Το «πέρασμα» Τρότσκι από τον Πειραιά

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 18-4-2024 και στη στήλη Ο Φιλίστωρ –που κάπως μας ξάφνιασε με τη μεταφορά της από τη 2η σελίδα στη 13η– γινόταν αναφορά στο φύλλο της 18-4-1934, κατά το οποίο η Γαλλία αρνήθηκε να χορηγήσει άσυλο στον ανηλεώς καταδιωκόμενο από τον ηγέτη της ΕΣΣ∆ Ιωσήφ Στάλιν, Λέοντα Τρότσκι (1879-1940).

Ο Λ. Τρότσκι, ως γνωστόν, υπήρξε κορυφαίο ηγετικό στέλεχος των μπολσεβίκων και συνετέλεσε τα μέγιστα στην εξέγερση και εδραίωση του καθεστώτος, το οποίο προέκυψε από την πάλαι ποτέ εξυμνούμενη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, στη Ρωσία.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη δημοσίευση, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια, όχι πάντως γνωστή, διέλευση από τον Πειραιά του εξόριστου, από τον Στάλιν, μπολσεβίκου Λ. Τρότσκι.

Ετσι παραθέτω τη σχετική «είδηση» αθηναϊκής εφημερίδας, κατά την οποίαν: ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 17-11-1932. Την πρωίαν της χθες κατέπλευσεν εις τον λιμένα του Πειραιώς το ιταλικόν ατμόπλοιον «Πράγα» εις το οποίον επέβαινεν ο Λέων Τρότσκυ, μεταβαίνων εκ Κωνσταντινουπόλεως εις Νεάπολιν… Εις όλας τας αποπείρας των δημοσιογράφων όπως τον πλησιάσουν, ο Τρότσκυ, ο οποίος σημειωτέον ταξιδεύει με τουρκικόν διαβατήριον υπό το ψευδώνυμον Λέων Σεντώφ, αντέταξεν επίμονον άρνησιν… Μόνον ολίγον μ.μ. η κ. Τρότσκυ εξήλθε και συνοδευομένη υπό δύο αστυνομικών … επεσκέφθη την Ακρόπολιν. […].

Είναι προφανές ότι ο Λ. Τρότσκι δεν εξήλθεν του ατμοπλοίου διά τον «φόβον των Ιουδαίων», οι οποίοι εν προκειμένω ήσαν οι Ελληνες κομμουνιστές, οι οποίοι ώμνυον εις το όνομα του Στάλιν.

Τελικά ο Τρότσκι δεν απέφυγε τον βίαιο θάνατο από πράκτορα του Στάλιν στο Μεξικό, χώρα που του είχε παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

*Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT