Όμιλος ΕΛΠΕ: Πρωτοστατεί στην ενεργειακή μετάβαση και στηρίζει δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας

Όμιλος ΕΛΠΕ: Πρωτοστατεί στην ενεργειακή μετάβαση και στηρίζει δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρακαταθήκη τις ισχυρές αντοχές και τα άμεσα αντανακλαστικά στη διαχείριση των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη διεθνή αγορά εξαιτίας της κρίσης από την Covid-19, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι έτοιμος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και στις συνθήκες μιας «νέας κανονικότητας» μετά την πανδημία, προκειμένου να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις που συντελούνται στη ΝΑ Ευρώπη, στηρίζοντας δυναμικά και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που, με το ξέσπασμα της πανδημίας, έθεσε σε άμεση εφαρμογή Σχέδιο Αντιμετώπισης Κρίσης, έχοντας ως κύριους άξονες τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των συνεργατών και των πελατών. Παράλληλα φρόντισε για την απρόσκοπτη λειτουργία των διυλιστηρίων και των κρίσιμων εγκαταστάσεων, αλλά και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με υγρά καύσιμα, προκειμένου να μη μετατραπεί η οικονομική κρίση και σε ενεργειακή κρίση για τη χώρα.

Ταυτόχρονα, με αίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης, ο Ομιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συνέβαλε αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με δωρεά ύψους 8 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό προσέφερε, μεταξύ άλλων, 10 υπερσύγχρονα συστήματα διάγνωσης κορωνοϊού σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, με δυνατότητα διεξαγωγής 20.000 μοριακών τεστ την ημέρα, καθώς και πάνω από 100.000 αντιδραστήρια για την ενίσχυση του μηχανισμού ανίχνευσης του ιού.

Με τη δωρεάν διάθεση ποσοτήτων καυσίμων που ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο λίτρα, ο Όμιλος ΕΛΠΕ οργάνωσε –σε συνεργασία με την Aegean– περισσότερες από 30 πτήσεις αερομεταφοράς ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και επαναπατρισμού συμπολιτών μας, ενώ συνέβαλε στην πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων από τα συνεργεία καθαρισμού στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, αλλά και σε άλλους πέντε δήμους όπου διαθέτει εγκαταστάσεις. 

Παράλληλα, προσέφερε 50 υπερσύγχρονους αναπνευστήρες για την ενίσχυση των ΜΕΘ, καθώς και δωρεάν υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά κ.λπ.) σε νοσοκομειακούς φορείς, σώματα ασφαλείας, δήμους και οργανώσεις, ενώ συνεχίζει να στηρίζει ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δοκιμάζονται από την πανδημία. 

Ο Όμιλος κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την κρίση, δείχνοντας  προσήλωση στο στρατηγικό πλάνο, αλλά και επιδεικνύοντας ευελιξία στον επιχειρηματικό σχεδιασμό. Ο προσεκτικός προγραμματισμός του εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο, η αριστοποίηση λειτουργίας των σύγχρονων διυλιστηρίων, η αποδοτική διαχείριση της πολιτικής πωλήσεων, ο εξωστρεφής προσανατολισμός και η αξιοποίηση του πλεονεκτήματος σε αποθηκευτικούς χώρους στάθηκαν κρίσιμοι παράγοντες. 

Η ανθεκτικότητα του Ομίλου αποδείχθηκε με την ουσιαστική προστασία της υγείας των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (πραγματοποιήθηκαν πάνω από 15.000 τεστ στο προσωπικό), αλλά και με τη διατήρηση στο 100% της λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, παρά το ιστορικά δυσμενές περιβάλλον για τις εταιρείες διύλισης, με τη διεθνή αλλά και την εγχώρια αγορά να σημειώνει πρωτοφανή πτώση της ζήτησης (μέχρι και 90% σε καύσιμα αεροπορίας) και πολλά ευρωπαϊκά διυλιστήρια να μειώνουν την παραγωγή ή να προχωρούν σε διακοπή δραστηριοτήτων, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ παρουσίασε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2020 και διατήρησε ισχυρό ισολογισμό. Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 256 εκατ. ευρώ, οι συνολικές πωλήσεις στους 3,7 εκατ. τόνους, ενώ η νέα αύξηση των εξαγωγών κατά 10% αντιστάθμισε εν μέρει τη μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, συνέχισε να βελτιώνει την κεφαλαιακή του διάρθρωση αντλώντας επιπλέον ρευστότητα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. 

«Το περιβάλλον αναμένεται να παραμείνει δύσκολο, με τα σενάρια ανάκαμψης να προβλέπουν ουσιαστική βελτίωση μετά τα μέσα του 2021», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης. Ωστόσο εκτιμά ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα θετικές, αλλά χρειάζεται υπομονή, καθώς η ανάκαμψη δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «έχουμε μπροστά μας ακόμη ένα δύσκολο εξάμηνο, όπου, εκτός από τα μακροοικονομικά δεδομένα, θα πρέπει η απόλυτη προσήλωσή μας να παραμείνει στο θέμα της προστασίας της υγείας, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Είναι, όμως, δεδομένη η ανάκαμψη με γρήγορους ρυθμούς και σ’ αυτό θα συντελέσει και η βελτιούμενη ψυχολογία».

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η τωρινή συγκυρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σημαντική ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με όσο το δυνατόν πιο δομικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση «χρειάζεται σταθερότητα αλλά και στήριξη όλων των κλάδων της οικονομίας, με τη συνδρομή της κυβέρνησης και της Ε.Ε.», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει ότι αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό, γιατί εκτός από χρηματοδότηση δίνει το μήνυμα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι σημασία έχει η αξιοποίηση των πόρων, δηλαδή να υπάρξει ισορροπία μεταξύ κρατικών έργων υποδομής, ενεργειακής μετάβασης, αλλά και παραγωγικών επενδύσεων που θα φέρουν οικονομική δραστηριότητα. 

Με εμφανή την αλλαγή που έχει ήδη επιφέρει η κρίση κορωνοϊού στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και με δεδομένη την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επισπεύδουν τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, μια εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά στη μετεξέλιξή τους σε έναν καινοτόμο Όμιλο παροχής ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Όραμα του Ομίλου είναι να διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση στην Ανατολική Μεσόγειο, μεγιστοποιώντας τις αποδόσεις στις βασικές του δραστηριότητες και, παράλληλα, αναπτύσσοντας ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο αυτό, επικαιροποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό, εστιάζοντας στη διαρκή βελτίωση της ασφάλειας, της ανταγωνιστικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των δομών και της εταιρικής διακυβέρνησης. Με στοχευμένες επενδύσεις, επιδιώκει την ταχύτατη ανάπτυξη σε νέες αγορές –με έμφαση στο φυσικό αέριο, στις ανανεώσιμες πηγές και στην ηλεκτρική ενέργεια–, την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη διαρκή βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων διύλισης, καθώς είναι δεδομένο ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής αγοράς και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση και ο κλάδος της Ευρωπαϊκής Διύλισης έχει καταθέσει εγκαίρως την πρότασή του για την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα των νέων προϊόντων χαμηλότερου άνθρακα. 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έδωσε ένα ουσιαστικό δείγμα γραφής της νέας επιχειρηματικής κατεύθυνσης που υλοποιεί, με την ολοκλήρωση εξαγοράς του γιγάντιου πάρκου φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη. Αποτελεί το σημαντικότερο ενιαίο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2022. Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ, με ελληνική συμμετοχή άνω του 35% σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία.
«Η μετάβαση της αγοράς στο νέο ενεργειακό μοντέλο είναι πλέον δεδομένη και όσες εταιρείες δεν το αναγνωρίζουν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο μέλλον», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων του Ομίλου, προσθέτει: «Παρά τα θεσμικά προβλήματα που υφίστανται στην αγορά ενέργειας, σκοπεύουμε την περίοδο αυτή να υλοποιήσουμε τα σχέδια ανάπτυξης για πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς και να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις δραστηριότητές μας, ώστε να οδηγήσουμε τον Όμιλο σε μια πιο ισχυρή θέση για το μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή