Περί απονομής «τίτλου επί τιμή»

Περί απονομής «τίτλου επί τιμή»

Έντυπη Έκδοση

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι σε παλαιότερη επιστολή αναγνώστου σας (φ. 29.11.2023) σχετικά με την απονομή «τίτλου επί τιμή», που προβλέπεται στον τελευταίο οργανισμό λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών (Ν. 4781/27.2.2021) και εκφράζω ανεπιφύλακτα τη σύμφωνη γνώμη μου με το περιεχόμενό της.

Επαναλαμβάνω ότι στο άρθρο 381, παρ. 6, του εν λόγω νόμου προβλέπεται ρητά η δυνατότητα απονομής με διάταγμα, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, του «τίτλου επί τιμή» σε γενικούς συμβούλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων βαθμού Α΄ (εν συντομία: Γενικοί σύμβουλοι ΟΕΥ βαθμού Α΄) που υπηρέτησαν επιτυχώς και συνταξιοδοτήθηκαν, είτε μετά τη θέσπιση του εν λόγω βαθμού από το ΥΠΕΞ, είτε και αρχαιοτέρων γενικών συμβούλων ΟΕΥ, όταν αυτοί υπηρετούσαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου προϋπήρχε ο θεσμός του γεν. συμβούλου ΟΕΥ, όπως τον προέβλεπε αρχικά ο Ν. 2297/1995. Πρόκειται σαφώς για πολύ ισχυρή βούληση του νομοθέτη που δυστυχώς παραμένει για μη κατανοητούς λόγους μέχρι σήμερα ανεφάρμοστη, γεγονός που προκαλεί σημαντικές απορίες.

Ως γνωστόν, ισχύει πλήρης βαθμολογική αντιστοιχία του βαθμού του γενικού συμβούλου ΟΕΥ στο εσωτερικό προς έναν γενικό διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας του ∆ημοσίου, ή προς τον βαθμό του πληρεξουσίου υπουργού του διπλωματικού κλάδου του ΥΠΕΞ.

Οθεν ξενίζει πολύ το γεγονός ότι ανάμεσα στους συνταξιοδοτηθέντες γενικούς συμβούλους ΟΕΥ των βαθμών Α΄ και αρχαιοτέρους μέχρι στιγμής δεν προτάθηκε απολύτως κανείς για την απονομή του «τίτλου επί τιμή», ενώ είναι παγκοίνως γνωστό, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο (παραγωγικές, εμπορικές και κυρίως εξαγωγικές εταιρείες), ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός παλαιών παναξίων κορυφαίων στελεχών ΟΕΥ με μεγάλη διαχρονική συνεισφορά στη στήριξη των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας, διακριθέντων τόσο για το ήθος τους, όσο και για το επιτελεσθέν από αυτούς αποτελεσματικό υπηρεσιακό έργο!

*Πρώην Γενικός Σύμβουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή