Eurobank: Με προβάδισμα και εξυγιασμένο ισολογισμό στη μάχη για την ανάκαμψη

Eurobank: Με προβάδισμα και εξυγιασμένο ισολογισμό στη μάχη για την ανάκαμψη

Έχοντας επιτύχει την ταχύτερη και μεγαλύτερη εξυγίανση χαρτοφυλακίου, η Eurobank αφιερώνει τις δυνάμεις της στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην επίσπευση του επιχειρησιακού της μετασχηματισμού, με κεντρικό πυλώνα τον περαιτέρω εμπλουτισμό του ψηφιακού της δικτύου.

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία διανύει το δεύτερο lockdown σε συνθήκες ύφεσης, η οποία αναμένεται φέτος να φθάσει σχεδόν στο 10%, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης που παραμένει ο ρυθμιστής των οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως. Συλλογικός στόχος είναι η ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, με την κυβέρνηση να προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 4,8% εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας για τα πρώτα νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών.

Η Eurobank, έχοντας εξυγιάνει, πρώτη στην εγχώρια αγορά, τον ισολογισμό της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επικεντρώνεται σήμερα στον βασικό της ρόλο, δηλαδή στη στήριξη των πελατών της, και ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της σε όλα τα επίπεδα, με κεντρική επιδίωξη την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για όλους στη μετά Covid εποχή. 

Η Τράπεζα εισέρχεται σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με την άνεση των κινήσεων που της εξασφάλισε η έγκαιρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του πολυεπίπεδου σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο ξεκίνησε το 2018 με την απορρόφηση της Grivalia και ολοκληρώθηκε φέτος την άνοιξη με απόλυτη επιτυχία, παρά την πανδημία. Με το σχέδιο αυτό, γνωστό πλέον και ως μοντέλο Eurobank, που εξελίχθηκε σε πιλότο συνολικά για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Τράπεζα πέτυχε δραστική μείωση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE), που αναμένεται να κλείσει φέτος οριακά άνω του 14%, σημαντικά χαμηλότερα του μέσου όρου της αγοράς. 

Η Eurobank προχώρησε σε δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις, ενεργοποίησε πρώτη το πρόγραμμα «Ηρακλής», ενώ ολοκλήρωσε, εν μέσω της φετινής κρίσης, την πώληση του 80% της FPS στην doValue, την κορυφαία εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα.

Σήμερα, έχοντας επιτύχει την ταχύτερη και μεγαλύτερη εξυγίανση χαρτοφυλακίου, τη θωράκισή της και τον ιδιωτικό της χαρακτήρα με τη στήριξη των μετόχων της, η Eurobank αφιερώνει τις δυνάμεις της στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην επίσπευση του επιχειρησιακού της μετασχηματισμού, με κεντρικό πυλώνα τον περαιτέρω εμπλουτισμό του ψηφιακού της δικτύου, ως της νέας μορφής του «επιχειρώ» για μια σύγχρονη τράπεζα σήμερα.

Στηρίζοντας την πραγματική οικονομία και τις μεγάλες επενδύσεις

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά παγκοσμίως, η Eurobank κατέγραψε καθαρά κέρδη 348 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, διατηρώντας ισχυρά τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων. Υποστηρίζει τη ρευστότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων με νέες εκταμιεύσεις δανείων, αναστολές πληρωμών και σειρά άλλων μέτρων. Η καθαρή οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων της Τράπεζας ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, με περίπου ίδιο ποσό αύξησης και στις καταθέσεις, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία εκταμίευσης επιπλέον 0,7 δισ. ευρώ μέσω προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έχει προσφέρει σε πελάτες αναστολές πληρωμών για δάνεια 4,9 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2021, περίπου 1,3 δισ. ευρώ στεγαστικών είναι υπό ένταξη, το 2021, στο πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ, πέραν των κρατικών προγραμμάτων, έχει αναλάβει ειδική πρωτοβουλία για τον τουρισμό με πακέτο 750 εκατ.

Ταυτόχρονα, στηρίζει στρατηγικά κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία της χώρας και θα συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Διαθέτοντας την οργανωτική ικανότητα να υποστηρίζει και να χρηματοδοτεί έργα μεγάλης εμβέλειας, συμμετέχει με κεντρικό ρόλο στο έργο-ορόσημο του Ελληνικού, ενώ είναι αποκλειστικός χρηματοδότης στο μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. 

Ισχυρά αντανακλαστικά και ετοιμότητα στο crash test της πανδημίας

Η Τράπεζα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη δυναμικών επιχειρηματικών σχεδίων σε κλάδους που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα στην επιχειρηματική της στρατηγική. Η προσήλωση στις Αρχές της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με πολυετείς, μεγάλες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποδείχθηκαν ισχυρά όπλα στην αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης πρόκλησης που συνιστά η πανδημική κρίση, για μια επιχείρηση που θέλει να παραμείνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα είναι μία από τις 25 πιο βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα για το 2020 (Most Sustainable Companies in Greece 2020), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020 και του θεσμού Bravo.

Η ανταπόκριση της Τράπεζας στην πανδημία, ένα stress test πολλών ταχυτήτων και σε πολλά επίπεδα, η υψηλή ετοιμότητα και η εμπειρία χρόνων σε κομβικά μέτωπα της επέτρεψαν να ανταποκριθεί άριστα σε δύσκολες συνθήκες, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη λειτουργία και εξυπηρέτηση. Είναι μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων που πέτυχαν άμεσα πολύ υψηλά ποσοστά τηλεργασίας έως και 80% σε κεντρικές υπηρεσίες.

Για την Τράπεζα, που εδώ και 20 χρόνια επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εμπλουτίζοντας συνεχώς το ψηφιακό της δίκτυο προϊόντων και υπηρεσιών, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής δρομολογημένων έργων και υποδομών.

Επιδιώκει να είναι ψηφιακός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις με καινοτόμες, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα Business Banking e-Commerce solutions, για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων να αποκτήσουν ένα ολοκληρωμένο e-shop, την πρωτοποριακή υπηρεσία Eurobank Payment Link, που επιτρέπει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις σε επιχειρήσεις χωρίς e-shop, καθώς και την επιτυχημένη υπηρεσία v-Banking.

Για τους ιδιώτες πελάτες εξασφαλίζει δυνατότητες υψηλών προδιαγραφών μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, όπως το Eurobank Wallet και το Eurobank Mobile App και άλλες λειτουργικότητες, όπως η υπηρεσία Cards Control μέσω e-Banking αλλά και online προϊόντα. Η Eurobank αναδείχθηκε, από το Global Finance, ως «Best Consumer Digital Bank in Greece» για το 2020, για 3η διαδοχική χρονιά, και ως Distinguished Crisis Leader για το 2020 για τη συνολική της δράση στην πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή