Eldorado Gold: Η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου δίνει αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα

Eldorado Gold: Η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου δίνει αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ένα γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας κι ανασφάλειας, ενώ μετά από μια μακρά και επίπονη περίοδο δημοσιονομικής ασφυξίας εξαιτίας της κρίσης, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει εκ νέου το φάσμα της ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη μεταστροφής του προσανατολισμού της οικονομίας και η αναζήτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου το οποίο θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη προοπτική για τη χώρα, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία.

Ο μεταλλευτικός κλάδος αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» της χώρας στη δημιουργία, υποστηρίζοντας τόσο την εγχώρια βιομηχανία,όσο και την εξωστρέφεια της οικονομίας μέσα από τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας εκτιμάται στα 2,4 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό μέρος βρίσκεται στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Ευρώπης με βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού, αργύρου, χαλκού και ψευδάργυρου συνολικής αξίας 72 δισ. ευρώ.

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική του ελληνικού μεταλλευτικού κλάδου και τις προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να απελευθερώσει η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού δυναμικού της χώρας, η Eldorado Gold δραστηριοποιείται από το 2012 μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, υλοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, και προχωρώντας στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Η επένδυση της Eldorado Gold έχει δημιουργήσει πολύπλευρα θετικό αποτύπωμα που ενισχύει την απασχόληση, διατηρώντας 1.650 θέσεις εργασίας σήμερα. Μέχρι σήμερα, η δραστηριότητα της εταιρείας έχει ενισχύσει τα κρατικά έσοδα κατά 375 εκατ. ευρώ και την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής με έργα υποδομής και κοινωνικής στήριξης ύψους άνω των 22 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί σε τοπικούς επαγγελματίες και εργολάβους και συνολικά περισσότερα από 890 εκατ. ευρω σε ελληνικές επιχειρήσεις για προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει υποβάλει ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που προβλέπει πρόσθετες επενδύσεις περί των 2 δισ. δολαρίων, αυξημένα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο, την απασχόληση και την τοπική κοινωνία, καθώς και μέγιστη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η επιτυχής ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδίου θα σημάνει την υλοποίηση της μεγαλύτερης απευθείας ξένης επένδυσης στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή –με την ολοκλήρωση του παγκοσμίου κλάσης έργου των Σκουριών–, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ηχηρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή