ELPEN: Στηρίζουμε την επάρκεια φαρμάκων και πρωτοστατούμε σε επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη

ELPEN: Στηρίζουμε την επάρκεια φαρμάκων και πρωτοστατούμε σε επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ELPEN: Στηρίζουμε την επάρκεια φαρμάκων και πρωτοστατούμε σε επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη-1

Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία τις οικονομίες και τις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση έγινε ακόμη η αφορμή για την επαναξιολόγηση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Και στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε δυναμικά στο προσκήνιο τη στρατηγική αξία της ύπαρξης ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών σε 3 εκατομμύρια ασθενείς 

Η έλλειψη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού παραμένει ακανθώδες ζήτημα για πολλές χώρες μέχρι και σήμερα. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις χωρών που κατά την έναρξη της πανδημίας ανέστειλαν τις εξαγωγές φαρμάκων και υγειονομικού υλικού ή έκλεισαν τα σύνορά τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τις εγχώριες ανάγκες.
 
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τις μεγάλες παραγωγικές της δυνατότητες, στηρίζει την αυτάρκεια της χώρας και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ασθενείς καλύπτουν τις ανάγκες τους με ελληνικά φάρμακα, που παράγονται εδώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από την ελληνική παραγωγή καλύπτονται και οι επείγουσες ανάγκες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Τη συμβολή αυτή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην αντιμετώπιση της Covid-19 αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΣΕΒ.

Σταθερή συμβολή στην ανάπτυξη 

Όλοι συμφωνούν ότι το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι οι επενδύσεις στη βιομηχανία και στη μεταποίηση. Είναι απαραίτητο ως χώρα να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι κλάδοι που δημιουργούν νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και προωθούν την έρευνα, την καινοτομία και τις εξαγωγές. 

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας τέτοιος ελπιδοφόρος κλάδος, με μεγάλη αξία για την οικονομία. Οι παραγωγικές επενδύσεις των φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα για την επόμενη τριετία θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και θα έχουν μια μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας. 

Τα επόμενα χρόνια, οι 29 ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες θα δημιουργήσουν 12 νέα εργοστάσια και 52 νέες γραμμές παραγωγής, με παράλληλη την ενίσχυση των υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών – ερευνητικών κέντρων και τμημάτων. Συγχρόνως, θα αυξηθεί σημαντικά η απασχόληση με σταθερές νέες θέσεις εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ELPEN. Οι επενδύσεις μας εστιάζουν σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος και βασικός είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των τριών παραγωγικών μονάδων και η ενίσχυση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης στο Πικέρμι. 

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με το νέο Κέντρο Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης  που θα δημιουργήσουμε στα Σπάτα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2023. 

Ο τρίτος άξονας είναι ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα, το οποίο αναμένουμε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022. Το εργοστάσιο θα περιλαμβάνει δύο καινοτόμες μονάδες παραγωγής με τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα και 85% της παραγωγής του θα αφορά εξαγωγές. Το επενδυτικό μας πλάνο για την επόμενη τετραετία ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την υλοποίηση επενδύσεων σε εξειδικευμένες ή νέες μορφές φαρμάκων, όπως είναι τα ογκολογικά σκευάσματα.  

Το σταθερό πλαίσιο και η άρση των αντικινήτρων είναι προϋπόθεση των επενδύσεων.Καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση των επενδύσεων που σχεδιάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα παίξει η ύπαρξη σταθερού πλαισίου και η άρση των αντικινήτρων. Για πολλά χρόνια ο κλάδος μας υπέστη αλλεπάλληλες και ασύμμετρες επιβαρύνσεις και συστηματική υπερφορολόγηση σε ποσοστό 70% μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων. Η νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις θα συμβάλει καθοριστικά στον πολλαπλασιασμό των επενδυτικών πλάνων του κλάδου μας. Είναι απαραίτητο η ρύθμιση αυτή να ισχύσει τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει τη στρατηγική κατεύθυνση και το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τη βούληση να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό περιφερειακό κέντρο παραγωγής και έρευνας φαρμακευτικών προïόντων στον παγκόσμιο χάρτη της υγείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή