Ευκαιρίες και ρίσκα στο νέο οικονομικό περιβάλλον

Ευκαιρίες και ρίσκα στο νέο οικονομικό περιβάλλον

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο και αναγνωρίζεται διεθνώς ως success story. Από παρίας έχει γίνει πρότυπο ανάκαμψης και ανάπτυξης, όπως και υποδειγματικής πολιτικής σταθερότητας. Αλλά υπαρκτά είναι και τα ρίσκα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο και αναγνωρίζεται διεθνώς ως success story. Από παρίας έχει γίνει πρότυπο ανάκαμψης και ανάπτυξης, όπως και υποδειγματικής πολιτικής σταθερότητας. Αλλά υπαρκτά είναι και τα ρίσκα. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζεται πλέον από διαρκείς αβεβαιότητες. Η συνειδητοποίηση πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα αναδιαμορφώνει πεποιθήσεις, προσανατολισμούς, στρατηγικές και πρακτικές. Εμπεριέχει όμως και ευκαιρίες.  

Η μεταψυχροπολεμική σταθερότητα αποτελεί παρελθόν και το ερώτημα πια είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να προσαρμοστεί στη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Δύση και η Ευρώπη ειδικότερα: τον ανταγωνισμό σε μια εποχή αλληλεξάρτησης. Ο στρατηγικός ανταγωνισμός έχει ενταθεί και αγγίζει πλέον σχεδόν κάθε πτυχή της διεθνούς πολιτικής, όχι μόνο τον στρατιωτικό τομέα. Περιπλέκει την παγκόσμια αλλά και την εθνική οικονομία και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, ο πληθωρισμός και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και θέτει θεμελιώδη ερωτήματα για το τι θα ακολουθήσει. 

Παλιές παραδοχές και δομές πρέπει να αναπροσαρμοστούν, για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα, και ο κόσμος, από τώρα έως το 2050: από τις φυσικές καταστροφές και την υγεία μέχρι την επισιτιστική ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ανάδυση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις απαιτούν μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και αναδεικνύουν έναν μεγαλύτερο ρόλο για το κράτος στην οικονομία. Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, ο ανταγωνισμός για φυσικούς πόρους και προηγμένες τεχνολογίες γίνεται πιο έντονος. Υπάρχουν όμως παντού ευκαιρίες. Η δυνατότητα της χώρας και των επιχειρήσεών της να τις εντοπίσει και να επενδύσει σε αυτές θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της. 

Ο Δανός νομπελίστας φυσικός Νιλς Μπορ είχε πει: «Οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ειδικά όσον αφορά το μέλλον». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένουμε άπραγοι. 

Τις προκλήσεις αυτές αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν ενώπιόν τους οι ελληνικές επιχειρήσεις επιχειρεί να αναδείξει η τέταρτη ετήσια έκδοση «Κ-Επιχειρείν» της «Καθημερινής», μέσα από ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και άρθρα Ελλήνων και ξένων θεσμικών, επιχειρηματιών και σύγχρονων πρωταγωνιστών, αλλά και αναλύσεις ανεξάρτητων συμβουλευτικών οίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή