Εσωτερικά ύδατα και αβλαβής διέλευση

Εσωτερικά ύδατα και αβλαβής διέλευση

Κύριε διευθυντά

Στο εμπεριστατωμένο άρθρο του συνεργάτου σας κ. Βασιλείου Νέδου («Ναυτικό μπλόκο στα τάνκερ “φαντάσματα”», «Η Καθημερινή» 4-5 Μαΐου 2024), προσθέτω μια μικρή διευκρίνιση. Οι «κλειστοί» –με τη χάραξη ευθείας γραμμής βάσεως, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 4 της ∆ιεθνούς Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θάλασσας (1982)– κόλποι αποτελούν εσωτερικά ύδατα, στα οποία το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Στα εσωτερικά ύδατα δεν νοείται δικαίωμα αβλαβούς διελεύσεως, του οποίου δικαιώματος τα πλοία όλων των κρατών απολαύουν εντός της χωρικής θάλασσας ενός παράκτιου κράτους, εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί ομοίως πλήρη κυριαρχία (άρθρα 2 παράγραφος 1 και 17 της Συμβάσεως).

Πλην όμως, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 της Συμβάσεως, προβλέπεται ότι στην περίπτωση κατά την οποίαν η χάραξη ευθείας γραμμής βάσεως έχει ως αποτέλεσμα θαλάσσιες περιοχές να καταστούν το πρώτον εσωτερικά ύδατα, το δικαίωμα της αβλαβούς διελεύσεως θα ισχύει στις περιοχές αυτές.

Το άρθρο 3 παράγραφος 2 του ΠΔ 107/2020 (ΦΕΚ Α 258/27.12.2020), όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 40/2023 – ΦΕΚ Α/93/19.4.2023, το οποίον αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, προβλέπει επί λέξει τα εξής:

«2. Τα ύδατα που βρίσκονται προς το εσωτερικό των ευθειών γραμμών βάσης αποτελούν εσωτερικά ύδατα, στα οποία εφαρμόζεται η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 8 της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας».

*Δικηγόρος, Νέα Ερυθραία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT