Υπάρχουν ακόμη δεύτερες σκέψεις όταν είσαι γυναίκα

Υπάρχουν ακόμη δεύτερες σκέψεις όταν είσαι γυναίκα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί έχουμε τόσο λίγες γυναίκες σε χώρους επιστήμης και καινοτομίας; 
Αυτό ίσχυε παλιά. Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την επιστήμη και την τεχνολογία και βρίσκονται σε αντίστοιχες υψηλές θέσεις. Ο λόγος που αυτό δεν γινόταν μέχρι σήμερα ήταν πιθανότατα κάποιες παγιωμένες νοοτροπίες και το γεγονός ότι ο άνδρας είχε πιο εύκολη πρόσβαση σε σπουδές που απαιτούσαν αφοσίωση και πολλά χρόνια μελέτης. Η γυναίκα πολλές φορές έβαζε την οικογένεια ως πρωταρχικό της στόχο και αυτό ίσως την έκανε να προτιμά σπουδές μικρότερης διάρκειας. Όσο όμως η γυναίκα βγαίνει στον στίβο «καριέρας» και όχι απλής απασχόλησης, τόσο περισσότερο συναντάμε γυναίκες σε τέτοιες θέσεις. Και, φυσικά, όσο το κράτος είναι αρωγός στον θεσμό της οικογένειας, ο αριθμός των γυναικών θα αυξάνεται.  

Είναι αλήθεια, πιστεύετε, ότι ακόμα και σήμερα τα κορίτσια δεν ενδιαφέρονται για τις επιστήμες και την τεχνολογία; 
Δεν μπορώ να πω ότι δεν ενδιαφέρονται. Προσφάτως, στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η ελληνική ομάδα, που αποτελείται από δύο αγόρια και δύο κορίτσια, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Στην DEMO, το 45% των εργαζομένων είναι γυναίκες – πολλές, μάλιστα, βρίσκονται στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, στη φαρμακοεπαγρύπνηση, στον έλεγχο ποιότητας και στην πληροφορική. Στις εισαγωγές στις σχολές θετικών επιστημών στην Ελλάδα, θα δούμε αρκετά νέα κορίτσια. Από το 1910 έως το 2010, 40 γυναίκες έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, με 17 από αυτές σε επιστήμες. Πάντα υπήρχαν καινοτόμες και πρωτοπόρες γυναίκες επιστήμονες, οι ανακαλύψεις των οποίων βοήθησαν στη διαμόρφωση του πολιτισμού μας.  
 
Πιστεύετε ότι οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερο ρόλο να παίξουν στην ανάπτυξη ηθικών και βιώσιμων τεχνολογιών;
Δεν είναι απόλυτο αυτό. Εάν ήταν, θα δημιουργούσαμε άλλο ένα στερεότυπο όπως αυτά που πολεμήσαμε να αποβάλουμε. Δηλαδή η γυναίκα είναι πιο κοντά στην ηθική ανάπτυξη, ενώ ο άνδρας πιο κοντά στο κέρδος άνευ όρων; Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες τείνουν να έχουν μια ισορροπία ανάμεσα στους οικονομικούς στόχους, όπως το κέρδος και η ανάπτυξη, και στους μη οικονομικούς, όπως η ποιότητα παραγωγής, η προσωπική ευχαρίστηση και η βοήθεια στους άλλους. Αλλά και αυτά νομίζω πως είναι σε ένα επίπεδο θεωρίας.  
 
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε συναντήσει στη δική σας πορεία;
Το ότι ως γυναίκα πρέπει πιο συχνά από ό,τι ένας άνδρας να «αποδεικνύεις» την αξία σου. Υπάρχουν ακόμη κάποιες –λίγες– δεύτερες σκέψεις όταν είσαι γυναίκα. Σκέψεις και προκαταλήψεις που εξαφανίζονται στα πρώτα λεπτά μιας συνάντησης. Αλλά συμβαίνουν.

Αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος DEMO ABEE, Διεύθυνση Επιχειρησιακών Λειτουργιών. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Long Island University και εργάστηκε στο νοσοκομείο Montefiore Medical Center και στο φαρμακείο Westerly της Νέας Υόρκης. Από το 1991 εργάζεται στη φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή