Πρέπει να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά με τις ειλικρινείς μας προσπάθειες

Πρέπει να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά με τις ειλικρινείς μας προσπάθειες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική πρόκληση που έχετε;

Ο χώρος μας συνδυάζει πληθώρα συναισθημάτων, έντασης και αποχρώσεων που δύσκολα «γεύεσαι» σε άλλους εργασιακούς χώρους. Οι αποχρώσεις ονομάζονται χαρά, λύπη, πόνος, λαχτάρα, σθένος, αγωνία, φόβος και αφορούν την εμπλοκή με τον ασθενή, τους οικείους του, ανθρώπους που μάλλον δεν γνωρίζεις. Που ήρθαν όμως στη δύσκολη ώρα να σου εμπιστευτούν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τη ζωή και την υγεία τους. Το πιο βαθύ συναίσθημα είναι και η πιο δυνατή πρόκληση που αντιμετωπίζεις: να τιθασεύεις όποιον φόβο ή αγωνία έχεις και να κάνεις το χρέος σου δίχως την παραμικρή έκπτωση. Αυτό είναι το πιο ακριβό εισιτήριο για να κοιμάσαι γαλήνια τα βράδια. 

Πιστεύετε ότι οι γυναίκες έχουν ρόλο να παίξουν στην ανάπτυξη ηθικών και βιώσιμων τεχνολογιών;

Νιώθω πως ήδη βρισκόμαστε στον δρόμο της ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων στην επιστήμη. Αν και το ποσοστό των γυναικών που ασχολούνται με θετικές επιστήμες έχει αυξηθεί σημαντικά, το ποσοστό των ερευνητριών είναι χαμηλότερο από 30%. Αντιλαμβάνομαι πως πρέπει να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά μέσα από τις ειλικρινείς μας προσπάθειες, να την αποδεσμεύσουμε από παρακαταθήκες και προκαταλήψεις. Να αναθρέψουμε τα νεότερα παιδιά ώστε, απαλλαγμένα από ενοχές, να δημιουργήσουν και να γιγαντώσουν τα επιτεύγματά τους, ελεύθερα, δίχως φόβο για τη σύγκρισή τους μαζί μας.  

Για ποιο επαγγελματικό σας επίτευγμα νιώθετε μεγαλύτερη υπερηφάνεια;

Στη δουλειά μου έχουμε γαλουχηθεί να μαχόμαστε στην πρώτη γραμμή και να μη νιώθουμε πως κάνουμε κάποιο κατόρθωμα. Ίσως γιατί ενδέχεται αυτό να αναχαιτίσει την επόμενη εμπλοκή στη μάχη. Θυμάμαι ωστόσο έντονα, αν και έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, την ημέρα που γίναμε κοινωνοί της πανδημίας. Κληθήκαμε άμεσα να εφεύρουμε μεθόδους για να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας και φυσικά όλο το προσωπικό της κλινικής. Και, σε συνεργασία με μια άρρηκτα δεμένη επιστημονική ομάδα, υλοποιήσαμε τη δική μας γραμμή άμυνας απέναντι στην απειλή. Έτσι σήμερα έχουμε δημιουργήσει ένα σθεναρό πλαίσιο ασφαλείας γύρω από το νοσοκομείο μας και τους ασθενείς μας.

Τι θα θέλατε να γνωρίζουν οι άνδρες για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, ιδίως αυτή την περίοδο, την αξία της ανθρώπινης ζωής και πόσες θυσίες είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σχετικά δεδομένο. Θεωρώ, όμως, πως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να διακρίνουμε την αξία της ανθρώπινης υπόστασης δίχως διακρίσεις. Δίχως να ξεχνάμε πως είμαστε όλοι προικισμένοι με νου και καρδιά. Και πως μπορούμε να κάνουμε όνειρα ίδια και κατορθώματα κοινά.

Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Σπούδασε Νοσηλευτική στο ΤΕΙ Αθηνών και είναι κάτοχος MSc από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σε «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – Επείγουσα Νοσηλευτική» και MSc του Conservatoire National Des Arts Et Metiers στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή