Κ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Aegean: Προσαρμογή, ευελιξία και υψηλές αντοχές για την ανάκαμψη από την πανδημία

Aegean: Προσαρμογή, ευελιξία και υψηλές αντοχές για την ανάκαμψη από την πανδημία

Με την πανδημία να επιμένει και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης να βαθαίνουν, ο χρόνος που πέρασε αποτελεί αναμφίβολα για τον κλάδο των αερομεταφορών τη δυσκολότερη περίοδο στην ιστορία του παγκοσμίως. Μετά από ένα αναιμικό και σύντομο καλοκαίρι, με δραστηριότητα που μόνο για λίγο κατάφερε να αγγίξει το 50% και με τα lockdowns ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχουν και πάλι σχεδόν εκμηδενίσει το πτητικό έργο, όλα δείχνουν πως και οι επόμενοι δύο-τρεις μήνες θα συνεχίσουν να δυσχεραίνουν τις άοκνες προσπάθειες των αεροπορικών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον δυσκολότερο και λιγότερο προβλέψιμο χειμώνα τους εδώ και δεκαετίες. 

Για την AEGEAN, τον μεγαλύτερο ελληνικό αερομεταφορέα, με το 80% της δραστηριότητάς του να αφορά το εκτεταμένο δίκτυο εξωτερικού, η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε από την πρώτη μέρα μια επίπονη μάχη προσαρμογής και αντοχής, με τις προσπάθειες της ηγεσίας και των στελεχών της να εστιάζουν τόσο στη διαμόρφωση των απαραίτητων διαδικασιών για την προστασία της υγείας των επιβατών και των πληρωμάτων της εταιρείας, όσο όμως και στην αντιμετώπιση των εμπορικών και οικονομικών προκλήσεων. Με ευρηματικότητα και καινοτομία, πρωτίστως για να ανταποκριθεί με ταχύτητα στις νέες ανάγκες των επιβατών της. 

«Απέναντι στην καταστροφική επίδραση της πανδημίας στον κλάδο και στην εταιρεία μας, χρειαζόμαστε να υποστηρίξουμε το όραμά μας για διαρκή εξέλιξη των υπηρεσιών μας προς τους επιβάτες μας, για συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, αλλά και για ουσιαστική συμβολή της εταιρείας μας στην οικονομία της χώρας.

Οφείλουμε να προγραμματίζουμε, να προσαρμοζόμαστε στις νέες ανάγκες των επιβατών και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, μόλις οι υγειονομικές εξελίξεις το επιτρέψουν», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, κατά την παραλαβή ενός ακόμη Α321neo, από τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Τα νέα Airbus neo φέρνουν τον στόλο της εταιρείας ακόμη πιο κοντά στη νέα εποχή των περισσότερο πράσινων, ψηφιακά εξελιγμένων και βιώσιμων μεταφορών και αναμένεται να προσδώσουν επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην AEGEAN μετά το πέρας της κρίσης του Covid-19. Με μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, αυξημένη χωρητικότητα και προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως πλατφόρμα ανάπτυξης μιας νέας, ψηφιακά αναβαθμισμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών και των δυνατοτήτων της τεχνικής βάσης από το πολύπειρο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας, που κατέστη εφικτή λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των τελευταίων μηνών, δημιουργεί νέες προοπτικές και δυνατότητες βελτίωσης της αποδοτικότητάς της, καθώς καθιστά εφικτή την πραγματοποίηση ξανά στην Ελλάδα και των πλέον απαιτητικών συντηρήσεων, τις οποίες μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε η AEGEAN κυρίως σε κέντρα του εξωτερικού.  

Έτσι, οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων φαίνεται να δημιουργούν ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, με την ταχεία εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών αλλά και τη θέσπιση κοινών κανόνων μετάβασης από χώρα σε χώρα πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να αποτελούν, ωστόσο, κρίσιμες παραμέτρους. Άλλωστε η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη εφαρμόζουν αεροπορικές αλλά και αεροδρόμια πιστοποιεί ότι το αεροπορικό ταξίδι εξακολουθεί να παραμένει ένας εξαιρετικά ασφαλής τρόπος μετακίνησης και μέσα στην πανδημία. Ενώ και η AEGEAN ήταν μία από τις λίγες εταιρείες που αναγνωρίστηκαν διεθνώς για τις διαδικασίες υγιεινής, ασφάλειας και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζουν για τον Covid-19, σε όλα τα στάδια και τη διάρκεια του ταξιδιού, και έλαβε πρόσφατα σχετική διάκριση 4 αστέρων από τη Skytrax (4-Star Covid-19 Airline Safety Rating).

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον οι προοπτικές πράγματι επιβεβαιωθούν, η AEGEAN έχει σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα απευθείας πτήσεων εξωτερικού για το 2021 με επίκεντρο την περιφέρεια και τα νησιά και με αφετηρία τον προσεχή Μάιο και Ιούνιο. Με την Αθήνα να παραμένει ο κύριος κόμβος της εταιρείας, με περισσότερα από 40 αεροσκάφη και την ενισχυμένη δραστηριότητα από τις 7 περιφερειακές βάσεις της στην περιφέρεια με 17 έως 20 αεροσκάφη που θα επιχειρούν αποκλειστικά και απευθείας με τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις από και προς τους μεγαλύτερους προορισμούς του εξωτερικού, η AEGEAN διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού, τη νέα –ωστόσο και πάλι διαφορετική– τουριστική περίοδο. 

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή και σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά απρόβλεπτο και διαρκώς μεταβαλλόμενο, η AEGEAN συνεχίζει να εστιάζει στην αναγκαία ευελιξία και την προσαρμογή του προϊόντος και του δικτύου της στις σημερινές συνθήκες, στην περαιτέρω θωράκιση της χρηματοοικονομικής της θέσης και στην ενίσχυση των υψηλών αντοχών της, διατηρώντας πάντα στο επίκεντρο τους επιβάτες και τους ανθρώπους της.