Ανεμογεννήτριες στα Κυκλαδονήσια

Ανεμογεννήτριες στα Κυκλαδονήσια

Κύριε διευθυντά

Ο όγκος των χερσαίων ανεμογεννητριών (Α/Γ) που η κυβέρνηση προωθεί για τις Κυκλάδες δυστυχώς δεν βρίσκεται σε αναλογία με τη φυσιογνωμία των μικρών νησιών μας. Στην Πάρο λόγου χάριν, αν τελικά τοποθετηθούν, οι Α/Γ των 90-100 μ. ύψους θα είναι ορατές από το 84% του νησιού.

Ακόμα πιο ανησυχητική διάσταση αποτελούν οι διαχρονικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των χερσαίων Α/Γ. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι επενδυτές, είναι αντικειμενικά αδύνατο να αποκατασταθεί το περιβάλλον από τις επιπτώσεις οι οποίες θα προκύψουν από την οδοποιία που σχεδιάζεται ειδικά για τη διέλευση των βαρέων οχημάτων που απαιτούνται για την εγκατάστασή τους. Οι ειδικών διαστάσεων δρόμοι που θα διανοιχτούν θα είναι πάντοτε απαραίτητοι για τα βαρέα οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν εξαρτήματα για τη συντήρηση των Α/Γ (πυλώνων, πτερυγίων κ.λπ.) στη διάρκεια της περίπου 20ετούς ζωής τους, θα απομακρύνουν τα κουφάρια από τις νεκρές Α/Γ και θα μεταφέρουν τις νέες και κατά τεκμήριο πολύ ογκωδέστερες.

Οπως προκύπτει από έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στους Financial Times, οι Α/Γ της γενιάς και μεγέθους που προωθούνται για τα νησιά μας είναι ήδη ξεπερασμένες. Πράγματι, η τάση που διαμορφώνεται τώρα στην Ευρώπη είναι να αντικαθίστανται με λιγότερες αλλά πολύ μεγαλύτερες Α/Γ, τυπικά των 240 μ. ύψους (περίπτωση 29 αιολικών πάρκων στην Ισπανία με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ε.Ε.: Next Generation EU).

Φαντάζεστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανάγκη ανάλογης μελλοντικής αναβάθμισής τους στις Κυκλάδες; Ή μήπως θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση Α/Γ παρωχημένης ήδη τεχνολογίας οι οποίες δεν θα επιδέχονται καμία πλέον αναβάθμιση;

Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να βοηθήσετε την προσπάθεια που κάνουμε οι κάτοικοι των νησιών ώστε να διαφυλαχθεί το κυκλαδικό τοπίο από τέτοιου είδους «ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT