Δεν θέλω οι γυναίκες να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια μειοψηφία

Δεν θέλω οι γυναίκες να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια μειοψηφία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ποιο επαγγελματικό σας επίτευγμα νιώθετε μεγαλύτερη υπερηφάνεια;

Θεωρώ επίτευγμα το ότι έχω συνεργαστεί με κορυφαίους επιστήμονες. Στο Στάνφορντ είχα καθηγητή τον Thomas Kailath, βραβευμένο με το National Science Metal, κάτι ανάλογο με το βραβείο Νόμπελ για την τεχνολογία. Εργάστηκα στο Bell Labs με τον νομπελίστα Arno Penzias. Αργότερα, στο Πολυτεχνείο, η ομάδα μου διακρίθηκε επανειλημμένα στην Ευρώπη σε θέματα cloud computing και internet of things. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια τη νιώθω για τους φοιτητές που δουλέψαν μαζί μου στη διπλωματική εργασία και στο διδακτορικό τους και τώρα κοσμούν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και εταιρείες στον κόσμο. Η συνεργασία μαζί τους είναι αυτό που απολαμβάνω περισσότερο στην ακαδημαϊκή μου καριέρα. 

Πιστεύετε ότι οι γυναίκες είναι πιο ανταγωνιστικές στον χώρο εργασίας;

Νομίζω πως αυτό είναι ένα λανθασμένο στερεότυπο, όπως και πολλά άλλα που αναπαράγονται ως «αντικειμενικές» αλήθειες. Συχνά οι άνθρωποι είναι θύματα βολικών ψευδαισθήσεων, όπως έχει περιγράψει ο Daniel Khaneman στο βιβλίο τίτλο «Σκέψη, αργή γρήγορη». Η κοινωνία μας θα ωφεληθεί ιδιαίτερα, αν προσαρμόσουμε τη σκέψη μας στην πραγματικότητα αντί σε αντανακλαστικές προκαταλήψεις.

Γιατί έχουμε λίγες γυναίκες σε χώρους που σχετίζονται με την τεχνολογία; 

Η τεχνολογία διαμορφώνει το μέλλον κι έχουμε εκεί μικρή αντιπροσώπευση των γυναικών. Όμως, επικεντρωνόμενοι μόνο στον αποκλεισμό των γυναικών από την τεχνολογία, οδηγούμαστε στον κατακερματισμό της γυναικείας ταυτότητας και των διεκδικήσεων του κινήματος. Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα στο βιβλίο του «Ταυτότητες», αυτός είναι βασικός λόγος αποτυχίας των κινημάτων μειονοτήτων. Δεν θέλω όμως οι γυναίκες να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια μειοψηφία. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε ώστε να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. 

Η τεχνολογία δίνει ευκαιρίες για την ενσωμάτωση και την ανέλιξη των γυναικών ή απειλεί να διευρύνει το χάσμα των φύλων; 

Η τεχνολογία είναι μονόδρομος. Η πρόοδός της θα αλλάξει τη ζωή όλων. Η χρήση της μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην ενδυνάμωση των ατόμων και στην παροχή ίσων ευκαιριών στην ευημερία. Αυτό είναι το όραμά μου κι αν επιτευχθεί, θα ενισχύσει τις γυναίκες, αλλά και κάθε άνθρωπο. Οι κοινωνίες ή τα μέρη της κοινωνίας που δεν θα συμβαδίσουν με την πρόοδο θα μείνουν πίσω. Οι γυναίκες και οι άνδρες που δεν θα αποκτήσουν δεξιότητες με τις οποίες να μπορούν να συμμετέχουν στο νέο τεχνολογικό γίγνεσθαι δυστυχώς θα κινδυνεύσουν να περιθωριοποιηθούν.

Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Stanford και μεγάλη εμπειρία σε τεχνολογίες αιχμής, όπως υπολογιστικό νέφος, big data, IoT, semantic web, τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή