Πρέπει να εμπλουτίζεις την ομάδα με αυτό που θα την κάνει πιο δυνατή

Πρέπει να εμπλουτίζεις την ομάδα με αυτό που θα την κάνει πιο δυνατή

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σας οδήγησε στη δουλειά που κάνετε σήμερα και τι σας κράτησε;

Επιθυμία μου ήταν να κάνω μια δουλειά που θα είχε ως βασικά στοιχεία την οργάνωση και τη συνεργασία ανθρώπινων πόρων και τον προγραμματισμό εργασιών σε ένα καλά δομημένο πλαίσιο, με σκοπό την επίτευξη ενός κοινού στόχου, όσο το δυνατόν πιο δημιουργικού. Παράλληλα πάντα μου άρεσε η εναλλαγή των projects. Το σημαντικότερο όμως σε σχέση με το πού βρίσκομαι σήμερα είναι η αφοσίωση και η πίστη στους στενούς μου συνεργάτες, ανεξάρτητα από το αν είναι προϊστάμενοι ή συνάδελφοι. Είχα την τύχη, σχετικά νωρίς, να συνεργαστώ με ανθρώπους με όραμα και πάθος, με τους οποίους ακολουθήσαμε κοινή πορεία. Έτσι σήμερα βρίσκομαι σε μια εταιρεία-πρότυπο, η οποία κάνει πράξη το inclusive leadership model και δίνει την ίδια βαρύτητα τόσο στην επιτυχημένη επιχειρηματική της δραστηριότητα όσο και στην εταιρική υπευθυνότητα και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. 

Ποια ήταν για εσάς η μεγαλύτερη πρόκληση όταν μεταβήκατε για πρώτη φορά σε ηγετική θέση;

Όταν αναλαμβάνεις μια διοικητική θέση, δεν αρκεί μόνο να δουλεύεις σκληρά ή να κατέχεις άριστα το γνωστικό σου αντικείμενο. Χρειάζεται να βοηθάς τους υφισταμένους σου να αναπτύσσονται διαρκώς. Να ενθαρρύνεις τα δυνατά τους σημεία και να τους βοηθάς να βελτιώσουν τα σημεία αδυναμίας τους, χωρίς να τους κάνεις να αισθάνονται ότι δεν επαρκούν για τη θέση. Ίσως το πιο δύσκολο είναι να αντισταθείς στη φυσική τάση να τα αναλαμβάνεις όλα εσύ γιατί «πιέζουν οι προθεσμίες», αλλά, αντίθετα, να αναθέτεις αρμοδιότητες και ευθύνες και να βοηθάς τους ανθρώπους να φέρουν σε πέρας ό,τι τους έχει ανατεθεί. Η πρόκληση είναι να φτιάξεις μια ομάδα με συναδέλφους που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και εσένα την ίδια. Δεν έχει νόημα να φέρνεις στην ομάδα ανθρώπους με τις ίδιες δεξιότητες. Αντίθετα, πρέπει να εμπλουτίζεις την ομάδα με αυτό που λείπει, αυτό που θα την κάνει πιο δυνατή και, τελικά, θα κάνει και εσένα πιο αποτελεσματική manager. Να βοηθήσεις τα μέλη μιας ομάδας να λειτουργούν ομαδικά και όχι ανταγωνιστικά και κυρίως να ενστερνιστούν το όραμα του οργανισμού ακόμα και σε απλά projects. 

Μέσα από την επαγγελματική σας πορεία έχετε αναπτύξει δεξιότητες για να διαπραγματεύεστε για οικονομικά ζητήματα και να διεκδικείτε αυτά που θεωρείτε ότι αξίζετε; 

Όταν διαπραγματεύεσαι για οικονομικά ζητήματα, πρέπει να έχεις ρεαλισμό ως προς το τι είναι εφικτό και τι όχι και να το διεκδικείς ψύχραιμα, με επιμονή και με επιχειρήματα, χωρίς εξάρσεις συναισθηματισμού και «εκβιασμούς» του τύπου «αν δεν μου δώσετε αυτό το ποσό, θα φύγω» ή «θα σταματήσω να δουλεύω όπως δούλευα» κ.λπ. 

Γενική διευθύντρια Οικονομικών και Εργασιών, PRODEA Investments. Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας PRODEA Investments και ιδρυτικό της μέλος. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με συμπληρωματικές σπουδές στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή