Si vis pacem para bellum

Κύριε διευθυντά

Στην έγκριτη εφημερίδα σας «Η Καθημερινή» με ημερομηνία 24.5.2024 ανέγνωσα την είδηση της αποστολής κοινής επιστολής στην πρόεδρο της Κομισιόν, των πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Πολωνίας, αφορώσης την άμυνα της Ευρώπης.

Επ’ αυτών, επιτρέψατέ μου να σημειώσω τα εξής:

Στην αρχαία Ρώμη ήταν γνωστό το απόφθεγμα «Si vis pacem, para bellum», δηλαδή αν επιθυμείς την ειρήνη, να είσαι έτοιμος για πόλεμο.

Το ρητό αυτό παρά την παλαιότητά του δεν έχασε την επικαιρότητά του, διότι ισχύει και σήμερα.

Της πραγματικότητας αυτής φαίνεται να έχουν πλήρη συνείδηση ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι με κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν και προτείνουν τη δημιουργία κοινής ασπίδας για την άμυνα της Ευρώπης, ώστε η Γηραιά Ηπειρος να δύναται να υπερασπισθεί τον εαυτόν της.

Σημειωτέον ότι κατά το ίδιο δημοσίευμα της «Κ», ο Ελλην πρωθυπουργός «έχει μιλήσει και δημόσια για το θέμα της ασπίδας, παρομοιάζοντάς το με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ».

Η δημιουργία ενός τοιούτου συστήματος «θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones».

Φρονούμεν ότι η ανάληψη αποτρεπτικών του πολέμου μέτρων ανταποκρίνεται στο πνεύμα του ειρημένου αποφθέγματος «Si vis pacem, para bellum».

Ρητέον ότι η ειρήνη του σύμπαντος κόσμου είναι ο πρωταρχικός σκοπός του ΟΗΕ και το θεμέλιο του Χριστιανισμού, το οποίον εμπεριέχεται στις φράσεις «ειρήνη υμίν» και «ειρήνη πάσι» που εκήρυξεν ο Ιησούς Χριστός.

*Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT