Τα παλαιότερα «Τέμπη» της Ισπανίας

Τα παλαιότερα «Τέμπη» της Ισπανίας

Κύριε διευθυντά

Στις 31 Ιουλίου 2022 σας είχα στείλει μία επιστολή, την οποία δεν δημοσιεύσατε, και η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν τραγικό deja vu αυτού που συνέβη 7 μήνες αργότερα στα Τέμπη. Την παραθέτω πάλι, γιατί επισημαίνει τη βαθύτερη αιτία πολλών τραγωδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί:

Με αφορμή τις ειδήσεις για τραγικά γεγονότα κάθε είδους, πυρκαγιές, τροχαία, αποτρόπαιες πράξεις βίας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η αιτία όλων αυτών είναι σχεδόν πάντοτε η έλλειψη σεβασμού, η αλαζονεία ή ύβρις κατά τους αρχαίους Ελληνες. Ελλειψη σεβασμού στους νόμους της φύσης, στους νόμους του κράτους, στα δικαιώματα των άλλων, στα όρια της αντοχής μας, στα όριά μας γενικώς. Και δεν είναι ο Θεός που μας τιμωρεί, αλλά οι πράξεις μας και οι συνέπειές τους που είναι στο χέρι μας να είναι διαφορετικές.

Παράδειγμα συγκλονιστικής τραγωδίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί ήταν ο εκτροχιασμός υπερταχείας αμαξοστοιχίας στο Santiago de Compostela της Ισπανίας, έναν από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς προορισμούς, στις 24 Ιουλίου 2013, μια μέρα πριν από την εορτή του Απόστολου και Αγίου Ιακώβου στον εκεί Καθεδρικό Ναό, όπου θεωρείται ότι βρίσκεται ο τάφος του.

Χιλιάδες άνθρωποι είδαμε στο βίντεο από την κάμερα του CCTV μια υπερταχεία αμαξοστοιχία, καμάρι της σύγχρονης τεχνολογίας, να πλησιάζει περήφανα τη στροφή και σε κλάσμα του δευτερολέπτου να μετατρέπεται σε συντρίμμια, συμπαρασύροντας στον θάνατο 79 ανθρώπους, τραυματίζοντας όλους τους υπόλοιπους και αφήνοντας πολύ περισσότερους σοβαρά τραυματισμένους ψυχικά.

Η έρευνα έδειξε ότι τη στιγμή του δυστυχήματος το τρένο είχε ταχύτητα διπλάσια του ορίου για εκείνο το σημείο. O οδηγός μιλούσε στο τηλέφωνο και τα φρένα δεν ενεργοποιήθηκαν εγκαίρως. Οπως αποκαλύφθηκε, στον λογαριασμό του στο Facebook ένα χρόνο πριν, καυχιόταν για τις μεγάλες ταχύτητες που μπορούσε να αναπτύξει το τρένο του, ακόμη και να συναγωνιστεί τα περιπολικά της αστυνομίας.

Πλήρης έλλειψη σεβασμού προς τα 222 ανθρώπινα πλάσματα που μετέφερε, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του.

*Φιλόλογος, ψυχολόγος, Λονδίνο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή