Ίδρυμα Ωνάση: Επίκεντρο της αποστολής μας ήταν και θα παραμείνει για πάντα ο άνθρωπος

Ίδρυμα Ωνάση: Επίκεντρο της αποστολής μας ήταν και θα παραμείνει για πάντα ο άνθρωπος

Επενδύοντας από το 1975 στους τομείς του πολιτισμού, της υγείας και της παιδείας, δημιουργούμε συνθήκες, αναζητάμε ιδέες και πυροδοτούμε συζητήσεις που οδηγούν σε μια καλύτερη κοινωνία.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη ναυτιλία στην κοινωφέλεια

Από το 1975, συνεχίζοντας το όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση, η εταιρεία Olympic Shipping and Management S.A. διαχειρίζεται έναν υπερσύγχρονο στόλο πλοίων επανδρωμένων κυρίως από Έλληνες αξιωματικούς. Αυτό που ξεκινάει ως αγώνας στις θάλασσες όλου του κόσμου επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία ως επένδυση στην υγεία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, μέσα από τις δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση.

Στον τομέα της Υγείας, για πάνω από 30 χρόνια, το Ίδρυμα Ωνάση επενδύει στη ζωή χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους, αλλάζοντας το τοπίο της ιατρικής στην Ελλάδα. Κατασκεύασε και δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο, το πρότυπο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) και συνεχίζει το κοινωφελές έργο στην υγεία με το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), απαντώντας σε μια επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας για την ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί στην ελληνική Πολιτεία το 2024. Είναι ζήτημα υγείας, είναι ζήτημα πολιτισμού.

Γυμνάζουμε την ψυχή, κάνει καλό

Κάθε χρόνο, ο τομέας Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση μεγαλώνει και καταρτίζει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό. Εργαστήρια δημιουργικών μαθημάτων μουσικής μέσα από ψηφιακές εφαρμογές για παιδιά, ερευνητικά σεμινάρια του Αρχείου Καβάφη για εκπαιδευτικούς, χορό για ανθρώπους 65+ αλλά και μεικτές ομάδες ατόμων με και χωρίς αναπηρία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι για όλους. Την ίδια στιγμή, αγκαλιάζει την Ειδική Αγωγή και δημιουργεί εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις απελευθερώνοντας τις δυνάμεις παιδιών με αναπηρία, όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε πόλεις όλης της Ελλάδας. Μέσα από τη μουσική και την εικαστική έκφραση ανοίγουν νέοι δημιουργικοί δρόμοι, που επεκτείνονται και εξελίσσονται. Η Ειδική Αγωγή είναι ο δρόμος ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη γνώση, την τέχνη και τη χαρά της μάθησης. Με πίστη στην εξέλιξη του ατόμου, το Ίδρυμα Ωνάση διαμορφώνει την κοινωνία του μέλλοντος, έχοντας προσφέρει περισσότερες από 7.300 Υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αρχείο Καβάφη. Ένα αρχείο ανοιχτό σε όλους

Το 2012, το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε τη διαχείριση του Αρχείου Καβάφη, ώστε να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση σε κοινό και ερευνητές. Ψηφιοποίησε πάνω από 2.000 τεκμήρια σε ελληνικά και αγγλικά, ανάμεσά τους, χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή.

Ανακαλύψτε την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη στο cavafy.onassis.org

Ο πολιτισμός είναι μαζί  

Το Onassis Culture, o τομέας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας τη Στέγη στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του, με τις παραστάσεις θεάτρου και χορού, τις εκθέσεις, τις συζητήσεις, τις διαλέξεις, τις εκδόσεις και τη σταθερή διαδικτυακή της παρουσία, ξεκινά τη συζήτηση για το τι συμβαίνει, τι θα έπρεπε να συμβαίνει στην Αθήνα, στη Βηρυτό, στα Βαλκάνια, στο Λος Άντζελες, στο Μπουένος Άιρες – με άλλα λόγια, σε όλο τον κόσμο.

We stay close, not closed

Απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής δημιουργεί το Onassis Channel στο YouTube με νέο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα, ψηφιακές πρεμιέρες, archived παραστάσεις, podcasts, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, αναπάντεχες συναντήσεις. Στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση συναντάμε νέο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα. 

Το σύμβολο της Δημοκρατίας πιο φωτεινό και προσβάσιμο για όλες και όλους

Το 2020 το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάστηκε με την Πολιτεία σε ένα έργο μεγάλης εμβέλειας για την ελληνική κοινωνία. Σε συνεργασία με τη βραβευμένη με ΕΜΜΥ, σχεδιάστρια φωτισμού, Ελευθερία Ντεκώ, το Ίδρυμα Ωνάση υλοποίησε τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, αντικατέστησε το αναβατόριο με έναν πρότυπο και μοναδικό στο είδος του ανελκυστήρα και ανέλαβε την πλήρη αποκατάσταση των υφιστάμενων διαδρομών ΑμεΑ, ενώ παρέδωσε και δύο σύγχρονα golf-carts για τους επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες. Το σύνολο του έργου αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τις δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση στο onassis.org

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή