Ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα

Ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα

Κύριε διευθυντά

Η «Καθημερινή» έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει διάφορα επιχειρήματα υπέρ και κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών (Α/Γ) στα Κυκλαδονήσια και άλλα μικρά νησιά μας. Αναμφίβολα, οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας. Πολλές επιστημονικές μελέτες του ΕΛΚΕΘE (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) έχουν τεκμηριώσει το πλούσιο αιολικό δυναμικό του νησιωτικού μας χώρου, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Α/Γ.

Αν αυτό που επιζητούμε είναι η εκμετάλλευση του σημαντικού αιολικού δυναμικού στα Κυκλαδονήσια και γενικότερα στο Αιγαίο, υπάρχει και η λύση της εγκατάστασης μεγάλων Α/Γ σε θαλάσσια πάρκα, κάτι που προωθεί, έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση, προκειμένου έτσι να αποφύγουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των χερσαίων Α/Γ στα μικρά νησιά των Κυκλάδων. Για παράδειγμα, το καθένα από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που έχουν δυνητικά προταθεί για το κεντρικό Αιγαίο στο σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, θα έχει μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από 200 MW, δηλαδή θα ξεπερνάει τα 175 MW των αιολικών πάρκων που έχουν προταθεί για εγκατάσταση στην Ανδρο, τη Νάξο, την Πάρο, την Τήνο. Επιπλέον, η συντήρηση, η αναβάθμιση ή και, όταν χρειαστεί, η αντικατάσταση των Α/Γ στα θαλάσσια αιολικά πάρκα θα είναι λιγότερο περίπλοκη σε σύγκριση με τις χερσαίες, αφού η πρόσβαση σ’ αυτές θα είναι ευχερέστερη.

Το κυριότερο λοιπόν στοιχείο είναι ότι υπάρχουν πλέον αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις και η λύση των μεγάλων χερσαίων Α/Γ στα μικρά νησιά είναι η χειρότερη δυνατή τόσο από πλευράς περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων, όσο και από πλευράς εκμετάλλευσης/αξιοποίησης του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού του Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT