«Μαντζουνοπωλητές» τηλε-θεραπευτές

«Μαντζουνοπωλητές» τηλε-θεραπευτές

Έντυπη Έκδοση

Κύριε διευθυντά

Μου κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία διάφοροι προωθούν στην τηλεόραση και στο ∆ιαδίκτυο προϊόντα (π.χ. κηραλοιφές, συμπληρώματα, βότανα κ.λπ.) με θεραπευτικές ιδιότητες επί παντός επιστητού. Ως γνωστόν, η έγκριση φαρμακευτικών προϊόντων απαιτεί μια μακροχρόνια σειρά τεκμηριωμένων μελετών (σε πειραματόζωα και εθελοντές) πριν, και εφόσον στις μελέτες αποδειχτούν ασφαλή και αποτελεσματικά, πάρουν την έγκριση κυκλοφορίας από επίσημο φορέα (π.χ. από τον Αμερικανικό ή Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων). Η έγκριση αυτή δίνεται για συγκεκριμένη/ες νοσολογική/ές οντότητα/ες, η δε χρήση τους για διαφορετική παθολογική κατάσταση θεωρείται κακή ιατρική πράξη (malpractice) και σε πολλές χώρες διώκεται από τους αρμόδιους φορείς.

Επιπλέον, πολλά από τα φάρμακα αυτά, παρά την αρχική έγκριση, εν συνεχεία αποσύρονται από την κυκλοφορία λόγω παρενεργειών. Αντ’ αυτού έχουμε επιτήδειους που προωθούν, εκτός της διαδικασίας έγκρισης από επίσημο φαρμακευτικό φορέα έναντι τιμήματος, την αγορά (συνήθως, εκτός του δικτύου των φαρμακείων) προϊόντων με θεραπευτικές, κατά δήλωσή τους, ιδιότητες των οποίων η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δεν έχει τεκμηριωθεί από καμιά απολύτως οργανωμένη μελέτη. Για να προσαρμόσω τη γνωστή ατάκα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες στηρίζονται σε «ό,τι δηλώσει» ο διαφημίζων το προϊόν.

*Συνταξιούχος Παθολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή