Η ψυχραιμία είναι βασικό εφόδιο για τις δύσκολες στιγμές κρίσεων

Η ψυχραιμία είναι βασικό εφόδιο για τις δύσκολες στιγμές κρίσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ποιο επίτευγμα της επαγγελματικής ζωής σας νιώθετε μεγαλύτερη υπερηφάνεια;

Θα απέφευγα τους όρους «επίτευγμα» και «υπερηφάνεια», γιατί πιστεύω πως υποδηλώνουν πολύ σημαντικότερα πράγματα. Αισθάνομαι, όμως, καλά για το ότι έκανα αργά και σταθερά βήματα εξέλιξης σε έναν δύσκολο χώρο, όπως αυτός του οικονομικού ρεπορτάζ, που δεν ήταν ο πλέον «ανοιχτός» σε γυναίκες. 

Ποιες πρακτικές επιστρατεύετε σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε;

Πιστεύω πως η ψυχραιμία είναι ένα βασικό εφόδιο για τις δύσκολες στιγμές κρίσεων. Ο χειρισμός τέτοιων καταστάσεων απαιτεί να μη λειτουργείς ποτέ εν θερμώ. Βεβαίως, δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος, αλλά προσπαθώ να το τηρήσω στον μέγιστο βαθμό.

Γιατί έχουμε τόσο λίγες γυναίκες σε χώρους και θέσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία; 

Οι ειδικότητες που έχουν να κάνουν με τον χώρο της ενέργειας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας μέχρι πρόσφατα δεν επιλέγονταν συχνά από τις γυναίκες ως αντικείμενο σπουδών. Ωστόσο, η τάση αυτή αλλάζει, αφού όλο και πιο πολλές γυναίκες επιλέγουν ως αντικείμενο σπουδών ειδικότητες που έως τώρα θεωρούνταν «ανδρικές». Στη νέα εποχή του ενεργειακού μετασχηματισμού, αλλά και του γενικότερου μετασχηματισμού της οικονομίας, θα βλέπουμε διαρκώς περισσότερες γυναίκες σε αυτούς τους τομείς, αφού πλέον τα «στεγανά» των ειδικοτήτων αρχίζουν να εκλείπουν.

Πιστεύετε ότι οι γυναίκες έχουν ρόλο να παίξουν στην ανάπτυξη πιο ηθικών και βιώσιμων τεχνολογιών;

Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι αντιμετωπίζομαι διαφορετικά στον εργασιακό μου χώρο, επειδή είμαι γυναίκα, παρά το ότι εργαζόμουν σε χώρους και αντικείμενα που παραδοσιακά ανδροκρατούνται. Πιστεύω στις ικανότητες και την ηθική του ατόμου και της προσωπικότητας, όχι του φύλου· ότι ο καλός επιστήμονας/επαγγελματίας είναι καλός επιστήμονας/επαγγελματίας είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα, σε όποιον κλάδο και αν εργάζεται. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η πρόοδος στον τομέα της τεχνολογίας και των λύσεων, καθώς και ο παράγων της ηθικής και της βιωσιμότητας πρέπει να είναι το ζητούμενο πάντα, ανεξάρτητα από φύλο, ειδικότητα, τομέα.

Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που έχετε λάβει για τη ζωή σας;

«Να μπορείς να λες όχι και να διασφαλίσεις ότι θα έχεις την επιλογή να πεις όχι, εάν χρειαστεί». Είναι μια συμβουλή που μου έδωσε ο πατέρας μου, όταν ήμουν πολύ μικρή, και φροντίζω να την ακολουθώ πάντα, όχι μόνο στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική μου ζωή.

Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ από το 2019. Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με εξειδίκευση στο οικονομικό ρεπορτάζ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως στέλεχος του Γραφείου Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή