτών ανήκει σε αλλοδαπούς κατοίκους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα), με τις χώρες των οποίων (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.λπ.) υφίσταται σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και οι οποίες ορίζουν συντελεστή φορολογίας με μόλις 5%.

Οι συμβάσεις αυτές είναι αυξημένης τυπικής ισχύος και η τροποποίησή τους μπορεί να γίνει μόνο με τη συνδρομή του άλλου κράτους. ∆ηλαδή ποτέ! Τα ίδια ισχύουν και για πολλές γνωστές εταιρείες με μετοχές μη εισηγμένες στο Χ.Α. (ΑΓΕΤ Ηρακλής, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Εθνική Ασφαλιστική, Παπαστράτος, Ολυμπιακή Ζυθοποιία κ.λπ.), αφού αποτελούν θυγατρικές αλλοδαπών εταιρειών. ∆υστυχώς, οι μόνοι που θα την «πληρώσουν» είναι οι Eλληνες μικρομέτοχοι, οι εταίροι προσωπικών εταιρειών και ΕΠΕ, καθώς και τα μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, χωρίς βέβαια ούτε καν να προσεγγίζεται ο στόχος των επιπλέον εσόδων 1,8 δισ., εκτός βέβαια και αν ο κ. Κασσελάκης έχει στο μυαλό του ότι το μέγεθος της οικονομίας μας θα διπλασιασθεί επί των ημερών της Νέας ∆ημοκρατίας!

Αλλά και η προτεινόμενη κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και νομικά πρόσωπα –πλην τραπεζών– είναι τελείως άστοχη και άδικη. ∆υστυχώς οι «σοφοί» οικονομολόγοι και φοροτέχνες του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ότι η υπόψη προκαταβολή εις βάρος των πιο πάνω επιτηδευματιών έχει θεσπισθεί για λόγους ίσης φορολογικής αντιμετώπισης προς τους μισθωτούς, καθόσον οι τελευταίοι προκαταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος, μέσω της παρακράτησης του φόρου από τις αποδοχές τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τον καταβάλουν το επόμενο έτος με την υποβολή της δήλωσης φορολ. εισοδήματος. Επομένως, σε ενδεχόμενη υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να καταργηθεί και η παρακράτηση φόρου εις βάρος των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά την καταβολή των μισθών και ημερομισθίων. Και μη χειρότερα!

*Πρώην προϊστάμενος φορολ. εισοδήματος νομικών προσώπων ΥΠΟΙΚ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT