Το ημερολόγιο μιας επένδυσης: Διδάγματα και σκέψεις για το μέλλον

Το ημερολόγιο μιας επένδυσης: Διδάγματα και σκέψεις για το μέλλον

Για να ανάψει το πράσινο φως στην ανάπτυξη του data center στην Ελλάδα, δόθηκε μάχη ώστε αρκετοί να αλλάξουν γνώμη και να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα της κρίσης. Πολύτιμος σύμμαχος, το ισχυρό αποτύπωμα που η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει διεθνώς.

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eννέα μήνες. Αυτό ήταν το χρονικό διάστημα που διανύθηκε από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνάντησε στο Νταβός τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, και συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας εμβληματικής επένδυσης στην Ελλάδα, μέχρι την ανακοίνωσή της τον Οκτώβριο, στο Μουσείο Ακρόπολης. Μέσα σε αυτούς τους εννέα μήνες κυοφορήθηκε ένα πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο που μετουσιώθηκε στην ανακοίνωση ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου, της κατασκευής ενός υπερσύγχρονου data center στην Ελλάδα, για την ακρίβεια του πρώτου Microsoft data center region στη χώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας επί ελληνικού εδάφους, που ονομάσαμε «GR forGrowth», γιατί στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει συνώνυμο της ανάπτυξης, με την τεχνολογία ως πολύτιμο σύμμαχο. Μέσα σε αυτούς τους εννέα μήνες λοιπόν, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων εργαστήκαμε μεθοδικά και συστηματικά, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, για να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κέντρο των ψηφιακών εξελίξεων της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αλλά και για να πείσουμε όλους τους εμπλεκομένους ότι ένα έργο τέτοιου μεγέθους πρέπει να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. 

Δύσκολη μάχη

Η Microsoft, εδώ και καιρό, βρίσκεται σε μια διαδικασία επέκτασης των υποδομών της πάνω στην τεχνολογία Cloud σε επιλεγμένες χώρες του κόσμου. Όμως η Ελλάδα, μια χώρα που πέρασε την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, μια χώρα που έχει διαρθρωτικά ζητήματα γραφειοκρατίας και είχε μείνει πίσω στα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού, δεν ήταν η πρώτη επιλογή που θα ερχόταν στο μυαλό οποιουδήποτε στελέχους. 

Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι ήταν ακόμη διστακτικοί στο να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των προτεινόμενων επιλογών για επενδύσεις. Ταυτόχρονα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν πολύ νωρίτερα από εμάς να ξεφύγουν από την περιπέτεια της κρίσης δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει μια ανάλογη επένδυση. Κι έπρεπε να δοθεί μια μάχη, ώστε αρκετοί να αλλάξουν γνώμη και να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα της κρίσης. Στην πραγματικότητα, όπως και να το έβλεπε κανείς, ήμασταν ένα αουτσάιντερ.

Για να υλοποιηθεί μια τέτοια επένδυση, πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων: οικονομική και πολιτική σταθερότητα, προοπτικές ανάπτυξης, εκσυγχρονισμός του Δημοσίου και, το κυριότερο, δυναμική της αγοράς. Ίσως και κάτι ακόμη, ένα ισχυρό brand name. Κι αυτό είναι κάτι που αντιλήφθηκα όσο η ιδέα προχωρούσε και συνομιλούσα με στελέχη στο εξωτερικό. Η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα διεθνώς, που συνδέεται κυρίως με τις θεμελιώδεις αξίες της και την ιστορία της, το οποίο όμως ενισχύεται από τη συνεχή της προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής. 

Αυτό αποδείχθηκε και στο πρότζεκτ της ψηφιοποίησης της Αρχαίας Ολυμπίας, ένα εγχείρημα ανάδειξης με σύγχρονα μέσα του ελληνικού πολιτισμού, του αρχαιολογικού χώρου αλλά και των αξιών των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσα στο 2021. Χτίζοντας επάνω στο ισχυρό αυτό αποτύπωμα, καταφέραμε να πείσουμε στελέχη της Microsoft στο εξωτερικό ώστε να γίνουν σύμμαχοι στη μεγάλη αυτή διεκδίκηση.

Το μεγάλο στοίχημα

Όταν ξεκινάς από μια ισχυρή βάση εκκίνησης, οφείλεις να χτίσεις και τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν το συνολικό αφήγημα. Δώσαμε λοιπόν πολύ μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της δυναμικής της αγοράς των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν και την καρδιά αυτής της επένδυσης. Το ερώτημα που τέθηκε είναι το πόση δυναμική έχει αυτή η αγορά να αναπτυχθεί, να ψηφιοποιηθεί, να μετασχηματιστεί, ώστε να έχει νόημα να γίνει μια τέτοια επένδυση. Εξηγήσαμε ότι στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης, εκεί που χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Και εστιάσαμε στο ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Cloud μπορεί να αλλάξει την οικονομική ζωή του τόπου αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον: οι ελληνικές επιχειρήσεις να κατανοήσουν τα οφέλη, να μεταβούν στο Cloud, επιλέγοντάς το ως την πιο ασφαλή, αξιόπιστη, σύγχρονη πλατφόρμα τεχνολογίας για να αναπτυχθούν και να «ανθίσουν», με το βλέμμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιο. Η Ελλάδα ήταν στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το τελευταίο διάστημα, όμως, σημειώνει μια αξιοσημείωτη δυναμική. Και το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει όραμα και σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση του Δημοσίου. Υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη και γνώσεις που μπορούν να φτιάξουν έναν δημόσιο τομέα πλήρως ψηφιοποιημένο, που θα επιτρέψει στο κράτος να λειτουργεί γρήγορα, ευέλικτα κι αποτελεσματικά, με διαφάνεια και ασφάλεια. Τους τελευταίους μήνες, αποδείχθηκε αυτή η δυναμική. Μένει να δούμε αυτή την πορεία που βελτιώνει τις ζωές των Ελλήνων πολιτών να συνεχίζεται.

Σημαντικά τα οφέλη

Με την εμβληματική αυτή επένδυση η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα ένα υπερσύγχρονο data center, που θα δώσει τη δυνατότητα για ταχύτατη και ασφαλή πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν για να τις αγοράσουν. Θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν μεγάλα επιχειρηματικά βήματα χωρίς μεγάλες υποδομές για ανάπτυξη. Για να έχει νόημα όμως αυτή η επένδυση, για να μπορέσει να προσφέρει τα πολλαπλασιαστικά της οφέλη στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να στηρίξουμε ενεργά το ανθρώπινο κεφάλαιο, να επενδύσουμε στη γνώση, στη συνεχή επιμόρφωση και στην υψηλή εξειδίκευση. Χάσαμε σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο στη διάρκεια της κρίσης. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να επιστρέψουν – ίσως όμως ακόμα και αυτό να μην είναι αρκετό. Θα χρειαστεί λοιπόν ένα τολμηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στις νέες τεχνολογίες, που θα αποτελέσουν και τους πλοηγούς μας στο ταξίδι του νέου κόσμου που αναδύεται. Αυτό ανακοινώσαμε στις αρχές του Οκτώβρη – τη δεσμευσή μας να εκπαιδεύσουμε εκατό χιλιάδες συμπολίτες μας σε ψηφιακές τεχνολογίες, με έμφαση στο Cloud και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η τεχνογνωσία που φέρνει μαζί του ένα έργο σαν to data center, μέσω των ανθρώπων που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν στην πράξη τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να δημιουργήσει την ορμή που θα παρασύρει προς τα εμπρός επιχειρήσεις και Δημόσιο. Διαφορετικά, το έργο αυτό δεν θα έχει νόημα.

Στη δεκαετία που διανύουμε, η τεχνολογία θα αποτελέσει τον καταλύτη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Δεν πρόκειται για ένα εργαλείο της ελίτ, αλλά για ένα μέσο εκδημοκρατισμού της γνώσης και δημιουργίας νέων ευκαιριών για όλους. Όχι χωρίς δικλίδες ασφαλείας και κανόνες. Αλλά με σεβασμό στην ιδιωτικότητα και στην ασφάλεια των χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφει αξία στην κοινωνία και στην καθημερινότητα των πολιτών. Αν την αξιοποιήσει σωστά η Ελλάδα, μια χώρα που έχασε το τρένο στις τρεις πρώτες βιομηχανικές επαναστάσεις, θα καταφέρει χωρίς τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές να ανέβει στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Ίσως και στο πρώτο βαγόνι.

Το σημαντικότερο, όμως, δίδαγμα από αυτή την επένδυση ήταν πως η δουλειά σου γίνεται ακόμη καλύτερη όταν δουλεύεις για έναν σκοπό. Και στο μυαλό το δικό μου, αλλά και όλης της ομάδας, ήταν πως, εάν αυτό το σχέδιο πετύχει, θα είναι τεράστια τα οφέλη, όχι μόνο για την εταιρεία μας, αλλά και κυρίως για την Ελλάδα. 

Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρναμε, θα ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Πόσω μάλλον τώρα που το καταφέραμε και μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι η Microsoft θα γιορτάσει τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα στις αρχές του 2023, με ένα έργο που δύναται να αλλάξει το επιχειρηματικό και τεχνολογικό της περιβάλλον. Ακόμη και την ίδια τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή