Ήθελα η δουλειά μου να είναι πρώτα λειτούργημα και μετά επάγγελμα

Ήθελα η δουλειά μου να είναι πρώτα λειτούργημα και μετά επάγγελμα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να εξελιχθούν οι γυναίκες επαγγελματικά, πρέπει να βελτιωθούν οι ίδιες ή το πλαίσιο που τις περιβάλλει;

Aυτές είναι παράλληλες διαδικασίες. Η βελτίωση του πλαισίου θα μας επιτρέψει να κινηθούμε με μεγαλύτερο δυναμισμό στον επαγγελματικό χώρο. Αλλά όσο αυτοπροσδιοριζόμαστε με όρους πατριαρχίας, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αναπαράγουμε το πλαίσιο που μας περιορίζει. Για να παραφράσω την Τόνι Μόρρισον, το να απελευθερώσεις τον εαυτό σου είναι ένα ζητούμενο, το να είσαι κυρία του απελευθερωμένου εαυτού σου είναι άλλο.

Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό των γυναικών; 

Νομίζω ότι ίσως το τελευταίο προπύργιο που πρέπει να κατακτήσουν οι γυναίκες είναι αυτό της Πληροφορικής. Θέλω πολύ να δω μεγάλους αριθμούς γυναικών σε αυτόν τον κλάδο σπουδών. 

Τι σας οδήγησε στη δουλειά που κάνετε σήμερα και τι σας κράτησε;

Αυτό που με οδήγησε στην εκπαίδευση είναι και αυτό που με κράτησε σε αυτήν. Έφτασα εδώ αναζητώντας γνώση και συναισθηματική πλήρωση που, κατά την άποψή μου, μόνο αν αυτό που κάνεις μεταφράζεται σε κοινωνική αξία μπορείς να έχεις. Δεν έδωσα ποτέ έμφαση σε χρηματικές απολαβές και τίτλους, γιατί ήθελα η δουλειά μου να είναι πρώτα λειτούργημα και μετά επάγγελμα. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο από αυτή την άποψη. Η εκπαίδευση τροφοδότησε την ψυχή μου, κινητοποίησε τη δημιουργικότητά μου και με έκανε πιo δεκτική στις απόψεις και στις εμπειρίες των άλλων.

Για ποιο επίτευγμα της επαγγελματικής σας ζωής νιώθετε μεγαλύτερη υπερηφάνεια;

Είμαι περήφανη για τα χρόνια που πέρασα ως καθηγήτρια. Χρωστώ ευγνωμοσύνη στα αμερικανικά πανεπιστήμια που με εκπαίδευσαν στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, με τις οποίες η τάξη μετατρέπεται σε τόπο ανταλλαγής ιδεών, με τον δάσκαλο καθοδηγητή και ταυτόχρονα μαθητευόμενο. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ύστερα από 9 χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών στην Αμερική βρήκα το σπίτι μου στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που επενδύει στην ποιοτική διδασκαλία. Το 2012 το Κολλέγιο μου έδωσε την ευκαιρία να ηγηθώ του προγράμματος Αριστείας, το οποίο προσφέρει υψηλού επιπέδου διεπιστημονικά μαθήματα σε φοιτητές που έχουν αριστεύσει μετά το πρώτο έτος σπουδών τους. Πέρα από την υποτροφία που τη συνοδεύει, η εισαγωγή στο πρόγραμμα συνεπάγεται μια σειρά από ευκαιρίες για τους φοιτητές. Τα τελευταία χρόνια, ως κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστημών, προσπαθώ να προωθήσω το ίδιο όραμα μέσα από καινούργια προγράμματα σπουδών. Το διδακτικό προσωπικό του Κολλεγίου είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιό του. Μαζί δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε μια πρότυπη ανώτατη εκπαίδευση για τη χώρα μας.

Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστημών στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στο οποίο διδάσκει από το 1993. Πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Master και διδακτορικού στον κλάδο των Αμερικανικών Σπουδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή